ASUS Zephyrus G14: goede gaming laptops? Alle informatie!

Interesse in een Asus ROG Zephyrus G14 gaming laptop? Binnen deze reeks aan gaming laptops van Asus zijn er meerdere modellen beschikbaar. Zijn dit goede gaming laptops? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop?

Om deze vragen te beantwoorden, ga ik eerst in op alle belangrijke eigenschappen (specificaties) van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vind je een samenvatting van de reviews van deze laptops, met de meest genoemde voor- en nadelen.

Ook wordt er op deze pagina automatisch de prijzen van deze laptops bijgehouden bij meerdere webshops, en kun je zo gemakkelijk de beste prijs vinden.

ASUS Zephyrus G14: specificaties en eigenschappen

De Asus Zephyrus G14 is beschikbaar in verschillende samenstellingen. Op dit moment zijn er echter slechts twee samenstellingen goed verkrijgbaar in Nederland. De twee beschikbare uitvoeringen zijn de Asus ROG Zephyrus G14 GA401IU-HE103T en de Asus ROG Zephyrus G14 GA401IH-HE071T.

Asus Zephyrus G14 Gaming LaptopASUS Zephyrus G14
GA401IU-HE103T

Mediamarkt.nl (€1512,11)

Dit zijn namelijk de: Deze laptops zijn op de meeste eigenschappen gelijk. Zo bevatten beide laptops dezelfde processor, namelijk de AMD Ryzen 7 4800HS. Dit is een octa-core processor, en heeft dus acht processorkernen. Deze processor heeft een kloksnelheid van 2.9 tot 4.2 GHz. Deze processor is op het moment van schrijven de #4 krachtigste laptop processor volgens CPUbenchmark.net.

Daarmee heeft deze laptop een zeer krachtige processor, die ook goed presteert bij gaming. Voor gaming is daarnaast de videokaart zeer belangrijk. Hier hebben de twee uitvoeringen van de laptops wél een verschil:

  • Asus ROG Zephyrus G14 GA401IU-HE103T: Nvidia GeForce GTX 1660 Ti
  • Asus ROG Zephyrus G14 GA401IH-HE071T: Nvidia GeForce GTX 1650

Meer informatie over de verschillen tussen deze videokaarten? In deze video zie je een duidelijke vergelijking en test van de verschillen bij gaming. Kortom is de GTX 1660 Ti zo’n 50% krachtiger, en krijg je met deze videokaart ook zo’n 50% meer frames pre seconde (fps) bij de meeste games.

Beide opties zijn echter prima geschikt voor gaming in Full HD resolutie op de hoogste grafische instellingen. De GTX 1660 Ti zal alleen zorgen voor meer frames, waardoor het beeld vloeiender wordt. Wil je dus de beste gaming prestatie? Kies dan voor de uitvoering met de GTX 1660 Ti.

Beide uitvoeringen van de Zephyrus G14 hebben wel dezelfde hoeveelheid geheugen (RAM), namelijk 16 GB DDR4-3200 RAM. Behalve de flinke hoeveelheid geheugen, ruim voldoende voor gaming, is dit ook nog eens één van de snelste typen.

Voor de opslag van je games en andere bestanden zit er in de beide uitvoeringen van de Zephyrus G14 1 TB aan SSD opslagruimte. De gebruikte SSD is een M.2 NVMe SSD, een sneller type SSD dan 2.5 inch SATA SSD’s.

Het voordeel van deze snelle opslag is dat alle bestanden sneller worden geladen. Dat geldt dus ook voor de bestanden van het besturingssysteem, én je games. Zo heeft deze laptop een zeer lage opstarttijd, en zullen ook (saved) games snel geladen worden.

De Zephyrus G14 heeft een beeldscherm van 14 inch met Full HD resolutie, ofwel 1920×1080 pixels. Dit is een veelvoorkomende resolutie met 16:9 beeldverhouding. Daarom zal dit scherm veel videomateriaal kunnen weergeven zonder zwarte balken boven of naast het beeld.

Het scherm is een IPS paneel, en heeft daarom een relatief goede kleurechtheid en kijkhoeken. Het scherm heeft een verversingssnelheid (refresh rate) van 120 Hz. Zo kun je op dit scherm dus ook maximaal 120 fps weergeven. Het scherm ondersteunt daarnaast Adaptive-sync. Daarmee is dit scherm goed geschikt voor gaming.

Verder heeft het scherm een groot kleurbereik, en dekt deze 100% van de sRGB kleurruimte. Naast gaming is dit scherm daarom ook prima te gebruiken voor grafisch werk, zoals fotobewerking. Het scherm is afgewerkt met een anti-reflecterende laag om reflecties te verminderen.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling, en aan de rechterkant een numpad. Het toetsenbord heeft een toetsenbordverlichting, waarbij de rand om elke toets, en de letter of cijfer van de toets zelf verlicht wordt met wit LED verlichting.

Daarnaast heeft de laptop een ingebouwde vingerafdrukscanner. In Windows 10 kun je instellen om hier gebruik van te maken, in plaats van het invoeren van je wachtwoord. Zo kun je sneller inloggen.

Daarnaast zijn er boven de normale toetsen nog vier extra knoppen beschikbaar; twee voor het volume, één voor het in- of uitschakelen van de microfoon, en een sneltoets voor het openen van de ROG Armoury Crate software.

In deze software kun je ook de AniMe Matrix instellen. De AniMe Matrix is grid aan kleine witte LED-lampjes aan de achterzijde van het scherm van deze laptop. Deze kun je gebruiken om bewegende plaatjes of tekst in te stellen. Hoe dat werkt kun je bekijken in deze video. Let op: van de twee uitvoeringen die beschikbaar zijn in Nederland, heeft alleen de HE103T de Matrix-verlichting.

Een nadeel van deze laptop is het ontbreken van een webcam. Wel is het uiteraard mogelijk om hier een losse webcam op aan te sluiten. Verder beschikt deze laptop wel over ingebouwde microfoons.

Voor het afspelen van geluid heeft deze laptop vier ingebouwde speakers. Zo zijn er twee 0.7 Watt tweeters (goed voor hoge tonen), en twee 2.5 Watt mid-range woofers (goed voor midden tot lage tonen).

Daarmee heeft deze laptop een speakerconfiguratie die zowel voor een krachtig als een gebalanceerd geluid zou moeten zorgen. De meeste laptops bevatten namelijk alleen mid-range woofers, en met een lager vermogen.

Door de kleine schermafmeting van deze laptop, is deze zeer compact en lichtgewicht voor een gaming laptop. Beide uitvoeringen van de G14 hebben een gewicht van zo’n 1.6 kg. De laptop is 32.4 cm breed, 22 cm diep, en 1.79 cm dik. De behuizing van de laptop is gemaakt van kunststof.

De capaciteit van de batterij is 76 Wh. Daarmee heeft deze laptop vergeleken met andere laptops een zeer grote batterij. Er wordt echter geen geschatte batterijduur aangegeven.

Deze laptops beschikken over Wi-Fi 6, en bluetooth 5. Daarmee heeft deze laptop ondersteuning voor de nieuwste en snelste draadloze communicatiestandaarden. De laptop heeft géén Ethernetpoort, dus je zult ook gebruik moeten maken van Wi-Fi voor je internetverbinding.

Wat betreft aansluitingen beschikt deze laptop verder over vier USB ports. Hiervan is er één USB 3.2-C port die ook geschikt is voor het opladen van externe apparaten en het aansluiten van beeldschermen. Verder is er nog een USB-C 3.2 port zonder deze ondersteuning, en twee USB 3.2 type A ports.

Ook is het mogelijk om de laptop op een monitor of TV aan te sluiten met de HDMI 2.0b port op de laptop. Ook kun je een koptelefoon of gaming headset op de 3.5 mm AUX port van de Zephyrus G14 aansluiten. Verder zit er alleen nog een aansluiting voor de meegeleverde lader op deze laptop, en beschikt deze over een Kensington-slot aansluiting.

De laptop beschikt zoals de meeste nieuwe laptops dus niet over een CD/DVD lezer. Wel jammer is dat er ook géén SD-kaartlezer op de laptop zit.

Wat betreft software, staat er op deze laptop Windows 10 Pro geïnstalleerd. Deze laptop kopen? Op het moment van schrijven is de ‘103T’ uitvoering het voordeligste verkrijgbaar op Mediamarkt.nl (€1512,11), en de ‘071T’ uitvoering het voordeligste verkrijgbaar voor €1399 bij meerdere webshops: Mediamarkt.nl, Yorcom.nl, en Alternate.nl.

ASUS Zephyrus G14 reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt. Daarom is het een goed idee om ook te kijken naar de reviews van deze laptop.

De meest complete review van de ASUS Zephyrus G14 laptop (wel met een krachtigere CPU en GPU) is gedaan door het YouTube-kanaal Jarrod’sTech, en kun je hieronder bekijken:

Een uitgebreide review en test van deze laptop kun je vinden op Ultrabookreview.com. Hier krijgt deze laptop een score van 4.5/5, met als belangrijke voordelen de goede bouwkwaliteit, de goede beeldkwaliteit van het scherm, en de goede gaming prestatie, ondanks het compacte formaat.

Ook de grote batterij en de geluidskwaliteit van de speakers worden genoemd als belangrijke voordelen. Het belangrijkste nadeel is dat de laptop redelijk warm wordt, en dat de ventilatoren constant actief zijn om de laptop te koelen.

Een andere goede review is te lezen op Tweaktown.com. Hier wordt de goede gaming prestatie ondanks het compacte formaat genoemd als belangrijk voordeel. Verder wordt het goede scherm, de goede batterijduur, en het AniMe matrix als voordelen genoemd. De twee belangrijkste nadelen die genoemd worden zijn het ontbreken van een webcam, en het ontbreken van een SD-kaartlezer. Toch krijgt de laptop een score van 95%, en de ‘Best Performance Award’.

ASUS Zephyrus G14 kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

De ASUS Zephyrus G14 kopen? Deze laptop is in Nederland verkrijgbaar in twee uitvoeringen, en bij meerdere webshops.

Hieronder wordt de prijs van de twee verschillende uitvoeringen (de Asus ROG Zephyrus G14 GA401IU-HE103T en de Asus ROG Zephyrus G14 GA401IH-HE071T) van deze laptop bijgehouden.

103T071T

Huidige prijzen en aanbiedingen voor de Asus ROG Zephyrus G14 GA401IU-HE103T (EAN: 4718017741514):

Prijsverloop...

Prijsverloop voor: Asus ROG Zephyrus G14 GA401IU-HE103T

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €1.699,00 13 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €1.699,00 18 maart 2024
Laagste prijs ooit: €1.699,00 18 maart 2024
Sinds 18 maart 2024

Laatste veranderingen:

€1.699,00 18 maart 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Asus ROG Zephyrus G14 GA401IU-HE103T - €1.699,00

Huidige prijzen en aanbiedingen voor de Asus ROG Zephyrus G14 GA401IH-HE071T (EAN: 4718017741521):

Prijsverloop...

Prijsverloop voor: Asus ROG Zephyrus G14 GA401IH-HE071T

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €1.299,00 13 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €1.299,00 18 maart 2024
Laagste prijs ooit: €1.299,00 18 maart 2024
Sinds 18 maart 2024

Laatste veranderingen:

€1.299,00 18 maart 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Asus ROG Zephyrus G14 GA401IH-HE071T - €1.299,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de ASUS Zephyrus G14? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend