Xiaomi Redmi AirDots review en test – prima voor de prijs!

Xiaomi Redmi Airdots ReviewDe Redmi AirDots zijn volledig draadloze in-ear oordopjes van het Chinese merk Xiaomi. Je kunt je smartphone en andere bluetooth apparaten gebruiken om draadloos muziek af te spelen op deze oortjes.

Wat de AirDots interessant maakt is de zeer lage prijs vergeleken met andere volledig draadloze oortjes, zoals de Apple Airpods.

Ik heb de Xiaomi AirDots gekocht op DX.com voor slechts €22,02. Daarmee zijn ze ruim 8 keer zo goedkoop als de Airpods.

Huidige prijs (18-aug 2019): nu beschikbaar voor slechts €16,00 op AliExpress.com.

Maar wat krijg je terug voor deze lage prijs? Ondertussen heb ik deze oortjes bijna een maand lang in gebruik, en uitvoerig kunnen testen. In dit review ga ik in op mijn ervaring met dit product, inclusief alle voor- en nadelen die ik tegen ben gekomen.

In dit review beoordeel ik deze bluetooth oortjes op drie verschillende eigenschappen. De fysieke eigenschappen (bouwkwaliteit en draagcomfort), de gebruiksvriendelijkheid en functies, en de prestaties (geluidskwaliteit). Deze reviewscores zijn relatief; er wordt hierbij rekening gehouden met de prijs van dit product.

Xiaomi Redmi AirDots review
  • Bouwkwaliteit en draagcomfort
  • Gebruik en Functies
  • Prestaties: geluidskwaliteit
4.5

Samenvatting

De Xiaomi Redmi AirDots zijn goedkope volledig draadloze oortjes. Je kunt een smartphone of tablet over bluetooth koppelen met deze oortjes.

Het draagcomfort van de AirDots is goed, zeker als je nu nog een draad gewend bent. Ook blijven de AirDots stevig zitten. Met een batterijduur van 4 uur, en voor nog zo’n 12 uur extra batterij via de charging case, kun je de AirDots een lange tijd gebruiken voordat je deze weer moet opladen.

Het bedienen van de muziek kun je beter doen met je smartphone; bediening met de knop op de AirDots is onhandig. Ook is het hiermee onmogelijk om het volume aan te passen of naar een volgend nummer te gaan. Een ander nadeel is dat het linker en rechter oortje wel eens ontkoppeld raken. Pas na het uitvoeren van een reset krijg je dan weer geluid uit beide oortjes tegelijk.

Wat verder erg belangrijk is, is de geluidskwaliteit. Deze is voor oortjes van deze prijs erg goed. De AirDots kunnen zowel hoge als tonen als lage bastonen goed weergeven. Wel lijken de middentonen standaard met wat minder volume weergegeven te worden, maar dat is eventueel nog aan te passen met een equalizer.

Kortom zijn de AirDots een absolute aanrader voor de lage prijs van zo’n 20 euro.

Bouwkwaliteit en draagcomfort – 4.5/5

In het onderdeel bouwkwaliteit en design ga ik in op alle fysieke eigenschappen van het geleverde product en accessoires.

Unboxing/inhoud doos

Xiaomi Airdots Unboxing

De AirDots worden geleverd in een kleine blauwe verpakking, die door de brievenbus past. Het voordeel daarvan is dat je dus niet thuis hoeft te zijn om het pakketje met je AirDots in ontvangst te nemen.

In de verpakking vind je het oplaaddoosje, met daarin de linker- en rechter AirDots, met daarop de middelgrote silicone oordopjes.

In een klein plastic zakje in de doos zitten nog twee sets andere silicone oordopjes; grotere en kleinere dan die al op de AirDots zitten.

Verder zul je in de doos alleen nog een korte handleiding vinden. De handleiding is volledig in het Chinees, dus daar heb je waarschijnlijk niet veel aan. Gelukkig zijn de AirDots gemakkelijk in gebruik. Verderop in dit review leg ik precies uit hoe de AirDots werken.

Xiaomi Redmi Airdots: design en draagcomfort

Het oplaaddoosje van de AirDots is redelijk klein. Deze is zo’n 6.2 cm lang, 4 cm breed, en 2.7 centimeter hoog. Daarmee past deze gemakkelijk in een broekzak. Aan de bovenkant van het doosje staat ‘Redmi’, en op de onderkant een aantal specificaties. Het doosje heeft verder een matte afwerking.

Aan de achterzijde van het doosje zit een micro-B USB ingang voor het opladen van het doosje en de oordopjes. De benodigde oplaadkabel (dit type) wordt echter niet meegeleverd. Omdat dat een veelvoorkomende kabel is, is de kans groot dat je deze kabel al hebt.

Persoonlijk had ik liever een USB-C ingang gezien; dan had ik mijn telefoonoplader en bijbehorende kabel kunnen gebruiken om de oortjes op te laden. Nu moet ik eerst van kabel wisselen.

Het doosje is magnetisch, waardoor de AirDots hier goed in vast blijven zitten, en niet heen en weer zullen bewegen bij het verplaatsen in het doosje. Ook zorgt dit ervoor dat de AirDots via de onderzijde een goede elektrische verbinding hebben met het doosje voor het opladen. Wel zijn de AirDots hierdoor soms wat lastig uit het doosje te halen.

De oortjes zelf zijn redelijk klein en lichtgewicht. Elk oortje weegt slechts 4.1 gram. De oortjes bestaan uit de ‘klankkast’ met daaraan de oorplug. De klankkast is zo’n 2 centimeter lang, en nog geen 1.5 cm dik. Op elk oortje staat verder aangegeven voor welk oor deze is, met een ‘L’ en een ‘R’.

De gehele bovenzijde van elke klankkast is één grote drukknop, die je kunt gebruiken voor verschillende functies (hierover later meer). Achter deze knop zit in elk oortje een indicatielichtje, dat zowel wit als rood kan branden.

Het draagcomfort is goed; de vorm van de oortjes zorgt voor een natuurlijke pasvorm in mijn oren, en door het lichte gewicht voel je ze nauwelijks zitten. De Xiaomi Redmi AirDots blijven goed zitten. Ze zijn bij mijn gebruik tot nu toe nog nooit uit m’n oren gevallen. Ook bij mijn test met een stuk hardlopen/joggen bleven ze op hun plek.

Daarnaast zorgt het feit dat ze volledig draadloos zijn voor meer draagcomfort. Zo heb je geen last meer van een draad die langs je nek beweegt. Een andere nadeel van een draad is dat deze vast kan komen te zitten, en daardoor aan de oortjes omlaag kan trekken. Het ontbreken van een draad op zich is daarom een flink voordeel qua draagcomfort als je normaal een draad gewend bent.

Een laatste belangrijke eigenschap is de waterdichtheid van de AirDots. De AirDots hebben de IP-code IPX4, en zijn dus ‘Plensdicht’. Dit houdt in dat ze waterdicht zijn bij besproeiing van 10 liter per minuut, onder alle mogelijke richtingen. De AirDots zijn daarmee dus bestand tegen een flinke regenbui.

Voordelen

  • Goed draagcomfort, en blijven goed zitten
  • Oortjes en oplaadcase zijn klein en lichtgewicht
  • IPX4 waterdicht

Nadelen:

  • Geen oplaadkabel meegeleverd
  • Micro-B USB aansluiting

Gebruik en functies – 4/5

De AirDots zijn redelijk gemakkelijk in gebruik. Hieronder ga ik verder in op het gebruik en functies van deze headphones, en mijn ervaring hiermee.

Verbinden via bluetooth

Als je de Redmi AirDots uit het oplaaddoosje haalt, gaan ze automatisch aan. Wanneer ze eenmaal aanstaan, kun je met ze verbinden via bluetooth. Hiervoor zul je eerst naar de bluetooth instellingen van je smartphone of tablet moeten navigeren.

Op mijn Android smartphone zijn de AirDots beschikbaar onder de naam ‘Redmi AirDots_R’. Als je hier eenmaal mee verbonden bent via Bluetooth, wordt alle audio van het verbonden apparaat afgespeeld op de AirDots.

Deze oordopjes gebruiken Bluetooth Versie 5.0. Het bluetooth bereik is volgens Xiaomi zo’n 10 meter. Ik heb dit zelf getest, en op 10 meter afstand werken de AirDots nog steeds, zonder enige onderbrekingen of haperingen.

Door de oortjes weer in de oplaadcase te plaatsen, gaan ze automatisch uit, en beginnen ze met opladen op de batterij van de oplaadcase.

Een nadeel van de oortjes is dat het linker en rechter oortje soms niet met meer met elkaar ‘gepaired’ zijn. Dan krijg je maar uit één oortje geluid. Ook de standaard procedure voor het pairen van de twee oortjes, door simpelweg de knop op het niet werkende oortje in te drukken, werkt soms niet. Wat dan wel werkt, is het resetten van de oortjes (zie instucties).

Bediening/knoppen

Gebruik je deze oortjes bij je smartphone, dan wordt alle audio van je smartphone afgespeeld op de oortjes. Je kunt de smartphone dus gebruiken om de Xiaomi AirDots te bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld met Spotify of een muziek-app bedienen welke muziek je afspeelt.

Daarom kun je uiteraard met de smartphone zelf de muziek en het volume bedienen. Ook kun je gebruik maken van de knop op de AirDots. Zowel bij de linker als het rechter oortje bestaat de volledige bovenkant van de ‘klankkast’ uit een drukknop.

Je moet aardig wat kracht gebruiken om deze knop in te drukken. Dit heeft als nadeel dat je de AirDots daarmee tegelijk ook oncomfortabel ver in je oor duwt. Daarom vind ik de uitvoering van deze knoppen nogal onhandig, en gebruik ik in de praktijk eigenlijk altijd de smartphone om de muziek te bedienen.

Hieronder de verschillende functies van deze knop:

  • Pause/Play – Door de knop één keer in te drukken kun je ofwel de muziek pauzeren, of weer afspelen
  • Voice Assistant – Door de knop twee keer achter elkaar in te drukken start je de stembediening van je gekoppelde apparaat. Bijvoorbeeld Google Voice Assistant. Je kunt vervolgens stemcommando’s gebruiken voor verdere bediening.
  • Opnemen/ophangen – als je gebeld wordt, kun je met één druk op de knop het telefoongesprek opnemen. Het gesprek beëindigen kan door de knop nogmaals één keer in te drukken.
  • Telefoongesprek weigeren – door de knop ingedrukt te houden (1 seconde) zal het inkomende telefoongesprek geweigerd worden
  • Uitschakelen – door de knop langer (5 seconden) ingedrukt te houden, zullen de Redmi AirDots uitschakelen.
  • Pairen – Heb je maar uit één oortje geluid? Dan kun je met één druk op de knop van het oortje zonder geluid deze weer ‘pairen’ met het andere oortje, waardoor je weer uit beide oortjes geluid krijgt.

Het is dus niet mogelijk om het volume aan te passen, of naar een ander nummer te gaan met de bediening via de knop.

Batterijduur en opladen

De twee AirDots bevatten elk een ingebouwde batterij met 40 mAh capaciteit bij 3,7 volt. De uurtjes hebben daarmee volgens Xiaomi voldoende batterij om zo’n 4 uur constant muziek af te spelen. Uiteraard hangt de werkelijke batterijduur ook af van het volume waarmee je muziek afspeelt.

Xiaomi Redmi Airdots In Charging CaseIk heb de precieze batterijduur nog niet getest. Wel heb ik de oortjes al meerdere keren voor meer dan 3 uur achter elkaar gebruikt, en was de batterij daarvoor in ieder geval voldoende.

Wanneer je de AirDots in de oplaadcase plaatst, worden ze automatisch weer opgeladen. Het doosje bevat namelijk een batterij, met een capaciteit van 300 mAh. Daarmee kun je beide lege AirDots dus bijna 4 keer volledig opladen. Het opladen van de AirDots via de batterij van het doosje duurt zo’n 1.5 uur.

Als de batterij van de oplaadcase en de oortjes leeg zijn, kun je beide opladen door ze via een micro-USB kabel aan te sluiten op een USB charger. Bijvoorbeeld dezelfde oplader als van je telefoon. Xiaomi geeft aan dat het opladen het het doosje zo’n 2 uur duurt.

Wanneer het doosje oplaadt, zal er aan de voorkant een rood lichtje branden. Wanneer het doosje volledig opgeladen is, gaat dit rode lichtje weer uit.

De huidige lading van de headphones is op je smartphone te zien onder bluetooth instellingen. Hier wordt de huidige lading van de AirDots weergegeven in stappen van 10%. Helaas kun je nergens zien wat de huidige lading van het oplaaddoosje precies is.

Microfoonfunctie

De Redmi Airdots bevatten ook een microfoon. Daardoor kun je, zonder je telefoon uit je broekzak te halen, een telefoongesprek voeren. Ook maakt deze microfoon het mogelijk om gebruik te maken van de stemcommando’s voor onder andere Google Assistant en Siri. Ik heb de microfoonfunctie getest, en deze is goed genoeg om zonder problemen een telefoongesprek te kunnen voeren.

Ontbrekende functies (NFC, aptX low latency, ANC)

Een functie die ontbreekt bij deze oortjes is NFC. In de praktijk wordt NFC bij headphones gebruikt voor automatisch verbinden met bluetooth. Als je twee apparaten met NFC dicht bij elkaar houdt, zullen ze automatisch bluetooth verbinding maken (zie voorbeeld). Het ontbreken van NFC is echter geen probleem, omdat de oortjes toch automatisch zullen verbinden met je smartphone wanneer bluetooth signaal wordt herkend, ook op een langere afstand.

Verder ontbreekt aptX low latency. Daarom is er een korte vertraging (latency) merkbaar tussen audio en video. In tegenstelling tot de latency van de QCY T2C bluetooth oortjes, is deze vertraging niet echt storend, en alleen merkbaar als je hier specifiek op let.

Verder beschikkend deze oortjes niet over Active Noise Cancelling (ANC). ANC is bij volledig draadloze oortjes op dit moment nog zeldzaam, en kun je voor de prijs van deze oortjes ook niet echt verwachten.

Conclusie

Hieronder nog eens een opsomming de voor- en nadelen wat betreft gebruik en functies.

Voordelen

  • Sterke bluetooth verbinding (getest tot 10m)
  • Goede batterijduur, snel weer opgeladen

Nadelen:

  • Linker en rechter oortje raken soms ontkoppeld
  • Onhandige uitvoering van de knopbediening
  • Geen NFC en aptX low latency

Prestaties: geluidskwaliteit – 5/5

De AirDots hebben per oortje één 7.2 mm speaker driver. Het geluid van deze oortjes heb ik getest in combinatie met mijn smartphone (Nokia 7 Plus), en met meerdere apps, maar voornamelijk met Spotify. Binnen Spotify heb ik voor de test de ‘Music Quality’ op ‘Very High’ staan, en de equalizer op ‘flat’.

Voor de prijs is de geluidskwaliteit verrassend goed. Hoewel er door Xiaomi geen frequency range wordt opgegeven, valt het meteen op dat deze oortje een zeer breed bereik hebben. Zowel zeer lage als hoge tonen worden door de oortjes gehaald.

Voor deze lage prijs had ik eigenlijk verwacht dat deze oortjes, net als veel andere goedkope oortjes, diepe basgeluiden niet zouden halen. Dat de AirDots diepe bastonen prima afspelen is dus zeker een positieve verrassing.

Ook het volume van deze kleine oortjes is prima; ze kunnen muziek zeer luid afspelen. Voor een luid maar comfortabel volume zitten de oortjes pas op 50% van het maximale volume.

Toch is de geluidskwaliteit niet perfect. Wat mij vooral opvalt is dat de middentonen op deze oortjes ten opzichte van de bastonen en hoge tonen (treble) wat wegvallen. Deze worden dus minder luid afgespeeld dat de hoge- en middentonen. Met een nauwkeurige equalizer app, en met veel uitproberen, zou je dit weer gelijk kunnen krijgen.

Verder vind ik dat een lichte boost aan ‘Surround sound’ binnen de Spotify Equalizer het geluid wat verbetert. Dit zorgt voor een ruimtelijkere ervaring van geluid. Wat mij betreft is dat eigenlijk bij alle in-ear oortjes een wenselijke instelling.

Hoewel de UiiSii BT-260 beter geluid leveren, zijn deze ruim drie keer zo duur, en hebben ze een draad tussen de twee oortjes.

Voor de zeer lage prijs (op dit moment slechts 16 euro), is het geluid van de AirDots ver boven verwachting. Daarom krijgen ze voor geluidskwaliteit de maximale score van 5/5 sterren.

Xiaomi AirDots kopen? Prijs en beschikbaarheid!

Wil je de Xiaomi AirDots kopen? De AirDots zijn te koop bij meerdere webshops. Hieronder een overzicht waarin de prijs van dit product wordt bijgehouden bij meerdere webshops.

Zijn de AirDots op dit moment niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Stel dan een prijs-notificatie in met je gewenste prijs. Je ontvangt dan automatisch een e-mail als je gewenste prijs is bereikt!

Prijsverloop...
Hoogste prijs ooit:
€27,90 Bol.com
25 juni 2024
Laagste prijs ooit:
€23,00 Bol.com
7 juni 2024
Huidige prijs:
€25,95 Bol.com
22 november 2024
Sinds 7 juni 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Xiaomi Redmi AirDots - €25,95

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over de Xiaomi Redmi AirDots? Stel ze dan hieronder! Ik heb deze bluetooth oortjes nog in bezit, en kan eventueel missende informatie dus nog voor je uitzoeken of testen!

Plaats een reactie

Send this to a friend