4K 144Hz gaming monitor? Drie beste keuzes! (2020)

Gaming in hoge resolutie (4K) en met een hoge refresh rate (144Hz)? De 4K resolutie zorgt voor een zeer scherp beeld, terwijl de 144Hz refresh rate zorgt voor een vloeiend beeld van maximaal 144 frames per seconden. Om een monitor met deze eigenschappen te benutten, heb je een zeer krachtige gaming PC nodig.

Er zijn ondertussen meerdere monitors beschikbaar die deze twee eigenschappen combineren. Maar wat zijn de beste 4K 144Hz monitoren? In dit artikel noem ik wat op dit moment de drie beste keuzes zijn, en waarom.

Asus ROG Strix XG27UQ – beste 4K/144Hz gaming monitor

De Asus ROG Strix XG27UX is een gaming monitor met de 4K resolutie en een verversingssnelheid van 144 Hz, een reactietijd van 1 ms, en G-sync ondersteuning. Met deze eigenschappen is het scherm zeer geschikt voor gaming.

Dit scherm maakt gebruik van een IPS paneel. IPS panelen hebben vaak een goede kleurnauwkeurigheid, en goede kijkhoeken.

Asus Rog Strix Xg27uq

Asus ROG Strix XG27UQ

Coolblue.nl (€909)

Dit is een plat beeldscherm, met een beelddiagonaal van 27 inch, ofwel 68,6 centimeter. Daarmee is de hoogte 33,6 centimeter, en de breedte 59,8 centimeter. Met de 27 inch afmeting is dit scherm middelmatig groot.

Het scherm van Asus heeft een contrastverhouding van 1000:1, en een felheid van 350 nits. Daarmee is het contrast middelmatig, maar de maximale felheid bovengemiddeld hoog. Het scherm is afgewerkt met een anti-reflecterende laag.

De ROG Strix XG27UQ heeft een dekking van 90% van de grote DCI-P3 kleurruimte is het scherm ook redelijk goed geschikt is voor foto en videobewerking. Daarnaast ondersteunt het scherm HDR met het HDR-10 format.

Het beeldscherm heeft een goede verstelbaarheid. Zo is het scherm tot 12 centimeter in hoogte te verstellen, naar voren en achteren te kantelen, op de poot tot 40 graden om de as te draaien. Ook is de oriëntatie van het scherm te veranderen van landschap-modus naar portretmodus.

Ook is het scherm op elke VESA 100×100 monitorbeugel of monitorstandaard te plaatsen. Wel heeft het scherm redelijk dikke schermranden, waardoor dit niet de keuze als je twee monitors naast elkaar wilt plaatsen. In de poot zit een gat waar je de kabels doorheen kunt laten lopen, en deze minder in het zicht zijn.

Daarnaast heeft dit beeldscherm aan de achterzijde RGB-verlichting, en zit er in de staander een omlaag gericht licht waarmee je een logo kunt projecteren op je bureau.

Om deze monitor op je PC of laptop aan te sluiten zijn er twee DisplayPort 1.4 aansluitingen, en twee HDMI 2.0 aansluitingen beschikbaar. Er wordt zowel een DisplayPort-kabel als een HDMI-kabel meegeleverd.

Het scherm heeft geen ingebouwde speakers, maar voor het aansluiten van een gaming headset is er een 3.5 mm jack aansluiting aanwezig. Verder zijn er twee USB-A 3.0 aansluitingen aanwezig, en werkt het scherm daarom ook als USB-hub.

Volgens de review en test van Hardware.info heeft het scherm een zeer lage responstijd van 3.8 ms. Op dit moment zijn er weinig andere uitgebreide reviews te vinden, maar zijn er wel twee klantreviews beschikbaar op Coolblue.nl, met een gemiddelde score van 9/10. De hoge helderheid, refresh rate, en hoeveelheid menu-opties worden genoemd als voordelen.

Deze monitor bestellen? De beste prijs is op dit moment te vinden op Coolblue.nl, en is 909 euro. Daarnaast is dit scherm ook te bestellen op Megekko.nl.

Acer Predator XB273K GP – goed 4K/144Hz beeldscherm

De Acer Predator XB273K, ofwel de Acer Predator XB273KGPbmiipprzx, veel overeenkomsten met de Asus ROG Strix XG27UX.

Ook dit is een 4K, 144 Hz gaming monitor met een reactietijd van is een gaming monitor met de 4K resolutie en een verversingssnelheid van 144 Hz, en een reactietijd van 1 ms. Ook dit scherm maakt gebruik van een IPS paneel. Deze monitor ondersteunt zowel FreeSync als G-sync.

Acer Predator Xb273kgp 4k 144hz Monitor

Acer Predator XB273KGP

Megekko.nl (€899)

Ook de afmeting van dit scherm is gelijk, namelijk 27 inch, waarmee dit een beeldscherm een middelmaat afmeting heeft. Wel zorgt de resolutie bij deze afmeting voor een hoge pixeldichtheid, en dus een zeer scherp beeld.

Ook heeft deze Acer monitor HDR ondersteuning. Het scherm heeft een maximale felheid van 350 nits, en in HDR-modus 400 nits. Daarmee is de felheid van dit scherm bovengemiddeld hoog. De contrastverhouding van het scherm is 1000:1.

Net als de ROG Strix XG27UQ, heeft dit scherm een een kleurdekking van 90% van de grote DCI-P3 kleurruimte. Om reflecties te voorkomen, kun je de meegeleverde schermkap op het scherm plaatsen.

De verstelbaarheid van het scherm is OK. Het scherm is 10 centimeter in hoogte te verstellen, tot 5 graden naar voren, en 25 graden naar achteren te kantelen. Het scherm is dus níet om z’n as te draaien, of van oriëntatie te veranderen naar de portretmodus.

Wil je betere verstelbaarheid? Dan kun je gebruik maken van een VESA 100×100 monitorbeugel of monitorstandaard te plaatsen. Ook dit scherm heeft redelijk dikke schermranden, en daarom ook niet de beste keuze als je twee monitors naast elkaar wilt plaatsen.

In tegenstelling tot de eerder genoemde Asus monitor, heeft dit scherm géén RGB verlichting. Een voordeel op het scherm van Asus, is dat de Acer Predator XB3 wél ingebouwde speakers heeft. De twee ingebouwde speakers hebben elke een vermogen van 4 Watt.

Het scherm is aan te sluiten met DisplayPort of HDMI. Daarnaast zijn er 4 USB-A 3.0 prots aanwezig voor het aansluiten van externe apparaten, en een 3.5 mm audio-uitgang om een gaming headset op aan te sluiten.

Volgens de test van Rtings.com heeft het scherm een input lag van 5.3 ms. Een andere duidelijke review en test kun je lezen op Tomshardware.com. Hier krijgt deze gaming monitor een beoordeling van 4.5/5 sterren.

Dit scherm bestellen? De beste prijs is op dit moment te vinden op Megekko.nl: op dit moment 899 euro. Daarnaast is dit scherm verkrijgbaar op Bol.com en Expert.nl.

Acer Nitro XV273K – goedkoopste 4K 144Hz monitor

Acer heeft nog een 4K 144Hz monitor beschikbaar, namelijk de Acer Nitro XV273K. Dit is dé goedkoopste 4K 144Hz monitor, en lijkt veel op de eerder genoemde Acer Predator XB273K, maar levert in op een paar eigenschappen. Zo heeft dit scherm wel een lage reactietijd van 1 ms, maar wordt er alleen FreeSync ondersteund.

Acer Nitro Xv273k

Acer Nitro XV273K

Amazon.nl (bekijk prijs)

Ook dit scherm gebruikt een 27 inch IPS paneel.

De contrastverhouding van 1000:1, en een felheid van 350 nits, is gelijk aan die van het eerder genoemde Acer beeldscherm. Ook dit scherm ondersteunt HDR, en heeft in HDR-modus een maximale felheid van 400 nits. Om reflecties te weren, kun je ook op dit scherm de optionele schermkappen plaatsen.

Met een 90% dekking van de DCI-P3 kleurruimte is het scherm ook redelijk goed geschikt is voor foto en videobewerking.

De verstelbaarheid van het scherm is gelijk aan die van de Acer Predator. Zo is het scherm 10 centimeter in de hoogte te verstellen, en maximaal 5 graden naar voren, en 25 graden naar achteren te kantelen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een monitorbeugel. Het scherm is VESA 100×100 compatibel.

Voor het aansluiten van je PC, laptop, of consoles, zijn er twee HDMI poorten, en twee DisplayPort ingangen beschikbaar. Daarnaast zijn er 4 USB 3.0 ingangen beschikbaar om externe apparaten op aan te sluiten.

Een uitgebreide review en test van deze monitor is te lezen op TFTcentral.co.uk. Hieruit blijkt onder andere een gemiddelde input lag van 9 ms.

De Acer Nitro XV273K kopen? Deze is beschikbaar op Amazon.nl, Expert.nl en Paradigit.nl.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een 4K/144 Hz monitor? Laat dan hieronder je vraag achter als reactie, en je krijgt gericht advies!

Plaats een reactie

Send this to a friend