Xbox 360 controller gebruiken op PC of laptop? Zo werkt het!

Xbox 360 controller gebruiken op je PC of laptop? Het is mogelijk! In dit artikel leg ik uit hoe het werkt.

Als je op je PC games wil spelen met een controller, hoef je niet eerst een speciale controller voor je PC te kopen. Veel controllers van consoles zijn namelijk ook te gebruiken op je PC. Zo ook de controller van de Xbox 360.

Er zijn twee verschillende typen Xbox 360 controllers: bedrade, en draadloze controllers. Heb je de bedrade versie? Dan heb je geluk; het enige dat je hoeft te doen is de controller via USB aan te sluiten op je PC. De controller wordt dan meteen herkend door Windows, en de juiste drivers worden dan automatisch geïnstalleerd. Na de installatie van de drivers is de controller meteen klaar voor gebruik.

De draadloze Xbox 360 controller is echter meer in omloop. Ook deze is te gebruiken op je PC. Heb je deze uitvoering? Hieronder leg ik uit hoe je deze draadloos aansluit op je PC.

Draadloze Xbox 360 controller gebruiken op je PC

Om de draadloze input van de controller te kunnen ontvangen, moet je een speciale ‘wireless receiver’ moeten aansluiten op je computer. Deze receiver sluit je aan op een USB poort van je PC.

Xbox 360 Controller Pc Wireless ReceiverXbox 360 controller
Wireless receiver

Bol.com (€21,95)

De officiële versie van deze wireless receiver, van Microsoft zelf, is in Nederland niet meer verkrijgbaar. Wel worden er online andere wireless receivers verkocht die ook werken. Mijn aanrader is deze merkloze uitvoering, die wordt verkocht op Bol.com.

De merkloze uitvoeringen werken niet helemaal out-of-the-box. In tegenstelling tot de officiële versie van Microsoft, worden de juiste drivers namelijk niet automatisch geïnstalleerd. Dit zul je dus zelf moeten doen. De gelinkte versie wordt geleverd met een CD’tje met hierop de software en benodigde drivers (stuurprogramma’s).

Ook kun je in Windows via ‘Apparaatbeheer‘ (of in het Engels ‘Device Manager‘) de wireless controller selecteren. Vervolgens kun je hier de benodigde drivers installeren. In het eerste review van dit apparaat op Bol.com staat een volledige uitleg.

Eventueel zijn de drivers ook handmatig te download via deze pagina op Microsoft.com. Scroll op deze pagina naar beneden, en klik rechts op ‘downloads’. Vervolgens kun je de juiste versie van de drivers downloaden, om deze vervolgens te installeren.

Na de installatie van de driver is er nog één stap over: het zogenaamde ‘pairen’ of ‘synchen’ van de Xbox 360 controller en de receiver. Zet eerst de Xbox 360 aan, door de ‘Guide button’ met Xbox logo ingedrukt te houden. Vervolgens houdt je tegelijk de knop op de wireless receiver én de ‘pairing’ knop op de controller ingedrukt. Wanneer de ring rond de ‘Guide button op de controller rondom groen knippert, is deze verbonden met de wireless receiver.

Ook is het mogelijk om op deze manier meerdere controllers tegelijk te verbinden met je PC.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het aansluiten van een Xbox 360 controller op je PC of laptop? Stel deze dan hieronder in een reactie. Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met het gebruik van de Xbox 360 controller op je computer, of met de wireless receiver? Ook dat kun je hieronder kwijt in een comment!

Plaats een reactie