De vakantie staat voor de deur en half Nederland kiest ervoor om naar de camping te vertrekken. Ook op de camping blijven we graag verbonden met het internet.
Of dat nou op de camping in Nederland of in het buitenland is, WiFi is tegenwoordig gewenst om de vakantie door te brengen. Bijvoorbeeld om te kunnen Skypen, WhatsAppen, de mail in de gaten te houden, of juist voor entertainment zoals het kijken van een film op Netflix.
Helaas werkt WiFi lang niet op alle plekken even goed. Sommige campings bieden gratis WiFi aan, en op sommige plekken zullen de bezoekers zelf een netwerkje aan moeten leggen. Daarvoor hoef je tegenwoordig geen IT’er meer te zijn.
We leggen in dit artikel de verschillende methoden uit om zelf gemakkelijk WiFi-te kunnen realiseren. Kortweg zijn er drie mogelijkheden: het gebruiken van een mobile hotspot ofwel tethering, de aanschaf van een zogenaamde Mifi router, of het versterken van het reeds bestaande WiFi signaal op de camping.
Inhoud
Mobile hotspot / tethering voor WiFi op de camping
Op de camping zonder internet, maar toch graag een tablet of laptop gebruiken? Indien je wel beschikt over een goed mobiel signaal op de smartphone, is het mogelijk om één internetverbinding via de smartphone te delen naar meerdere andere apparaten. Het is dan mogelijk om een zogenaamde ‘mobile hotspot’ op te zetten.
Een mobiele hotspot gebruiken noemen we ook wel ‘tethering’. Dit is één van de veiligste manieren om te internetten op de camping, omdat de verbinding direct tot stand wordt gebracht met de mobiele aanbieder.
Met tethering kan een smartphone worden gebruikt worden als een soort modem of router. Daardoor is het mogelijk andere apparaten met de smartphone te laten verbinden, zodat men het internet kan delen. Dat is erg handig als men wel over een goed signaal op de smartphone beschikt, maar er bijvoorbeeld geen WiFi-beschikbaar is op de camping.
Tethering heeft verschillende voordelen. Het is redelijk snel en bovendien betrouwbaar. Zeker als de smartphone op dezelfde locatie blijft liggen, zal de verbinding niet snel verbroken worden. Bovendien is de internetsnelheid net zo snel als op de mobiele telefoon. Daardoor is tethering uitermate geschikt voor een ieder die even een e-mail wil sturen, of zelfs het bekijken van een film of serie op Netflix op de tablet. Daarvoor moet de mobiele snelheid wel hoog genoeg zijn.
Er zijn uiteraard ook nadelen aan tethering. Zo is het belangrijk erover na te denken dat tethering werkt aan de hand van de modemchip in de smartphone. Omdat bij tethering er zowel veel data verzonden als ontvangen wordt en er voortdurend een signaal moet worden uitgezonden, loopt de batterij wel sneller leeg.
Een ander nadeel is dat mobile hotspot ten koste gaat van de mobiele databundel van de smartphone. Zeker wanneer er internet op een laptop verbruikt wordt middels tethering, is het mogelijk dat het dataverbruik veel hoger komt te liggen dan normaal gebruikelijk is. Tethering dus vooral aangeraden voor mensen die al beschikken over een grotere of zelfs een ongelimiteerde databundel, of spaarzaam omgaan met data.
Wel kun je met tethering en slechts één ongelimiteerde databundel iedereen die verbindt met de mobile hotspot hiervan laten meegenieten. Heb je nog geen ongelimiteerde databundel? Je kunt gebruik maken van onze sim-only vergelijker om een mobiel abonnement met veel of ongelimiteerde data te vinden.
Benieuwd hoe tethering precies werkt? Hieronder de instructies voor het gebruik van tethering op Android en iOS.
Tethering via Android
Het is mogelijk om tethering te gebruiken op Android. Ga daarvoor naar het instellingenscherm, en klik vervolgens op ‘meer’ onder het kopje ‘draadloos en netwerken’. Klik vervolgens op ‘tethering en draagbare hotspot’.
Vervolgens is het mogelijk om een eigen WiFi-hotspot aan te maken. Schakel daarvoor ‘draagbare wifi-hotspot’ in en klik vervolgens op ‘WiFi hotspot instellen’. Geef de gewenste netwerknaam op. Dit is de naam waarmee anderen de hotspot kunnen herkennen. De naam mag zelf bedacht worden.
Kies vervolgens voor een wachtwoord. Wie Android 6.0 Marshmallow of hoger, en een ondersteunde smartphone heeft, kan eventueel de 5 GHz band in plaats van 2.4 GHz frequentieband gebruiken. Deze is doorgaans een stuk sneller en stabieler. Houd er wel rekening mee dat de andere apparaten dan ook moeten werken op 5 GHz, anders zien ze de hotspot niet.
Tethering via iOS
Tethering via iOS is eveneens redelijk eenvoudig te realiseren. Ga naar de instellingen en klik op ‘persoonlijke hotspot’. Kies vervolgens een veilig wachtwoord.
Het wachtwoord verschijnt vervolgens op het scherm. Het enige wat je nu hoeft te doen, is de persoonlijke hotspot in te schakelen. Vervolgens verschijnen de instructies om verbinding te maken via WiFi, Bluetooth of USB.
iOS ondersteunt alle andere WiFi-apparaten. Dat betekent dat het ook mogelijk is om bijvoorbeeld een Android tablet te koppelen aan de mobiele hotspot van een Apple iPhone.
Koop een Mifi Router! Wifi op de camping via 4G
Voorkomen dat de smartphone steeds leegloopt tijdens het tetheren? Speciaal voor dergelijke gevallen is er een apart apparaatje beschikbaar waarmee je ongeveer hetzelfde kunt als tetheren op de smartphone. Dit is een zogenaamde Mifi-router. Een Mifi-router biedt overal in Europa en zelfs overal in de wereld verbinding.
TP-Link M7350
De MiFi-router werkt aan de hand van een mobiel 4G-netwerk. Het is een klein apparaatje dat sterk lijkt op een smartphone. Het is eenvoudig te gebruiken en zo is het mogelijk binnen mum van tijd een eigen WiFi-netwerk op de camping te zetten. Ideaal voor iedereen die even wil internetten.
Zeker wanneer er meerdere gebruikers op het netwerk zijn ingelogd, is een Mifi-router een goede uitkomst. Overal waar nodig is er op die manier internet. Laptops, telefoons en tablets kunnen allemaal op de Mifi worden aangesloten.
Een ander voordeel van een Mifi-router is de ingebouwde kaartlezer voor het delen van bestanden. Zo kun je via het netwerk bestanden opslaan op deze geheugenkaart, en kan iedereen die verbonden is deze gebruiken. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een micro-SD geheugenkaart.
Mifi-routers hebben veelal een ingebouwde batterij, en hoeven daarom niet constant verbonden te zijn met een stopcontact.
Met een Mifi-router is het mogelijk om de internetverbinding te delen. Dit werkt in principe net zoals tethering op de telefoon. Daarbij komt ook meteen een belangrijk nadeel van een Mifi-router: je hebt een aparte simkaart met een flinke databundel nodig.
Hiervoor zul je dus van tevoren een abonnement in Nederland moeten afsluiten. Vaak bieden Nederlandse providers ook mobiele dekking binnen Europa voor hetzelfde tarief. Je kunt een geschikt abonnement vinden met onze sim-only vergelijker. Ook zou je in het buitenland een geschikte simkaart kunnen kopen. Een simkaart met databundel is in ieder geval noodzakelijk om verbinding te kunnen maken.
Ga je internetten buiten Europa? Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of in Azië? Kies dan voor een speciale Mifi-router met een uitgebreide ondersteuning voor netwerken over de hele wereld. De frequenties zijn in het buitenland namelijk anders dan in Nederland. Koop daarom een prepaid simkaart in het buitenland. Dit is doorgaans een stuk voordeliger dan internetten op de eigen databundel; buiten de EU gelden meestal hogere tarieven. Ga dus voordat je op vakantie gaat goed na wat de voorwaarden van je provider zijn.
Het gebruik van een Mifi-router is behoorlijk veilig. Gebruik liever een Mifi-router dan de openbare WiFi op de camping. Wie echt veilig wil internetten, kan het beste een Mifi-router met ingebouwde firewall nemen. Belangrijk is wel om te controleren bij de provider of het gebruik van een Mifi-router is toegestaan. Sommige providers verbieden het gebruik van dit apparaat. Dit is gemakkelijk terug te vinden in de voorwaarden van de provider.
Naast dat je een extra simkaart nodig hebt, kan een Mifi-router soms ook prijzig zijn in de aanschaf. Let er bij de aanschaf van een Mifi-router op of het apparaat enkel 3G, 4G of zelfs 4G+ ondersteunt. Kijk daarom ook naar de beschikbare frequenties, zeker wanneer je buiten Europa gaat reizen. Daarnaast is het verstandig van tevoren uit te zoeken wat de maximale doorvoersnelheid voor WiFi is. De goedkopere routers hebben vaak een lagere snelheid.
Zelf hebben we ook een aantal favorieten. Wie een simpele Mifi-router wil met enkel 2.4 GHz ondersteuning, kan bijvoorbeeld kiezen voor de TP-Link M7350. Deze haal je in huis voor zo’n 70 euro. Wil je echt een heel goede Mifi-router met zelfs beschikking over ethernet en een hogere Wifi-snelheid? Kies dan voor de Netgear Nighthawk M1. Een ander goed alternatief in de middenklasse is de Netgear AirCard 790.
Zwak Wifi signaal op de camping? Koop een WiFi versterker!
We raden ten zeerste aan om een eigen mobiele hotspot op te zetten. Bijvoorbeeld via tethering of door een Mifi-router aan te schaffen. Daardoor blijft de internetverbinding veilig. Met een eigen Wifi-modem kan men gerust bankzaken doen. De verbinding blijft privé.
TP-Link RE450
We raden het af om dit soort zaken te regelen aan de hand van openbare Wifi-signaal op de camping. De kans is namelijk aanwezig dat de verbinding wordt afgeluisterd, waardoor gevoelige informatie onderschept kan worden. Daarom waarschuwen banken altijd tijdens de vakantieperiode geen openbare Wifi-netwerken te gebruiken.
Wil je toch gebruikmaken van WiFi, bijvoorbeeld om even de route naar huis te checken of de bezienswaardigheden op te zoeken? Voor licht surfgedrag kun je de openbare WiFi van de camping gebruiken. Het is dan wel noodzakelijk dat de camping al beschikking over WiFi geeft. In veel gevallen is de verbinding op een WiFi-netwerk niet toereikend. De verbinding is erg zwak, waardoor het internet regelmatig wegvalt. Dat kun je oplossen door gebruik te maken van een Wi-Fi versterker.
Let wel: de verbinding mag op de plek waar de WiFi versterker wordt aangebracht niet al erg zwak zijn. Anders heeft een WiFi versterker geen nut. Een WiFi versterker zul je aan moeten sluiten op een stopcontact. Vervolgens kun je verbinden met de met de WiFi van de versterker. Op die manier kun je dan inloggen op het bestaande netwerk van de camping om zo de verbinding te delen en te versterken.
Let bij het kopen van een WiFi versterker ten eerste op de snelheid. Dit is een theoretische snelheid. In de praktijk kan de verbinding trager zijn, omdat meer mensen van het netwerk gebruikmaken. De snelheid wordt vaak uitgedrukt in een Wifi-standaard. Een router met hogere Wifi-standaard is niet altijd de beste optie, bijvoorbeeld als de router een maximaal lagere snelheid ondersteunt.
WiFi-repeaters zijn er in drie soorten: single-band die enkel op het drukkere 2.4 GHz netwerk werkt, een dual-band repeater die ook de mogelijkheid geeft om 5 GHz te gebruiken, en een simultaneous dualband repeater, die zowel 2.4 GHz als 5 GHz tegelijkertijd uitzendt.
Simultaneous routers zijn uiteraard de beste keus, maar vaak ook een stuk duurder. Een goedkope WiFi versterker is bijvoorbeeld de TP-Link RE450, die al vanaf 60 euro beschikbaar is. De TP-Link RE650 is dertig euro duurder, maar biedt wel een veel hogere doorvoersnelheid. De derde optie is een simultaneous router. Een goede keus is dan de Netgear Nighthawk EX8000. Maar deze is wel een stuk duurder, met een verkoopprijs van ruim 150 euro.
Vragen of opmerkingen?
Heb je nog vragen of opmerkingen over het gebruik van WiFi op de camping? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!