Starfield system requirements / systeemeisen: dit heeft jouw PC of laptop nodig!

Na jaren wachten is het bijna zo ver: Starfield komt op 6 september 2023 eindelijk uit! Voordat je je in dit nieuwe universum van Bethesda stort, is het handig om de systeemvereisten van deze epische sci-fi RPG te checken.

Bethesda heeft eindelijk de officiële systeemvereisten bekend heeft gemaakt, waardoor je kunt nagaan of je desktop PC of laptop Starfield aankan. Zo niet, dan heb je nog een aantal dagen om te upgraden.

Hieronder loop ik door de opgegeven minimale en aanbevolen systeemvereisten (ofwel ‘system requirements’) van deze game, en geef ik ook tips voor het upgraden van je PC als deze niet aan de vereisten voldoet.

Starfield System Requirements

Minimale systeemeisen Starfield: kan jouw computer Starfield aan?

Hieronder vind je de minimale systeemvereisten van Starfield. Bethesda geeft niet aan wat voor prestatie je precies kunt verwachten met deze componenten, maar om te zorgen de game goed speelbaar is heb je de hieronder genoemde componenten nodig.

Component Vereisten
Besturingssysteem: Windows 10 versie 21H1 of Windows 10/11 met updates
Processor: AMD Ryzen 5 2600X / Intel Core i7-6800K
Videokaart: AMD Radeon RX 5700 / NVIDIA GeForce 1070 Ti
Werkgeheugen (RAM): 16 GB
Opslag: 125 GB SSD – SSD vereist

Hieronder meer informatie over de genoemde componenten.

Besturingssysteem en processor

Om Starfield te kunnen spelen, heb je minimaal Windows 10 versie 21H1 of nieuwer nodig.

Wat betreft processor wordt er een AMD Ryzen 5 2600X of een Intel Core i7-6800K aangeraden, maar elke nieuwere processor met een vergelijke of betere prestatie zal ook volstaan. Denk hierbij aan een Intel Core i5-13400.

Let op: wil je je processor updaten om Starfield te kunnen spelen, let er dan op dat je voor een processor kiest die in je moederbord past. Kijk daarom naar de CPU socket van je moederbord, en of de processor die je wil kiezen voor je upgrade ook geschikt is voor het CPU-socket van je moederbord.

Videokaart en werkgeheugen

Voor de videokaart wordt een AMD Radeon RX 5700 of een Nvidia GeForce 1070 Ti aanbevolen. Deze laatste kwam uit in 2017, dus je hebt niet de nieuwste kaart nodig om het spel te kunnen spelen. Wat betreft nieuwere videokaarten zal een GeForce RTX 3060 of beter volstaan.

Wat betreft RAM; je hebt minimaal 16 GB nodig. Dat is een flinke vereiste, want de meeste nieuwe games vereisen slechts 8 GB. Gelukkig is werkgeheugen op dit moment erg betaalbaar, en is dit een makkelijke upgrade om te maken.

Als je meer RAM nodig hebt, lees dan eerst eens deze tips die ik eerder schreef voordat je extra RAM koopt.

Opslag en opslagruimte

Bethesda geeft aan dat je 125 GB aan opslagruimte nodig hebt, en dat een SSD vereist is. Heb je dus nog geen HDD, of geen 125 GB meer vrij op je SSD, dan is het tijd voor een upgrade.

Als je nog een SSD zoekt, kan ik de SSD’s van Samsung EVO aanbevelen. De snelste optie is deze Samsung 970 EVO Plus M.2 SSD. Als je geen M.2 SSD kunt inbouwen in je PC, dan is deze 870 EVO SATA SSD ook een prima optie.

Aanbevolen systeemvereisten: om Starfield te spelen met goede graphics

Wil je de game met goede video-instellingen kunnen draaien, en met een vloeiende framerate? Hieronder vind je de systeemeisen die Bethesda aanbeveelt om Starfield goed te kunnen draaien.

Component Vereisten
Besturingssysteem: Windows 10/11 met updates
Processor: AMD Ryzen 5 3600X / Intel i5-10600K
Videokaart: AMD Radeon RX 6800 XT / Nvidia GeForce RTX 2080
Werkgeheugen (RAM): 16 GB
Opslag: 125 GB SSD – SSD vereist

Wat opvalt is dat er onder de aanbevolen componenten er geen grote stap omhoog wordt gemaakt wat betreft processor, maar wel wat betreft videokaart. Als je het beste uit het spel wilt halen, zijn de aanbevolen grafische kaarten een AMD Radeon RX 6800 XT of een Nvidia GeForce RTX 2080.

Wat betreft werkgeheugen en opslag zijn er geen verschillen met de minimale systeemeisen. Toch zal een snellere SSD ook zorgen voor snellere laadtijden. Een PCI-e SSD is dus een betere keuze dan een SATA SSD.

Upgraden om aan de aanbevolen systeemvereisten van Starfield te voldoen

Wil je jouw PC upgraden om aan de aanbevolen systeemvereisten te voldoen?

Sommige componenten die worden aanbevolen zijn prima verkrijgbaar, andere juist niet. Hieronder een overzicht.

  • AMD Ryzen 5 3600X: dit was één van de populairste gaming processoren van een paar jaar terug, maar is ondertussen nauwelijks meer verkrijgbaar. Bekijk eens de Ryzen 5 5600X. Dit is de opvolger van twee generaties later, die weer iets sneller is. Ook is deze prima beschikbaar. Op Amazon.de is deze processor op het moment van schrijven het goedkoopst, maar ook op Bol.com is deze processor voordelig geprijsd.
  • Intel i5-10600K: deze processor uit 2020 is nog prima beschikbaar. Beste prijs op het moment van schrijven: Amazon.de, en voor net iets meer op Azerty.nl.
  • AMD Radeon RX 6800 XT: deze videokaart uit eind 2020 zijn nog redelijk goed te vinden – maar leveren minder prestatie voor je geld dan RTX videokaarten. Wil je toch een RX 6800 XT? Op het moment van schrijven vond ik de beste deal hier op Amazon.nl.
  • De Nvidia GeForce RTX 2080 is een videokaart uit 2018, en nauwelijks meer verkrijgbaar. De nieuwere RTX 3070, en de nog nieuwere RTX 4060 Ti zijn beter beschikbaar, en bieden beiden een iets betere prestatie. Op het moment van schrijven vond ik de beste deal voor een RTX 3070 hier op Alternate.nl, en voor de RTX 4060 Ti op hier op Amazon.nl.

Nieuwe PC of laptop kopen voor Starfield? Geschikte Starfield laptops en gaming PC’s!

Voorkeur voor een nieuwe PC of laptop die Starfield aankan?

Hieronder vind je links naar geschikte opties. Deze links leiden je naar een selectie aan computers die voldoen aan de systeemvereisten op Bol.com en Coolblue.

Laptops die voldoen aan de minimale vereisten, op: Bol.com, Coolblue.nl
Laptops
die voldoen aan de aanbevolen vereisten, op: Bol.com, Coolblue.nl

Desktop PC‘s die voldoet aan de minimale vereisten, op: Bol.com (al vanaf €689), Coolblue.nl
Desktop PC‘s die voldoen aan de aanbevolen vereisten, op: Bol.com (al vanaf €799), Coolblue.nl

Als je vragen hebt over de beschikbare keuzes, laat het me weten.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de systeemvereisten van Starfield, of opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Hulp nodig bij het kiezen van een nieuwe PC, laptop, of upgrade-componenten om starfield te kunnen spelen? Laat hieronder een bericht achter, en ik help je verder!

Plaats een reactie

1 reactie op “Starfield system requirements / systeemeisen: dit heeft jouw PC of laptop nodig!”

  1. Toevoeging: met deze systeemeisen zal Starfield niet kunnen draaien op de Steam Deck, en ook niet op de Asus ROG Ally. Deze PC gaming handhelds hebben namelijk beide een GPU die niet voldoet aan de minimale systeemeisen.

    Beantwoorden
Send this to a friend