Laptop opladen in de auto? De beste oplossingen!

Wil je een laptop opladen in de auto? Bijvoorbeeld om je laptop op weg naar locatie bij te laden? Of juist omdat je als als passagier een laptop wil kunnen gebruiken tijdens een lange rit?

Op deze pagina vind je twee goede oplossingen!

Beste oplossing: laptop opladen in auto via omvormer

Nagenoeg elke auto heeft een zogenaamde ‘sigarettenaansteker’, ofwel een aanstekerplug in de auto. Dit is een elektrische aansluiting die gebruik maakt van stroom van de accu van de auto.

Hq Omvormer Laptop Opladen In Auto

HQ omvormer
12V naar 230V

Bol.com (€40,50)

Daarom heeft deze aansluiting een elektrische gelijkspanning (DC) van 12 Volt; hetzelfde als de accu zelf. De meeste laptop-opladers zul je echter met een stekker moeten aansluiten op een stopcontact met een wisselspanning (AC) van 230 Volt.

Om een laptop op te laden op de stroom van de accu, moet deze dus eerst omgevormd worden. Daarvoor heb je een omvormer nodig. Er zijn meerdere omvormers te koop. Kies een omvormer die ook minimaal het benodigde vermogen van je laptop kan leveren.

Het benodigde vermogen is minstens het getal dat je kunt vinden op de adapter van je laptop. Het vermogen van een laptop-adapter ligt meestal tussen de 65 en 90 Watt. Bij mijn eigen laptop (14 inch Dell Latitude E7470 is dat bijvoorbeeld 65 Watt.

Een zeer geschikte en betaalbare omvormer is deze HQ Power Inverter. Deze zet de 12 Volt gelijkstroom om in een 230 Volt wisselspanning. Met een vermogen van 150 Watt, kan deze ruimschoots voldoende vermogen leveren om elke laptop op te laden.

Deze is omvormer is gemakkelijk in gebruik; sluit de omvormer aan op de sigarettenplug. Zet de aan/uit-schakelaar van de omvormer op ‘aan’ om de omvormer aan te zetten. Vervolgens kun je de lader van de laptop met de stekker aansluiten op het stopcontact van de omvormer.

Met de contactsleutel in het contactslot van de auto, en de ‘ontsteking’, dus de stroom van de auto aan, zal de laptop opladen. Let op: staat de motor uit, dan maakt het opladen van je laptop je accu langzaam leeg.

Gelukkig geeft deze omvormer een waarschuwingssignaal als de accu van de auto leeg begint te raken. Zet bij dat signaal de motor aan om de accu van de auto weer op te laden.

De HQ Power Inverter heeft naast de stekker ook nog een USB-A uitgang. Deze kun je gebruiken om bijvoorbeeld een smartphone of tablet op te laden. Gebruik je een los navigatiesysteem? Dan kun je ook deze op de USB-A uitgang van de omvormer aansluiten, en dus tegelijkertijd met het opladen van je laptop gebruiken in je auto.

Voor een krachtige omvormer is de HQ Power Inverter relatief compact en licht. Deze is namelijk 16.5 cm lang, 9 cm breed, en 7 cm hoog. Daarmee zal deze ook nog in het ‘handschoenenkastje’ ofwel dashboardkastje van de meeste auto’s passen. Het gewicht van deze omvormer is 520 gram.

Deze omvormer kopen? Op dit moment is deze het voordeligste te vinden op Bol.com. De prijs is hier €40,50. Ook krijgt dit product hier een zeer gunstige beoordeling van klanten. Op dit moment is de gemiddelde reviewscore een 4.8/5 na 20 reviews.

Alternatieve oplossing: laptop powerbank in de auto

De andere oplossing om een laptop op te laden in de auto, is door gebruik te maken van een geschikte powerbank. Een powerbank is een draagbare batterij, die je uiteraard mee kunt nemen in de auto.

Xtorm Ac Power Bank Pro 41600 Mah Met Stekker

Xtorm AL490
laptop powerbank

Bol.com (€333,75)

Een voordeel van het gebruik van een powerbank, is dat je niet afhankelijk bent van de accu van de auto. Zo kun je je laptop in de auto opladen, ook als de auto op slot staat.

De meeste powerbanks zijn echter niet geschikt voor het opladen van een laptop. Alleen krachtige powerbanks met een stopcontact zijn een goede keuze om je laptop op te laden. Uiteraard zijn dit ook zware en grote powerbanks, maar omdat je deze voornamelijk in de auto zult laten liggen, zal dat geen probleem zijn.

Een goede keuze is de Xtorm AC Power Bank Pro, ofwel de Xtorm AL490. Deze powerbank heeft een enorme capaciteit van 41600 mAh bij 3.6V, ofwel 149.76 Wattuur. Omdat de meeste laptops een batterij van zo’n 40-60 Wh hebben, kun je met deze powerbank een gemiddelde laptop tegen de 3 keer volledig opladen.

Deze powerbank heeft een ingebouwde omvormer, die de batterijspanning omvormt naar 230 Volt. Deze omvormer is in te schakelen met een schuifknop.

Zet je de omvormer van deze powerbank aan, dan kun je daarna simpelweg de laptop charger op een stopcontact van deze powerbank aansluiten. De powerbank heeft twee stopcontacten, dus je zou hiermee dus ook twee laptops tegelijk kunnen opladen!

Daarnaast zitten er op deze powerbank nog twee USB-A ports, die maximaal met 5V en 3.4 Ampère kunnen opladen. Zo kun je hiermee ook bijvoorbeeld je smartphone opladen, met maximaal 17 Watt. Dat is een hoog laadvermogen, waarmee je geschikte smartphones dus ook snel kunt opladen.

Ook is er één USB-C uitgang beschikbaar. Zo kun je ook apparaten opladen met een USB-C naar USB-C kabel. Wel is het maximale laadvermogen van de USB-C port lager dan die van de USB-A ports; 3.1 A bij 5V.

Aan de bovenkant van de powerbank zit een aan/uit-knop. Daarnaast zit een LCD nummer display (zevensegmentendisplay), waarop je de huidige lading van de powerbank wordt aangegeven in percentages.

Je kunt deze powerbank ook in de auto laten liggen, en in combinatie met de eerder genoemde omvormer gebruiken. Je kunt de powerbank zelf dan opladen op de accu van de auto. Er wordt namelijk een adapter met stekker meegeleverd om de powerbank zelf op te laden. Deze zou je dus kunnen aansluiten op het stopcontact van de voorgenoemde HQ Power Inverter. Doe dat bij voorkeur als de motor aanstaat, want het volledig opladen van deze grote powerbank kan de accu van je auto leeg maken.

De Xtorm AL490 Power Bank Pro is een grote en zware powerbank. Zo is deze namelijk 22.2 cm lang, 16 cm breed, en 5 cm hoog, en weegt deze 1400 gram.

Deze powerbank kopen? Deze is op dit moment verkrijgbaar op Bol.com (€333,75) en op MaxICT.nl (382,02). Naast de powerbank zelf, krijg je de benodigde AC/DC adapter met stekker om de powerbank zelf op te laden, de handleiding, en een beschermhoes.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het opladen van je laptop in de auto? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met een van de genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

3 reacties op “Laptop opladen in de auto? De beste oplossingen!”

 1. De accu van de auto levert 12 Volt gelijkstroom. De laptop wordt opgeladen met 12 Volt gelijkstroom. Een omvormer is dus nergens voor nodig. Het enige wat je nodig hebt is een kabel met aan de ene kant een plug voor de sigarettenaansteker en aan de andere kant een plug die past op de laptop (eenzelfde plug als de oplader voor gebruik van netstroom heeft). Naar ik heb begrepen is laatstgenoemde plug niet gestandaardiseerd, maar afhankelijk van het merk (en type?) laptop.

  Beantwoorden
  • Hoi H Roodenburg,

   Het voltage van de laptopbatterij verschilt van model tot model, maar is inderdaad een stuk minder dan 230 volt. In sommige gevallen is het inderdaad 12V, en dus gelijk aan spanning van de sigarettenaansteker. Wel moet de kabel ook nog de juiste stroomplug hebben om in je laptop te passen, en zo’n beetje elk merk gebruikt hiervoor een andere afmeting.

   Het voordeel van de genoemde omvormer is dat je gewoon je laptopadapter op een stopcontact aan kunt sluiten. Je adapter zet het vervolgens weer om naar precies het voltage dat je laptopbatterij nodig heeft, en heeft daarnaast uiteraard een plug die past. Zo is de genoemde omvormer in ieder geval een universele oplossing, die eigenlijk altijd werkt.

   Wel een alternatief is dit type kabel, waarbij je kunt kiezen uit verschillende voltages. Daarnaast wordt deze geleverd met verschillende plugs, zodat de kans groot is dat je deze aan kunt sluiten op je laptop. Deze kabel is echter ongeveer even duur als de omvormer die ik noem in het artikel.

   Met het stopcontact is de genoemde omvormer echter voor veel meer dan alleen je laptop te gebruiken, dus die zou dan nog steeds mijn voorkeur hebben.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend