JBL Boombox 1 vs 2? Complete vergelijking en advies!

Wil je een grote en krachtige bluetooth speaker van JBL kopen, en twijfel je daarom tussen de oude JBL Boombox, of de nieuwe JBL Boombox 2? Of heb je al een JBL Boombox, en vraag je je af of het zin heeft om te upgraden naar de Boombox 2? Op deze pagina vind je een volledige vergelijking van de twee bluetooth speakers, om je te helpen bij je keuze.

De oorspronkelijke JBL Boombox (1) is sinds 2017 beschikbaar. Deze wordt nog steeds bij veel webshops verkocht. De JBL Boombox 2 is eerder dit jaar (2020) uitgebracht. Beide uitvoeringen zijn nog ruimschoots verkrijgbaar bij meerdere webshops. Wel zit er een flink prijsverschil tussen de twee opties: de oorspronkelijke JBL Boombox is zo’n €150 goedkoper.

Beide bluetooth speakers zijn stereo (2.0), en bevatten dezelfde speakers, namelijk twee 4 inch woofers en twee 20 mm tweeters. Toch zijn er meerdere verschillen tussen deze twee uitvoeringen. Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • JBL Boombox: iets kleiner en lichter, lager maximaal vermogen, goedkoper (€236 op Bol.com)
  • JBL Boombox 2: iets groter en zwaarder, hoger maximaal vermogen,  duurder (€395 op Bol.com)

Hieronder een uitgebreide vergelijking van de volledige specificaties, uitleg over alle functionele verschillen, en een demonstratie van de geluidskwaliteit van beide speakers.

Tip: meer informatie over deze eigenschappen? Bekijk dan de volledige bluetooth speaker koopgids.

Vergelijktabel: JBL Boombox 1 vs JBL Boombox 2

JBL Boombox
JBL Boombox 2
Jbl Boombox 1 Jbl Boombox 2
Prijs: ~ €236 ~ €395
Speakers: 2× woofer (4 inch),
2× tweeter (20 mm)
2× woofer (4 inch),
2× tweeter (20 mm)
Audio-kanalen: 2.0 (stereo) 2.0 (stereo)
Totaal vermogen: 60 W (netstroom)
40 W (accu)
80 W (netstroom)
60 W (accu)
Frequentiebereik: 50 – 20 kHz 50 – 20 kHz
Bluetooth versie: 4.2 5.1
3.5 mm AUX? Ja, ingang Ja, ingang
Verbinden met andere
JBL speake
rs?
Ja, met JBL Connect+ Ja, met JBL PartyBoost
Batterijduur: 24 uur 24 uur
Oplaadtijd: 6.5 uur 6.5 uur
Capaciteit: 74 Wh 72.6 Wh
Opladen via? Voedingsadapter Voedingsadapter
Speakerphone
functie:
Ja Nee
Powerbank
functie:
Ja – 2 USB ports Ja – 1 USB port
Afmeting (cm): 45,85×25,45×19,55 48,4×25,6×20,1
Gewicht: 5250 gram 5910 gram
Waterdichtheid: IPX7 IPX7
Officiële site: JBL.nl JBL.nl
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl

JBL Boombox of JBL Boombox 2 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee bluetooth speakers.

Afmetingen, gewicht en design

De JBL Boombox 2 is íets groter dan de oude Boombox. De Boombox 2 is namelijk 45.84 cm breed, 25.6 cm hoog, en 20.1 cm diep. Daarmee is deze speaker in alle richtingen een paar millimeter groter dan de oorspronkelijke Boombox (45,85×25,45×19,55).

Wel is er meer verschil in het gewicht van de twee speakers. De Boombox 2 weegt 5910 gram, tegen het gewicht van 5250 gram van de Boombox 1. Daarmee is de nieuwe Boombox dus 660 gram zwaarder.

Verder zijn er kleine verschillen in te vinden in het design. Zo is de afsluitklep voor de ports van de speakers aangepast, en is het grippatroon op het handvat anders. Naast deze kleine verschillen hebben beide uitvoeringen van de Boombox grotendeels dezelfde vorm.

Prestaties: geluidskwaliteit

Zowel de Boombox als de Boombox 2 bevatten vier ingebouwde speakers. Beide speakers leveren stereo (2.0) geluid. Wel is het maximale vermogen anders. Beide speakers hebben een hoger vermogen als deze zijn ingeplugd en netstroom, dan wanneer ze werken op de batterij.

De nieuwe JBL Boombox heeft een hoger maximaal vermogen; 60 Watt op de accu, en 80 Watt op netstroom. De oude Boombox heeft namelijk een vermogen van 40 Watt op de accu, en 60 Watt op netstroom.

Beide speakers hebben voor elke speakerkanaal (links en rechts) een woofer voor de midden en lage tonen, en een tweeter voor de hoge tonen. De afmeting van deze speaker drivers zijn gelijk. Beiden bevatten 4 inch woofers, en tweeters van 20 mm.

Daarmee spreekt het ook voor zich dat de speakers een zelfde frequentiebereik hebben. Zowel de Boombox 1 als 2 hebben een bereik van 50 Hz tot 20 kHz. Daarmee halen ze flink lage bastonen voor een bluetooth speaker.

Om naast het frequentiebereik het geluid beter te kunnen vergelijken, kun je de onderstaande video bekijken. Hier wordt de oorspronkelijke Boombox vergeleken met de Boombox 2, en het geluid opgenomen met microfoon van hoge kwaliteit. Gebruik je beste koptelefoon of speakers bij het kijken van deze video om een zo goed mogelijk idee te krijgen van een verschil in de geluidskwaliteit. De test begint op 7:44.

Uit deze test lijken de verschillen in de audio miniem. Ondanks het hogere maximale vermogen, zijn beide bluetooth speakers ongeveer even luid. Wel heeft de Boombox 1 iets meer nadruk op de hoge tonen, en de Boombox 2 juist op de lage tonen.

Wel haalt de Boombox 2 een hoger volume wanneer deze aangesloten is op de voeding, namelijk 98.3 dB. Daarom wordt er gedacht dat JBL het volume bij het afspelen op de accu heeft gelimiteerd, om de batterijduur te verbeteren.

Gebruik en functies

Muziek afspelen werkt op beide bluetooth speakers hetzelfde. Eerst zul je de speaker aan moeten zetten. Om draadloos muziek af te spelen over bluetooth, druk je vervolgens de bluetooth-pairing knop op de speaker in. Daarna wordt de JBL Boombox of Boombox 2 zichtbaar onder je bluetooth-instellingen, en kun je hier verbinding mee maken.

Als je eenmaal bent verbonden over Bluetooth, dan wordt alle audio van je smartphone of tablet afgespeeld op de speaker. De muziek is vervolgens op het via bluetooth verbonden apparaat. De andere optie is om gebruik te maken van de fysieke knoppen op de speaker zelf.

Ook kun je apparaten bedraad op deze speaker aansluiten om muziek af te spelen. Daarvoor hebben zowel de JBL Boombox 1 als Boombox 2 een 3.5 mm AUX ingang. Eenmaal bedraad aangesloten, wordt alle muziek die je kiest op de aangesloten smartphone, tablet, of mp3-speler afgespeeld op de speaker.

Beide speakers bevatten deze knoppen voor bediening:

  • Bluetooth pairing knop – hiermee zorg je ervoor dat de speaker zichtbaar wordt onder ‘Bluetooth’ instellingen op je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, wordt de speaker automatisch zichtbaar. Deze knop hoef je alleen te gebruiken als je een nieuw apparaat wil verbinden. Bij de Boombox 1 zit deze knop helemaal links, bij de Boombox 2 zit deze rechts van de aan/uit knop.
  • Volume min – om het volume van de speaker te verlagen
  • Aan/uit-knop – om de speaker aan of uit te zetten
  • JBL Connect+ knop (Boombox) of JBL PartyBoost knop (Boombox 2) – om de speaker te koppelen met meer JBL speakers. Houd deze knop op alle speakers die je wil koppelen tegelijkertijd ingedrukt om ze te koppelen. Eenmaal gekoppeld wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld. Let op: je kunt de Boombox alleen koppelen met andere JBL speakers met JBP Connect+, en de Boombox 2 alleen met andere speakers die JBL PartyBoost hebben. Een speaker met Connect+ is dus niet te koppelen met een speaker met PartyBoost. De Connect+ knop zit op de Boombox rechts van de aan/uit-knop, en de PartyBoost knop zit op de Boombox 2 helemaal links.
  • Volume plus – om het volume van de speaker te verhogen
  • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen. Als je deze knop twee keer achtereen indrukt wordt het volgende nummer afgespeeld. Ook is deze knop bij de Boombox 1 te gebruiken om een inkomend gesprek op je smartphone op te nemen. De Boombox heeft ingebouwde microfoons, waardoor je tegen de speaker kunt praten om  zo handsfree te bellen. Dit is de zogenaamde speakerphone functie.

Daarnaast heeft de oorspronkelijke Boombox een extra knop aan de achterzijde. Dit is een switch voor ‘indoor’ (binnen) en outdoor (buiten) gebruik. Het grootste verschil is dat de indoor-modus een dieper basgeluid lijkt te hebben.

Beide speakers zijn waterdicht, en hebben de IPX7-code voor waterdichtheid. Daarmee zijn ze minimaal een halfuur waterdicht op 1 meter diepte.

Het vermogen van de accu van de Boombox 1 is iets groter dan die van de Boombox 2 (74 Wh vs 72.6 Wh). Wel is de opgegeven batterijduur gelijk. Zo is een volle accu bij beide speakers goed voor zo’n 24 uur afspeeltijd. Een lege accu is ook bij beide speakers na zo’n 3.5 uur opladen weer vol.

De oorspronkelijke JBL Boombox geeft de huidige batterijlading aan aan de hand van 5 losse witte LED’s. De nieuwe Boombox 2 heeft één lange LED-strip die de batterijlading aangeeft. Hoe meer LED’s er branden, hoe voller de batterij.

In tegenstelling tot de kleinere JBL bluetooth speakers, heb je bij beide Boombox speakers de meegeleverde 20V / 4A stroomadapter nodig om deze op te laden. Je kunt dus géén gebruik maken van een USB-lader.

Tip: JBL Boombox 2 vergelijken met andere JBL bluetooth speakers? Vergelijk hier alle nieuwe JBL bluetooth speakers!

JBL Boombox of JBL Boombox 2 kopen – prijs en beschikbaarheid

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de JBL Boombox, of juist de JBL Boombox 2 kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen, en de huidige prijs.

In tegenstelling tot de andere bluetooth speakers van JBL, zijn zowel de JBL Boombox en JBL Boombox 2 alleen verkrijgbaar in een zwarte uitvoering. Beide speakers worden geleverd met een voedingsadapter, handleiding, en een garantiebewijs.

Laatste update prijzen op deze pagina: 30 september 2020.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de JBL Boombox of Boombox 2? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie