HP Pavilion x360 15-er0950nd: goede laptop? Analyse & reviews!

Interesse in de HP Pavilion x360 15-er0950nd laptop? Dit is een 15.6 inch laptop van HP met een omklapbaar touchscreen. Maar is deze laptop eigenlijk een goede keuze voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop? En zijn er ook alternatieven met betere eigenschappen voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Ook heb ik onderzocht of er een beter alternatief beschikbaar is voor dezelfde prijs, en noem ik dit alternatief.

Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van de HP Pavilion x360 15-er0950nd, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP Pavilion x360 15-er0950nd: specificaties en eigenschappen

Hp Pavilion X360 15 Er0950nd

Coolblue.nl €749 Product bekijken

Onder de beschikbare Pavilion x360 laptops van HP, is de 15-er0950nd is een populaire samenstelling. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €749 op Coolblue.nl. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. De processor in deze laptop is de Intel Core i5-1135G7. Dat is een middenklasse processor van Intel met 4 processorkernen. De kloksnelheid van de processor is 2.4 GHz tot 4.2 GHz.

Uit tests (benchmarks) blijkt dit een capabele processor, en staat deze gelijk aan een aantal i7 processoren van Intel’s vorige generatie. Toch zijn er bij dit budget betere processoren te vinden. Zo zijn zowel de AMD Ryzen 5 4500U als de Ryzen 5 5500U sneller. Volgens benchmarks is de Ryzen 5 4500U namelijk zo’n 15% sneller.

Wel zal de Intel Core i5-1135G7 bij multitasking van alledaagse taken altijd snel genoeg zijn.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor om te zorgen voor beeld. Bij de Intel Core i5-1135G7 is dat de Intel Iris Xe G7, die krachtig genoeg is voor het aansturen van maximaal 4 beeldschermen, en ook beeld kan weergeven in de 4K resolutie.

Daarnaast kun je met de Intel Iris Xe G7 ook sommige games spelen. Dat lukt voornamelijk bij games met niet al te hoge systeemvereisten. Bij zwaardere games zul je moeten kiezen voor de laagst mogelijke instellingen en/of een lagere resolutie om een goede framerate te halen. Om een beeld te krijgen van wat je kunt verwachten, kun je deze video bekijken. Hier zie je een test van deze processor en GPU in een aantal games.

Hoewel de Iris Xe G7 een goede videochip is, is de videochip van zowel de Ryzen 5 4500U en 5500U nog net iets beter.

Met 8 GB aan RAM, heeft deze laptop een middelmatige hoeveelheid werkgeheugen. Zeker bij laptops van deze prijsklasse zijn er namelijk veel laptops te vinden met twee keer zoveel geheugen. Meer werkgeheugen is gunstig als je wil werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware. Ook bij multitasking zorgt meer werkgeheugen voor een betere prestatie.

Voor het opslaan van bestanden zit er in de 15-er0950nd een SSD van 256 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD.

De opslagruimte van 256 GB is voor dit budget een middelmatige hoeveelheid. Er zijn namelijk genoeg laptops met een grotere opslagruimte te vinden bij dit bugdet. Wel zal 256 GB voldoende zijn bij typisch gebruik. Zo zal deze schijf hierbij na een paar jaar nog steeds niet vol zitten. Toch kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt een deze wilt opslaan op je laptop. Ook kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Tip: deze laptop is ook beschikbaar met meer werkgeheugen en meer opslagruimte. Deze uitvoering heet de HP Pavilion x360 15-er0960nd.

Het belangrijkste voordeel van deze laptop is het beeldscherm, dat volledig om te klappen is, en werk als een touchscreen. Dat maakt het mogelijk om deze laptop ook te gebruiken als tablet.

Het scherm van deze laptop heeft een beelddiagonaal van 15.6 inch, en daarmee de meest voorkomende schermafmeting voor laptops. Dit middelmaat scherm is een goed formaat als je de laptop voornamelijk op één plek gebruikt. Met een scherm van dit formaat kun je namelijk lang comfortabel werken. Wil je de laptop juist gemakkelijk meenemen en veel onderweg gebruiken? Dan kan juist een kleinere afmeting gunstig zijn.

De resolutie van het scherm is ‘Full HD’, ofwel 1920×1080 pixels. Dat is de meest gebruikte resolutie bij laptops van dit formaat, en zorgt voor een redelijk scherp beeld. Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken. Het scherm heeft een gladde, glanzende afwerking. Het voordeel is dat het beeld hierdoor feller lijkt, maar het nadeel is dat je meer last hebt van reflecties.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz. en een maximale felheid van 250 nits. Zowel deze verversingssnelheid als felheid zijn daarmee middelmatig. Wil je de laptop ook veel in het buitenlicht gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor een scherm met een hogere hogere maximale felheid, en bij voorkeur ook voor een anti-reflecterende afwerking.

Wel heb je met de Full HD resolutie en het IPS scherm goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS scherm hierbij zorgen voor een goede kleurweergave.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt invoeren. Ook heeft dit toetsenbord een witte toetsenbordverlichting. Deze is optioneel, en kun je naar wens in- of uitschakelen.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten. Daarnaast zit er aan de rechterkant nog vingerafdruk-sensor. Binnen Windows kun je deze gebruiken als alternatief op het invoeren van een wachtwoord.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers (ontworpen door B&O), die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Met een gewicht van 1.89 kg, is deze laptop lichter dan het huidige gemiddelde. Verder is het gunstig dat deze laptop slechts 2.06 cm dik is: daarmee is deze laptop ook slanker dan de meeste concurrenten. Verder is de laptop 35.76 cm breed, en 22.92 cm diep. De behuizing van de laptop is volledig uitgevoerd in zilverkleurig kunststof.

De 43 Wh Lithium-ion batterij van deze laptop heeft een batterijduur van zo’n 7 uur. Hoewel het scherm en de afmetingen van deze laptop het een goede keuze maken voor mobiel gebruik, zal 7 uur helaas nét niet genoeg zijn voor een volledige werkdag of studiedag. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Een voordeel van deze laptop is dat deze de nieuwste draadloze communicatiestandaarden ondersteunt. Zo beschikt deze namelijk over Wi-Fi 6, en bluetooth 5.2. De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft een middelmatige hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten, vind je aan de linkerkant een HDMI-port. Verder vind je hier een USB-C 3.2 port, die ook DisplayPort 1.4 over USB ondersteunt, en een koptelefoonaansluiting. Aan de rechterkant van de laptop zitten twee USB-A ports, een micro-SD kaartlezer, en een aansluiting voor de oplader.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €749 op Coolblue.nl. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €749? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP Pavilion x360 15-er0950nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 750 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek heb ik géén beter alternatief kunnen vinden in dezelfde prijsklasse. Er zijn op dit moment dus géén 15.6 inch laptops met touchscreen met significant krachtigere hardware voor dezelfde prijs. Eén goed alternatief is deze Lenovo IdeaPad Flex 5. Deze heeft een minder krachtige processor, namelijk de Intel Core i5-1035G7, maar wel twee keer zoveel opslagruimte (512 GB SSD).

Wel zijn er flink krachtigere laptops te vinden als je voor een laptop zonder touchscreen kiest, ook voor een lagere prijs. Zo heeft de HP 15s-eq1777nd namelijk een flink krachtigere processor, twee keer zoveel RAM en opslagruimte, en kost deze slechts €549 op Bol.com.

HP Pavilion x360 15-er0950nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Coolblue.nl. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 9.2/10 na 11 reviews. Bijna alle klanten noemen de snelheid van de laptop als voordeel. Veel klanten noemen de kwaliteit van het beeldscherm als voordeel. Ook de bouwkwaliteit, de compacte uitvoering, en de tablet-functie worden meerdere keren als voordelen genoemd.

Het meest genoemde nadeel van de laptop heeft te maken met de koeling. Zo noemt de ene klant dat de laptop snel warm wordt, en een andere dat de ventilator (die de laptop koelt), veel geluid maakt. De batterijduur van de laptop wordt in de reviews zowel als voordeel als als nadeel genoemd.

Kortom zijn de reviews van deze laptop overwegend gunstig.

HP Pavilion x360 15-er0950nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195908038320), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP Pavilion x360 15-er0950nd

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 14 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €749,00 16 januari 2024
Laagste prijs ooit: €749,00 16 januari 2024
Sinds 16 januari 2024

Laatste veranderingen:

€749,00 16 januari 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor HP Pavilion x360 15-er0950nd - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP Pavilion x360 15-er0950nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend