Broodrooster voor 4 boterhammen – de beste opties!

Ontbijt je niet alleen? Dan komt het waarschijnlijk voor dat je op je beurt moeten wachten om brood te kunnen roosteren. Gelukkig kan je dit oplossen met een broodrooster die niet de gebruikelijke 2, maar wel 4 sneden tegelijk kan roosteren.

In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen van een broodrooster voor 4 sneden brood, en kun je verschillende broodroosters vergelijken. Zo maak je gemakkelijk de keuze voor de beste broodrooster voor de jouw doeleinden.

Beste broodroosters voor 4 boterhammen

In onderstaande tabel een duidelijk overzicht met vijf goede broodroosters voor 4 boterhammen, die je kunt vergelijken op eigenschappen en prijs.

 Broodroosters vergelijken
Model: Afmetingen
b×h×d (cm):
Hoeveelheid
sleuven:
Standen: Ontdooi-
functie:
Stopknop: Prijs:
philips-hd2648-20-broodrooster-2-200x200 Philips HD2648/20 31,9×26,6×32,1 4 7, variabel €59,95
severin-at02509-longslot-toaster Severin AT2509 21,7×19,5×46 2 long-slots 7, variabel €50,75
domo-do971t-broodrooster-2 Domo DO971T 34,5×24,5×33 4 6, variabel €70,50
cuisinart-cpt440e-broodroosterCuisinart CPT440E  33×27,7×31 4  7  €128,95
domo-do961t-broodrooster Domo DO961T  44,6×22,6×23 2 long-slots  7, variabel  €39,99

 

Broodrooster voor 4 sneetjes kopen – waar moet je op letten?

Hieronder meer informatie over de eigenschappen waar je op moet letten bij de aanschaf van een broodrooster voor 4 sneetjes.

Twee long-slots, of 4 sleuven?

In alle broodroosters op deze pagina kun je vier boterhammen tegelijk roosteren. Om dit te bereiken kunnen er 4 verschillende sleuven worden gebruikt, of 2 extra lange sleuven (long-slots). In de long-slots passen twee boterhammen naast elkaar. De definitie van een long-slot staat echter niet echt vast, dus dat een rooster een long-slot is, betekend niet altijd dat er twee boterhammen van groot formaat naast elkaar in passen. Wil je zeker weten dat er vier sneetjes brood tegelijk geroosterd kunnen worden, dan kan je beter kiezen voor een broodrooster met 4 afzonderlijke sleuven.

broodrooster long slot vs vier sleuven
2 long-slot sleuven vs. vier sleuven

Broodroosters voor 4 boterhammen zijn uiteraard wat groter dan een ‘normale’ broodrooster voor 2 boterhammen. De roosters met vier sleuven naast elkaar zijn redelijk vierkant en daardoor compact. De longslot toasters kunnen soms echter erg lang zijn. De Severin AT2509 is bijvoorbeeld 46 centimeter lang.

Roosterstanden

Zo goed als alle broodroosters zijn op verschillende roosterstanden in te stellen. Nu broodroosters ook digitaal worden uitgevoerd, is de hoeveelheid standen die je kunt selecteren van belang; hoe meer standen, hoe beter.

De meeste broodroosters zijn analoog, en met een draaiknop of schuif in te stellen. De standen die staan aangegeven op de rooster zelf zijn dan slechts een indicatie. Deze variabele, en daarom in te stellen tussen de aangegeven standen in, bijvoorbeeld met een analoge draaiknop.

philips HD2648-20 broodrooster
Philips HD2648/20 Broodrooster – twee verschillende rooster standen tegelijk mogelijk!

Bij sommige roosters voor 4 sneetjes is het mogelijk om tegelijkertijd op twee verschillende standen te roosteren.

Vaak is de reden om een rooster voor vier sneden te kopen dat je tegelijkertijd brood kunt roosteren voor meerdere gebruikers. Omdat niet iedereen dezelfde voorkeur zal hebben voor de roosterstand, is het handig om tegelijkertijd twee verschillde standen te kunnen gebruiken. Een goede rooster waarin je kunt roosteren in twee verschillende standen tegelijk is de Philips HD2648/20.

Overige (extra) functies en knoppen

Annuleerknop / stopknop. Om de boterhammen omhoog te kunnen halen, voordat het gekozen programma volledig is afgedraaid. Handig als je zelf handmatig wil kiezen voor een bepaalde hoeveelheid roostering van je boterhammen.

Warmhoudfunctie. Een broodrooster met warmhoudfunctie blijft brood dat klaar is met roosteren warm. De warmhoudstand is in verhouding met de roosterstand relatief laag, en zal het brood niet verder roosteren, maar alleen warmhouden. De warmhoudfunctie is vooraf in te schakelen door een knop in te drukken.

Ontdooifunctie/defrost. In de ontdooifunctie zal de broodrooster op een laag niveau warmte afgeven: genoeg om het brood te ontdooien, maar niet genoeg om het brood werkelijk te roosteren. Handig als je bent vergeten om brood uit de vriezer te halen, en geen trek hebt in geroosterde boterhammen.

Timer. Wil je in de gaten kunnen houden hoe lang de rooster er nog over doet? Met een aantal digitale broodroosters is dat mogelijk. Zo heeft bijvoorbeeld de Cuisinart CPT440E een countdown timer, die je op de seconde precies aangeeft hoe lang het nog duurt voordat je brood klaar is.

Andere eigenschappen

Kruimellade

broodrooster kruimelladeBij gebruik van de rooster zullen de boterhammen kruimels verliezen, die in de broodrooster blijven liggen. Om deze gemakkelijk te kunnen verwijderen, zit er bij sommige broodroosters een kruimellade ingebouwd aande onderkant. Deze lade vangt de kruimels op, en door deze uit de rooster te halen kun je gemakkelijk de rooster kruimelvrij maken.

Heeft je broodrooster geen kruimellade, dan is dat geen ramp. Door de broodrooster op de kop te houden en flink te schudden zullen de kruimels meestal ook prima uit de rooster komen.

Materiaal

Veel broodroosters zijn grotendeels uitgevoerd in metaal. Na metaal zijn verschillende soorten plastic populair. Metaal heeft het voordeel dat het niet kan smelten door de hitte, en minder snel zal vervormen. Wel heeft metaal het nadeel dat het erg heet kan worden, en je hieraan je handen kunt branden bij aanraken.

Ook zijn er broodrooster met een glazen wand, zodat je precies in de gaten kunt houden of je brood al bruin genoeg is. Als deze roosters ook een stopknop hebben, kun je zo het brood precies ver genoeg laten roosteren, en dan handmatig het roosterproces stoppen. Op dit moment is dit alleen nog maar beschikbaar bij roosters voor 2 sneden. Een voorbeeld hiervan is de Domo DO444T.

Design, en vormgeving

Ook belangrijk: hoe ziet de rooster eruit? Dit is voornamelijk persoonlijke voorkeur. Wat opvalt is dat keukenapparaten staats vaker een retro design hebben. De DOMO DO971T is bijvoorbeeld een populaire broodrooster met 4 sleuven, en wordt verkocht in 4 verschillende kleuren.

retro broodroosterd design

Prijs, kortingen en aanbiedingen

De prijs van broodroosters loopt nogal uiteen. De goedkoopste broodrooster voor 4 sneetjes is de DO961T, en kost slechts €39,99. De duurste is de Dualit D47210, en kost ruim 380 euro. Het verschil in prijs zit voornamlijk in de extra functies, en het merk.

Gaat het je simpelweg om het kunnen roosteren van 4 sneetjes brood tegelijk, dan zal een goedkoop model waarschijnlijk de voorkeur hebben.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je vragen over de aankoop van broodrooster? Of wil je je ervaring over je aankoop delen?

Laat het ons weten door hieronder je bericht achter te laten!

Plaats een reactie

Send this to a friend