AOC C24G1: de goedkoopste 144Hz monitor. Goede keuze?

De AOC C24G1 is zeer populaire gaming monitor. Op dit moment is dit het meest verkochte monitor op Bol.com. De belangrijkste reden hiervoor is waarschijnlijk dat dit het goedkoopste beeldscherm is met een refresh rate van 144 Hz.

Maar hoe zit het met de andere eigenschappen van dit scherm? En hoe goed presteert dit scherm in verhouding met andere opties?

Om deze vragen te beantwoorden vind je in dit artikel meer informatie over dit beeldscherm, waaronder alle specificaties, een samenvatting van reviews en tests van de beeldkwaliteit, en een vergelijking met andere opties. Ook vind je hier een overzicht van alle webshops waar dit beeldscherm te koop is, en de huidige prijs.

AOC C24G1 gaming monitor specificaties / eigenschappen

Aoc C24g1 144hz Gaming MonitorDe AOC C24G1 is een 24 inch monitor met een Full HD resolutie (1920×1080). Het scherm maakt gebruik van een VA-paneel. VA panelen hebben vaak een goede goede kleurechtheid, en een hoge contrastverhouding.

In dit geval wordt er een contrastverhouding van 3000:1 opgegeven. De maximale felheid (brightness) van dit scherm is 250 nits. Deze monitor heeft, zoals de meeste gaming monitoren, géén ondersteuning voor HDR.

Het is een curved monitor (gekromd), met een kromming van 1500R. Dat is een flinke kromming, en zorgt voor meer immersie.

Wil je meerdere schermen gebruiken, en zit je hier ver vanaf? Dan kan dit een te grote kromming zijn.

De belangrijkste voordelen voor gaming zijn echter de lage reactietijd van 1 ms, en de hoge refresh rate van 144 Hz. Zo kan dit scherm dus maximaal 144 frames per seconde laten zien. Door de lage reactietijd kun je snel reageren op wat je ziet gebeuren op het scherm, en door de hoge verversingssnelheid zijn de bewegingen erg vloeiend.

Uiteraard moet je gaming PC dan ook krachtig genoeg zijn om deze hoge hoeveelheid frames per seconde te kunnen genereren.

Een andere belangrijke eigenschap van het scherm is de ondersteuning van FreeSync. Gebruik je een videokaart van AMD, dan voorkomt deze technologie die ‘screen tearing‘. Bij deze monitor ontbreekt G-Sync, de technologie die screen tearing voorkomt bij gebruik van een Nvidia videokaart.

De verstelbaarheid van dit scherm is oké. Het scherm is namelijk tot 13 cm in hoogte verstellen, en naar voren en achteren te kantelen. Het scherm is niet draaibaar om de as van de staander. De grotere uitvoering van dit gaming beeldscherm, de 27 inch grote AOC C27G1 is wel draaibaar om de as.

Ook kun je dit scherm aan de muur monteren, of op een voet die meer opties tot verstelbaarheid biedt. Je kunt de staander namelijk losmaken van het scherm, en vervolgens een beugel of staander met een VESA 100×100 gebruiken.

Om kabels weg te werken zit er een gat in de staander van het scherm. De behuizing van het scherm is uitgevoerd in zwart plastic, met rode accenten. Aan de voorkant zit over de hele breedte zo’n rood accent onder het scherm. Volgens reviews is de bouwkwaliteit goed, en voelt het scherm stevig aan.

Aan de rechterkant zitten er vijf knoppen onder het scherm voor de bediening van het menu. In deze video zie je een volledige demonstratie van alle menu-opties van dit scherm.

Het scherm heeft géén ingebouwde speakers. Wel heeft het scherm een 3.5 mm AUX uitgang voor het aansluiten van een een koptelefoon, of beter, een gaming headset. Je kunt uiteraard ook je headset, of speakers direct aansluiten op je PC.

Om dit beeldscherm aan te sluiten zijn er veel verschillende video-ingangen beschikbaar. De beste optie is om gebruik te maken van de DisplayPort ingang, zodat je ook werkelijk 144 frames per seconden kunt weergeven op het scherm. Daarnaast zijn er twee HDMI 1.4 ingangen, en een VGA ingang beschikbaar. Er zitten géén USB-poorten op het scherm.

De AOC C24G1 wordt geleverd met de benodigde voedingskabel, één DisplayPort kabel, en één HDMI kabel. Al deze kabels zijn 1.8 meter lang.

AOC C24G1 reviews: voordelen en nadelen

De beste review en test van deze monitor is te vinden op PCmonitors.info. Deze site geeft de ze monitor de ‘Recommended’ badge, en noemt de goede kleurconsistentie, het hoge contrast, de lage input lag, en het design van het scherm als voordelen. De genoemde nadelen zijn de verminderde kleurverzadiging bij de randen van het scherm, en wat detailverlies bij donkere kleuren (‘black crush’).

Verder zijn er erg veel klantreviews te vinden over deze monitor. Op Bol.com zijn er 129 klantreviews, en is de gemiddelde review-score een 4.5/5. Het meest genoemde voordeel is de goede prijs-kwaliteitverhouding. Hierbij wordt vaak de hoge refresh rate, en de lage reactietijd genoemd als gunstige eigenschappen voor de prijs. Ook wordt de verstelbaarheid van het scherm als voordeel genoemd. Een aantal klanten vinden daarnaast dat de voeten van de staander groot zijn, en daardoor veel ruimte innemen op het bureau.

Op Bol.com krijgt deze monitor een gemiddelde reviewscore van 4.5/5 na 102 klantreviews. De goede prijs-kwaliteitverhouding is het meeste genoemde voordeel. Van de paar reviews die nadelen noemen, is het meest genoemde nadelen zijn dat er wat ‘backlight bleeding‘ is, en dat de indeling van het menu wat onhandig is.

Op beide sites wordt er in de reviews genoemd dat de ‘overdrive’-modus, die nodig is voor het halen van 1 ms reactietijd, samen gaat met wat verlies aan helderheid (brightness).

Beste budget gaming monitor? Een vergelijking!

Twijfel je nog of er niet een betere keuze is dan de AOC C24G1 voor jouw budget? Om te kunnen vergelijken, zal ik hier de vergelijking maken met een aantal andere populaire budget gaming monitors.

AOC C24G1 vs Benq Zowie XL2411P. Ook dit is een 24 inch Full HD gaming monitor met een 144 Hz refresh rate, en een 1 ms reactietijd. Het verschil is dat deze monitor gebruik maakt van een TN paneel, en dat dit een scherm is zonder curve. Een voordeel van dit scherm is de hogere maximale helderheid (350 vs 300 nits), en dat dit scherm in alle richtingen verstelbaar is. Ook is de schermoriëntatie te veranderen naar portretmodus. Een belangrijk nadeel van de Benq Zowie XL2411P is het ontbreken van FreeSync ondersteuning. Ook zijn de dikke schermranden een nadeel als je twee of meer van deze schermen wil gebruiken. De prijs van dit scherm ligt op dit moment iets hoger, namelijk op 189 euro op Bol.com.

AOC C24G1 vs Samsung C24FG73. Dit is een beeldscherm met veel vergelijkbare eigenschappen. Dit scherm is 24 inch groot, en maakt gebruik van een Full HD VA paneel. De refresh rate is 144Hz, en de reactietijd 1 ms. Dit is ook een curved scherm, maar met een minder heftige kromming. De radius is 1800 mm, tegen de 1500 mm radius van de AOC C24G1. Het scherm heeft dezelfde contrastverhouding, namelijk 3000:1, maar een hogere helderheid. Een klein nadeel zijn de dikkere schermranden. Het belangrijkste nadeel is echter de hogere prijs. Dit scherm is op dit moment namelijk het voordeligst verkrijgbaar voor 210 euro, op Bol.com.

AOC C24G1 vs AOC G2590FX. Dit een beeldscherm van hetzelfde merk, met een aantal verschillende eigenschappen. Ook dit is een 24 inch Full HD scherm met een refresh rate is 144 Hz, en een reactietijd van 1 ms. Een belangrijk verschil is het paneeltype. De G2590FX gebruikt een TN paneel, en heeft daarom een minder goed contrast (1000:1), maar wel een betere helderheid (400 nits). Een voordeel is dat dit scherm zowel FreeSync als G-sync ondersteunt. Het scherm is plat, en heeft zeer dunne schermranden. Het scherm is kantelbaar, en heeft een draaibare voet, maar is niet in hoogte te verstellen. De OAC G2590FX heeft dus een aantal voordelen, maar ook nadelen. De prijs ligt iets hoger dan die van de AOC C24G1, namelijk op 179 euro (Bol.com).

Kortom zijn al deze monitoren iets verschillend, maar is geen van ze in alle opzichten beter. Ook is de AOC24G1 net iets goedkoper dan deze alternatieven.

AOC C24G1 kopen? Prijzen en aanbiedingen!

De AOC C24G1 is sinds deze is uitgebracht is (zomer 2018), al in flink in prijs gedaald. De oorspronkelijke prijs lag net iets boven de 200 euro. Op het moment van schrijven is de laagste prijs €159.

Hieronder vind je een overzicht van de prijs van de AOC C24G1 bij verschillende webshops. De prijzen worden automatisch aangepast. Is deze gaming monitor niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je ook een prijs-alert instellen. Je krijgt dan een e-mail wanneer de gewenste prijs is bereikt.

Prijsverloop...

Prijsverloop voor: AOC C24G1 - Curved Gaming Monitor

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €159,00 15 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €159,00 12 januari 2024
Laagste prijs ooit: €159,00 12 januari 2024
Sinds 12 januari 2024

Laatste veranderingen:

€159,00 12 januari 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor AOC C24G1 - Curved Gaming Monitor - €159,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de AOC C24G1? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Heb je de AOC C24G1, en heb je een toevoeging, of wil je je ervaring met dit beeldscherm delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend