Koopgids: (Bluetooth) oordopjes kopen, waar op letten?

Wil je een nieuwe oordopjes, ofwel ‘oortjes’ of ‘earbuds’ kopen? Dan heb je keuze uit duizenden producten. Om deze keuze makkelijker te maken, kun je zoeken op bepaalde eigenschappen.

Op deze pagina vind je alle belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten bij het maken van je keuze, waaronder alle fysieke eigenschappen, functionele eigenschappen en de prestaties (geluidskwaliteit).

Soort oordopjes: bedraad, of draadloos (Bluetooth)?

Een eerste eigenschap om over na te denken is of je bedrade oordopjes, volledig draadloze oordopjes, of bluetooth oordopjes met achterdraad wil kopen. Alle drie de opties hebben hun eigen voor- en nadelen.

Bedrade oordopjes

Bedrade OordopjesBedrade oordopjes zul je met bedraad op een audio-uitgang van je smartphone, tablet, laptop, of ander apparaat moeten aansluiten. Veruit de meeste bedrade oordopjes hebben een 3.5 mm jack aansluiting.

Omdat sommige smartphones geen 3.5 mm audio-uitgang meer hebben, zijn er nu ook bedrade oordopjes met een USB-C aansluiting, en oordopjes met een lightning aansluiting. Deze kun je aansluiten op dezelfde ingang als de oplader van je smartphone. Het nadeel van deze aansluitingen is dat je op deze manier dus niet je smartphone tegelijkertijd kunt opladen en muziek kunt luisteren.

Het belangrijkste nadeel van bedrade oordopjes is dat de draad in de weg kan zitten. Vooral bij mobiel gebruik, zoals bij het sporten, kan een draad irritant zijn. Zo zal deze bij steeds meebewegen, en kan deze ergens achter blijven steken, waardoor de oordopjes uit je oor vallen. Daardoor is het draagcomfort van bedrade oortjes laag.

Een ander nadeel van bedrade oordopjes is dat de draad zelf kwetsbaar is. De draad van veel oordopjes zullen na een paar maanden stoppen met werken door draadbreuk. Sommige high-end oordopjes hebben daarom een los te koppelen draad, zodat je een beschadigde draad kunt vervangen.

Als de oordopjes uit je oor vallen heb je wel het voordeel dat je ze niet meteen kwijt bent. Door de draad zitten ze namelijk nog aan elkaar vast, en aan je apparaat. Het voordeel van de draad is dus dat je ze daardoor minder snel kwijt zult raken dan bluetooth oordopjes.

Bedrade oordopjes hebben ook het voordeel dat ze niet afhankelijk zijn van een accu. Zolang je smartphone, tablet, of laptop voldoende accu heeft, kun je muziek afspelen. Daarom kan het niet voorkomen dat je oordopjes leeg zijn, en hoef je deze niet steeds op te laden.

Een ander voordeel van bedrade oordopjes is dat deze verbinding het mogelijk maakt om geluidsbestanden van hoge kwaliteit te verzenden (zonder compressie). Zo kan het audiosignaal van de bron in volledige vorm naar de oordopjes verstuurd worden. Het voordeel hiervan is dat oordopjes met een zeer goede geluidskwaliteit ook al deze informatie om kunnen zetten in een zeer gedetailleerd geluid. Dit verschil zal alleen merkbaar zijn bij zeer goede (en dure) oordopjes, als je geconcentreerd luistert.

Wat wel een duidelijk merkbaar voordeel is, is de betere geluidskwaliteit van de microfoon. Bij bedrade oordopjes heeft dat geen last van compressie. Daarom is het microfoongeluid op bedrade oordopjes vaak flink beter dan bij draadloze varianten.

Op dit moment is het (nog) niet mogelijk om een volledige geluidssignaal van hoge kwaliteit te versturen over bluetooth. Bij brongeluid van een hoge kwaliteit, wordt eerst kleiner gemaakt (compressie), waarbij er wat detail verloren gaat. Daarom hebben de beste bedrade oordopjes een gedetailleerder geluid dan Bluetooth oordopjes.

Volledig draadloze Bluetooth oordopjes

Volledig Draadloze OordopjesOm muziek draadloos van een apparaat naar je oortjes te sturen wordt er gebruik gemaakt van Bluetooth. Het ontbreken van de draad zorgt voor de belangrijkste voordelen. Met het draadloze gebruik zit er dus geen draad in de weg, en zullen de oortjes daardoor ook minder vaak uit je oor vallen. Ook scheelt dat het telkens uit de knoop halen van de draad van bedrade oortjes.

Als een bluetooth oordopje uit je oor valt, is de kans dat de kans op kwijtraken wel groter. Omdat deze niet aan een draad blijft hangen, ligt deze meteen op de grond. Ook zal deze door het kleine formaat soms moeilijk terug te vinden zijn.

Omdat je door het ontbreken van een draad ook niet meer vast zit aan het bronapparaat, heb je ook meer bewegingsvrijheid. De meeste bluetooth oordoppen hebben een bereik van minstens 10 meter. Zo hoef je dus niet constant je smartphone bij je te houden.

Ook bij het sporten is dit erg handig. Zo heb je bijvoorbeeld in de sportschool geen smartphone of mp3-speler meer in je zak bij het uitvoeren van je oefeningen.

Een nadeel van bluetooth oortjes is dat deze duurder zijn. Om draadloos te werken hebben ze namelijk een bluetooth-chip nodig, waardoor ze duurder zijn om te maken.

Een ander nadeel is dat de bij bluetooth oortjes de batterij leeg kan raken. Als de batterij leeg is, kun je simpelweg geen muziek meer luisteren. Hoewel de accuduur van bluetooth oortjes steeds beter wordt, is het nog steeds erg vervelend als deze wel eenmaal leeg is.

Meestal worden deze oortjes geleverd met een oplaaddoosje (charging case). Deze heeft een interne batterij. Door de oortjes hier in te plaatsen, zullen deze tussen de luistersessies weer bijladen. Er zit op dit oplaaddoosje een USB-aansluiting om deze weer op te laden.

Ook kan er over Bluetooth alleen compressed audio verstuurd worden. Dit houdt in dat er ten opzichte van uncompressed audio wat detail verloren kan gaan. Dit verschil is alleen merkbaar ten opzichte van kwalitatief zeer goede bedrade oordopjes, als je geconcentreerd luistert.

Wel is de geluidskwaliteit van de microfoon bij draadloze oordopjes door compressie vaak een stuk minder goed.

Gedeeltelijk draadloze oordopjes (Bluetooth)

Gedeeltelijk Draadloze OordopjesEr is nog een derde type oordopjes. Dit zijn Bluetooth oordopjes, waarbij de twee oordopjes met een draad met elkaar verbonden zijn, maar niet met je apparaat. De draad tussen deze oordopjes draag je achter je nek.

Daardoor bieden deze oortjes wel een paar belangrijke voordelen van draadloze oordopjes. Zo hoef je bijvoorbeeld je smartphone niet in je zak te hebben om muziek te kunnen luisteren. Wel zal de draad in je nek nog steeds zorgen voor een verminderd draagcomfort vergeleken met volledig draadloze oordoppen.

Wel zijn er een aantal voordelen. Omdat de twee oortjes met een draad met elkaar zijn verbonden, zul je ze minder snel kwijtraken. Ook zit er op de draad nog een ‘console’, met daarop meerdere knoppen. Daarmee kun je deze oortjes vaak voor meer functies bedienen van volledig draadloze oordopjes. Zo is het hiermee vaak ook mogelijk om het volume aan te passen.

Ook is er in deze console vaak ruimte voor een flinke batterij. Daarom is de batterijduur van deze oortjes vaak hoger dan die van volledig draadloze oordopjes.

In tegenstelling tot volledig draadloze oortjes, hebben deze oortjes geen ‘charging case’. Meestal zit er op de console op de draad een USB-poort voor het opladen. Het nadeel hiervan is dat je deze oortjes zo niet tussendoor kunt bijladen.

On-ear (earbuds) vs in-ear vs bone-conduction?

Zowel bedrade als draadloze oortjes zijn beschikbaar in drie verschillende uitvoeringen: on-ear, in-ear, en bone-conduction.

On-ear oordopjes, ofwel earbuds, plaats je in je oorschelp, tegen de gehoorgang aan. Het belangrijkste voordeel van deze oortjes is het betere draagcomfort. Omdat de oortjes echter minder goed afsluiten, zul je met on-ear oortjes meer omgevingsgeluid horen. Ook zitten ze vaak minder goed vast, en is de kans dat ze uit je oor vallen groter.

Vanwege deze nadelen zijn er maar weinig on-ear bluetooth oordopjes. Toch zijn juist de populairste bluetooth oordopjes wereldwijd, de Airpods, on-ear oordopjes.

In-ear oordopjes hebben een siliconen dopje, waarmee je deze in je gehoorgang kunt klemmen. Dit heeft meerdere voordelen. Omdat deze oortjes zo vastklemmen, zitten ze beter vast. Daarom zullen ze minder snel uit je oor vallen. Daarnaast zorgt dit voor een goede afsluiting. Daardoor wordt er meer omgevingsgeluid geblokkeerd. Daardoor heb je minder ruis, en hoor je de muziek juist beter.

Het grootste nadeel is het draagcomfort. Omdat je deze oortjes vast moet klemmen in je gehoorgang, is het duidelijk te voelen dat je ze draagt. Wel zal je met verloop van tijd aan dit gevoel wennen.

Bone-conduction oordopjes zijn oordopjes die trillingen overbrengen op een stuk bot in de buurt van je oor. Deze trillingen worden door het binnenoor ook waargenomen als geluid. Het voordeel van bone-conduction is dat je gehoorgang hierdoor vrij blijft, zodat je al het omgevingsgeluid nog steeds goed kunt horen.

Omdat je zo beter op de hoogte bent van je omgeving, maakt dat deze oordopjes veiliger dan on-ear en in-ear oordopjes. Zeker bij activiteiten zoals fietsen en hardlopen, of andere manieren van deelnemen aan het verkeer.

Het grootste nadeel van bone-conduction is dat de geluidskwaliteit lang niet zo goed is als die van traditionele oordopjes. Voornamelijk basgeluid komt door bone-conduction minder goed door op het binnenoor.

Wel kunnen bone-conduction oordopjes een goede uitkomst zijn voor mensen met gehoorschade aan het middenoor. Door het bot te laten trillen wordt het geluid naar het binnenoor overgebracht, en wordt daarmee het middenoor omzeild.

Draagcomfort en design

Het draagcomfort is grotendeels afhankelijk van de eerder genoemde eigenschappen. Zo hebben volledig draadloze oortjes het beste draagcomfort, gevolgd door draadloze oortjes met een achterdraad, en daarna door bedrade oordopjes.

Omdat on-ear oortjes simpelweg op de oorschelp rusten, hebben deze een beter draagcomfort dan in-ear oortjes, die in je gehoorgang vastklemmen.

Maar naast deze eigenschappen zijn er andere verschillen. Zo zorgt een lichter gewicht, en een kleinere afmeting er bijvoorbeeld ook voor dat de oortjes minder merkbaar aanwezig zijn, en daarom voor een beter draagcomfort.

Wat betreft design zijn twee manieren waarop er gezorgd wordt dat de oortjes beter op hun plek blijven. Veel bluetooth oortjes zullen bij lopen en fietsen prima blijven zitten. Maar oordopjes die ook moeten blijven zitten bij het hardlopen zullen nog beter klem moeten zitten.

Zo hebben sommige oordopjes, soms optionele, siliconen haakjes waarmee ze beter klemmen in de oorschelp, en daardoor beter blijven zitten. Bijvoorbeeld de JBL Reflect Flow.

Ook zijn er bluetooth oordopjes met een plastic haak, die je achter je oorschelp plaatst. Zo blijft het oordopje goed klemmen. Een voorbeeld van oordopjes met dat ontwerp zijn de Beats Powerbeats Pro.

Ook andere uiterlijke eigenschappen van oordopjes kunnen onderling flink verschillen. Hierbij gaat het voornamelijk om een persoonlijke voorkeur.

Bediening: knoppen, touch, voice assistant?

Hoe je het geluid van de oordopjes kunt bedienen is ook een belangrijke eigenschap. De audio die uit de oordopjes komt is in ieder geval te bedienen bedienen bij de bron van het geluid, zoals je smartphone. Hieronder informatie over de mogelijke (extra) opties om oordopjes te bedienen.

Veel goedkope, bedrade, oordopjes hebben helemaal geen ingebouwde bediening. Om de audio aan te passen, kun je dan alleen gebruik maken van het aangesloten apparaat. Het nadeel hiervan is dat je bijvoorbeeld telkens je smartphone uit je broekzak zult moeten halen.

Ook zijn er oordopjes met een console met knoppen op de draad. Dit komt voor bij bedrade oordopjes, en bij bluetooth oordopjes met achterdraad. Meestal zit op deze console minimaal een pause/play knop, en volumeknoppen. Het voordeel hiervan is dat je je smartphone niet uit je broekzak hoeft te halen om de audio te bedienen. Ook is er een nadeel; de console met de knoppen kan zorgen voor een verminderd draagcomfort. Gebruik je deze oortjes bijvoorbeeld bij het hardlopen, dan zal deze console met knoppen steeds tegen je lichaam aantikken bij elke stap.

Veel draadloze oordopjes hebben drukknoppen op de oortjes zelf. Ook dit maakt de bediening gemakkelijker. In dit geval hoef je namelijk niet eens in de buurt te zijn van je smartphone om de audio te bedienen. Wel is er een nadeel van deze drukknoppen. Bij in-ear oortjes zul je bij het indrukken van de knop namelijk ook het oortje verder in de gehoorgang duwen. Dat is oncomfortabel, en verandert de aansluiting van het oortje op de gehoorgang.

Daarom is touch-bediening op de oortjes de beste optie. Hierbij kun je met een lichte aanraking op het oortje, deze bedienen. Zo zul je deze niet verder de gehoorgang induwen. Vaak is het ook mogelijk om met een bijbehorende app de functie van verschillende aanrakingen op de touch-sensor aan te passen. Daarnaast kun je met bluetooth oortjes met touch-bediening zo ook de muziek bedienen zonder in de buurt van je smartphone of tablet te zijn.

De laatste bedieningsmogelijkheid is de voice assistant. Met de voice assistant kun je de muziek bedienen met stemcommando’s. Om dit mogelijk te maken zullen de oortjes een ingebouwde microfoon moeten hebben. De twee meest gebruikte voice assistants zijn Google Assistant, en Siri (van Apple). Je kunt de voice assistant bijvoorbeeld om de muziek te pauzeren of het volume aan te passen. Maar het grote voordeel van een voice assistant is dat je zo ook functies kunt gebruiken die je nooit onder een knop zou kunnen stoppen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen om een bepaald nummer af te spelen. Met de voice assistant op bluetooth oortjes hoef je dus niet in de buurt te zijn van je smartphone, en houd je ook je handen vrij.

De voice assistant wordt meestal gecombineerd met een andere vorm van bediening, zoals drukknoppen op de oortjes of touch-bediening.

Accu ofwel batterij: batterijduur en laadtijd

Bluetooth oordopjes hebben een batterij (accu) nodig om geluid af te kunnen spelen. Daarom is de batterijduur van de oordopjes ook een belangrijke eigenschap.

Op dit moment is de gemiddelde batterijduur van volledig draadloze bluetooth oortjes zo’n 3-4 uur. Omdat veel Bluetooth oordopjes juist zo klein en licht mogelijk gemaakt zijn, zijn er op dit moment weinig bluetooth oordopjes met flink een langere batterijduur. Een grote batterij zal de oortjes namelijk groter en zwaarder maken, en daarom een negatieve impact hebben op het draagcomfort.

Gebruik je de oortjes tijdens het sporten, of onderweg? Dan is een accuduur van 3-4 uur waarschijnlijk lang genoeg. Volledig draadloze oordopjes worden meestal geleverd met een oplaaddoosje, dat de oortjes meteen weer oplaadt als je deze daarin opbergt.

Deze oplaaddoosjes hebben meestal een ingebouwde batterij. Met deze batterij zijn de oortjes vaak bij te laden voor zo’n 10 tot 30 uur extra luistertijd.

Bluetooth oordopjes met een achterdraad hebben vaak een langere accuduur, meestal van zo’n 6-8 uur. Het nadeel van deze oordopjes is dat ze geen charging case hebben, en dus niet tussendoor bijgeladen kunnen worden.

Wil je vaak of langdurig gebruik maken van je oordopjes? Dan is een goede accuduur een belangrijke eigenschap. Ook is een snelle oplaadtijd van de oortjes zelf, en het oplaaddoosje dan belangrijk.

Vaak worden de accuduur en oplaadtijd door de fabrikant opgegeven. De werkelijke oplaadtijd kan hiervan afwijken. Dat kan bijvoorbeeld liggen aan het volume waarmee je muziek luistert. Wil je een goed idee krijgen van de werkelijke batterijduur en laadtijd? Bekijk dan in reviews van bluetooth oordopjes of dit getest is.

Microfoonfunctie en kwaliteit

Veel oordopjes bevatten een ingebouwde microfoon. Verbind je oordopjes met een ingebouwde microfoon met een smartphone, dan wordt het mogelijk om hiermee hands-free te bellen. De ingebouwde microfoon van de oortjes wordt dan gebruikt bij het bellen.

Ook de geluidskwaliteit van de microfoons is dan belangrijk. Bij het bellen wil je een zo goed mogelijke geluidskwaliteit, zodat je ook goed en helder te verstaan bent.

Bedrade oordopjes hebben vaak een betere microfoonkwaliteit. Omdat draadloze oordopjes compressie toepassen, wordt de geluidskwaliteit minder goed.

Door de ingebouwde microfoon kan er ook een voice assistant worden ondersteunt voor stembediening (zie eerder).

Noise cancelling

Oordopjes met Active Noise Control (ANC) technologie onderdrukken omgevingsgeluid. De ingebouwde microfoons nemen eerst het omgevingsgeluid waar. Daarna wordt er door de oordopjes het bijpassende antigeluid verstuurd. Het antigeluid zal het omgevingsgeluid daarmee gedeeltelijk kunnen opheffen.

Active Noise Control werkt het beste bij constante tonen, zoals ruis. Daarom wordt deze technologie in het Nederlands vaak ook ‘Actieve ruisonderdrukking’ genoemd.

ANC is dus goed in het onderdrukken van bijvoorbeeld het geluid in een vliegtuig, een ventilator, of een airco. Spontane geluiden zonder vaste frequentie zijn door ANC niet goed weg te filteren. Bij losse geluiden is namelijk niet te voorspellen wanneer ze voorkomen, en kan dus niet op tijd het juiste tegengeluid verzonden worden.

Het grote voordeel van ANC is dus dat je hiermee storend omgevingsgeluid kunt onderdrukken. Dit is ook mogelijk als je géén muziek luistert. Je kunt de oortjes dus ook alleen gebruiken om voor meer stilte te zorgen. Speel je wel muziek af, dan kun je dit in een luidruchtige omgeving beter horen. Het voordeel is dat je dan het volume van de muziek ook niet hoeft te verhogen.

Een nadeel van noise cancelling is dat dit extra vermogen kost. Daardoor is de batterij van draadloze noise cancelling oordopjes sneller leeg. Een ander nadeel is dat er ruimte nodig is voor het toepassen van ANC. Daardoor zijn oordopjes met ANC vaak groter en zwaarder. Hierdoor is het draagcomfort van dit soort oortjes minder, en kunnen ze makkelijker uit je oor vallen. Ook zijn oordopjes met ANC flink duurder dan oordopjes zonder ANC.

Gerelateerd:

Waterdichtheid

Ook kun je letten op de waterdichtheid van de oordopjes. Het voordeel van waterdichte oortjes is dat je ze kunt gebruiken in de regen, en dat ze blijven werken als ze op een andere manier per ongeluk nat worden.

De mate van waterdichtheid wordt aangegeven met IP-codes. Hierbij geeft een hogere getal een hogere waterdichtheid aan.

Gerelateerd:

Low latency: aptX

Latency is de vertraging tussen de bron het geluid, zoals je smartphone, en het moment waarop het afgespeeld wordt. Hebben je oortjes een hoge latency, dan zul je merken dat beeld en geluid niet synchroon loopt.

Bedrade oordopjes hebben vaak de laagste latency. Bij bluetooth oordopjes kan er veel verschil zitten tussen de hoeveelheid latency. Wil je een lage latency bij Bluetooth oortjes, let er dan op of deze aptX ondersteunen. Dit is namelijk de meest gebruikte audio codec die bij bluetooth oortjes zorgt voor een lage latency.

Bijbehorende app

Sommige bluetooth oordopjes hebben een bijbehorende app met extra functies. Bijvoorbeeld een equalizer, of de mogelijkheid om de touch-bediening van de oordopjes aan te passen.

Geluidskwaliteit volgens tests en reviews

Uiteraard is de geluidskwaliteit van oordopjes erg belangrijk. Maar dat is ook meteen de moeilijkste eigenschap om op te kiezen. Je zult voor de de geluidskwaliteit namelijk uit moeten gaan van reviews en tests. In tegenstelling tot soundbars en koptelefoons zijn oordopjes meestal ook niet in een winkel te testen en vergelijken.

Daarom zul je voornamelijk uit moeten gaan van online testresultaten en reviews. De geluidskwaliteit is uit te drukken in verschillende eigenschappen. Hieronder meer informatie over deze eigenschappen.

Frequentiebereik en frequentierespons

Soms wordt er opgegeven wat de frequentiebereik van de oortjes zijn. Dit wordt uitgedrukt in Hz. Daaraan kun je zien welke tonen de oordopjes kunnen afspelen. Bijvoorbeeld 40 Hz – 20 kHz. Een lage toon, ofwel een bastoon, heeft een lage frequentie. Oortjes met een bereik van 20 Hz – 20 kHz kan dus lagere tonen halen.

Het is belangrijker of de oordopjes zowel lage, midden, en hoge tonen ook allemaal met evenveel volume weergeeft. Als dat niet zo is, krijgt de audio een andere klank dan er bedoeld is. Deze eigenschap heet de frequentierespons. Dit is een eigenschap die je kunt testen bij oordopjes.

Of de oordopjes een evenwichtig geluid maken, kun je het makkelijkste zijn aan een zogenaamde frequentieresponsgrafiek. In deze grafiek zie je de verschillende frequenties, en de afwijking van het geluidsniveau in dB. Hoe kleiner de afwijking, hoe beter en evenwichtiger het geluid klinkt. Ook kun je zien of lage tonen helemaal wegvallen, en vanaf welke frequentie.

Met deze grafiek krijg je dus in één oogopslag veel informatie over de prestaties van oordopjes. Hoewel er meer eigenschappen zijn waar je de geluidskwaliteit in kunt uitdrukken, is dit in de praktijk de nuttigste.

Reviews en ervaringen

Niet altijd zijn er tests te vinden met de frequentierespons. Je kunt dan ook uitgaan van (klant)reviews. Je kunt deze reviews vinden op reviewsites (zoals koopgids.net!) en op pagina’s van webshops.

Gerelateerd:

Prijs/budget

De prijs van oordopjes kan flink verschillen. Zo kosten de goedkoopste oordopjes slechts een paar euro, en kosten de duurste oordopjes een paar honderd euro. Bedrade oordopjes zijn gemiddeld het goedkoopste. Bluetooth oordopjes met een achterdraad zijn bijna drie keer zo duur, maar volledig draadloze oordopjes zijn nog duurder.

Volgens Bol.com zijn dit de gemiddelde prijzen:

Volledig draadloze oordopjes met functies zoals touch-bediening en ANC zijn nog flink duurder. Als je een bepaald budget in gedachte hebt, kun je met de informatie uit deze koopgids oordopjes zoeken die in jouw budget passen.

Ook kun je goede oordopjes in verschillende prijsklassen vinden in het artikel ‘beste draadloze oordopjes‘. Een aantal van de genoemde oordopjes die daar genoemd worden zijn gekozen op de goede op prijs-kwaliteitverhouding.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van (Bluetooth) oordopjes? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend