Heb je een smartphone die ondertussen al een paar jaar oud is? Dan heb je waarschijnlijk opgemerkt dat deze trager is geworden. Maar hoe kan dat? En kun je daar iets aan doen? In dit artikel noem ik de drie voornaamste redenen dat smartphones met verloop van tijd trager worden, en wat je kunt doen om de telefoon weer sneller te maken.
Inhoud
Apps worden zwaarder om te draaien door app updates
Apps, ofwel de programma’s op je telefoon/smartphone krijgen vaak updates. Sommige updates voegen nieuwe functies toe aan deze apps. Hoe handig deze functies ook kunnen zijn, vaak vereisen ze meer rekenkracht dan de oudere, simpele versie van de app.
Smartphones worden snel snel krachtiger. Daarom gaan app-ontwikkelaars gaan bij het doorontwikkelen van de applicaties ook steeds uit van krachtigere hardware. Bijvoorbeeld meer gebruik van processorkracht en RAM.
Daardoor kan het voorkomen dat nieuwe versies van de apps veeleisender zijn dan dat ze oorspronkelijk waren. Gebeurt dat bij veel apps, en draaien deze apps ook nog eens altijd op de achtergrond? Dan zullen deze ervoor zorgen dat je telefoon flink langzamer wordt.
Omdat app updates vaak ook beveiligingsupdates bevatten, is het niet aan te raden om te stoppen met het updaten van je apps. Wel kun je onnodige apps stoppen, sluiten of volledig deïnstalleren. Hoe je binnen Android apps verwijdert, lees je hier. Hoe je iPhone apps verwijdert, lees je hier.
Opslagruimte raakt vol – telefoon opslagruimte opschonen
Ook als de opslagruimte van de smartphone vol raakt, kan de prestatie verminderen. Het kost een smartphone met weinig vrije opslagruimte namelijk meer moeite om vrije opslagruimte te vinden waar deze data naar kan schrijven. Het uitlezen van data kan ook langzamer worden door fragmentatie.
De uitleessnelheid zelf blijft bij het type opslag in smartphones (flash) snel, ook bij fragmentatie. Wel moeten bestanden eerst gelokaliseerd worden. Dat kan bij fragmentatie iets langer duren.
De oplossing voor dit probleem is duidelijk; je zult meer opslagruimte vrij moeten maken. Op smartphones wordt er vaak veel opslagruimte gebruikt door de opslag van foto’s en video’s die je maakt met de camera van je smartphone.
Deze kun je overzetten naar een externe opslag, zoals die van je laptop, PC, of een externe harde schijf, of naar online opslage (cloud storage). Vervolgens kun je deze bestanden verwijderen van je telefoon, om in één keer veel ruimte vrij te maken.
Ook hierbij kan het deïnstalleren van onnodige apps helpen. Verder neemt opslag van tijdelijke bestanden, zoals de cache van webbrowsers zoals Chrome, ruimte in. Hierbij zijn deze tijdelijke bestanden bedoeld om het laden van webpagina’s te versnellen. Zo hoeven ze namelijk niet steeds opnieuw gedownload te worden om een pagina te laden; ze staan immers al op je smartphone. Maar ook bij websites die je maar één keer bezoekt, worden er bestanden opgeslagen in je cache.
Alle instructies voor het vrijmaken van ruimte op een Android-toestel vind je hier. Informatie over het vrijmaken van ruimte op je iPhone vind je hier.
Wil je voorkomen dat de opslag van je smartphone zo snel vol raakt? Gebruik dan een microSD-kaart om de opslag van je smartphone uit te breiden. Je kunt bijvoorbeeld de camera-app instellen om automatisch alle foto’s en video’s op deze opslagkaart op te slaan. Hoe je dit op Android kunt doen lees je hier.
De capaciteit van de batterij is minder geworden
Alle batterijen die er in smartphone worden gebruikt, verslijten met verloop van tijd en gebruik. Hierdoor vermindert de maximale opslagcapaciteit van een batterij.
Uiteraard is een verminderde batterijcapaciteit nadelig voor de gebruikservaring. De batterij zal dan sneller leeg raken bij gebruik, waardoor je vaker moet opladen. Daardoor wordt het soms moeilijk om een dag door te komen voordat de batterij leeg is.
Maar met een versleten batterij wordt je telefoon ook langzamer! Bij sommige smartphones wordt de prestatie opzettelijk vertraagd. Zo heeft Apple toegegeven dat de processor van iPhones langzamer wordt, zodat ook een versleten batterij genoeg vermogen kan leveren om de taken uit te voeren. Hierdoor zou worden voorkomen dat de telefoon uit kan vallen, en de batterijduur afneemt (zie ook: Batterygate).
Een ander probleem is dat een versleten batterij meer weerstand heeft bij het leveren van dezelfde hoeveelheid vermogen. Om oververhitting te voorkomen zullen veel smartphones daarom automatisch langzamer gaan draaien (thermal throttling).
Daarom kan het vervangen van een batterij de prestatie van een smartphone verbeteren. Je kunt een batterij laten vervangen. Dat kost in de meeste gevallen zo tussen de 50 en 100 euro.
Als je handig bent, kun je dat ook zelf doen voor een lager bedrag. Je kunt een vervangende batterij online kopen (bijvoorbeeld bij Replacedirect.nl), en met een reparatiekit en online reparatiehandleidingen (bijvoorbeeld van nl.iFixit.com) zelf de batterij vervangen.
Tip: iPhone of Android telefoon grondig opschonen
Wil je je telefoon echt grondig opschonen? Dan is de beste optie op deze terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Hierbij worden alle geïnstalleerde apps verwijdert, en alle opslagdata gewist. Zo voorkom je dat je telefoon langzaam wordt van onnodig apps, en maak je meteen veel ruimte vrij.
Dit is mogelijk op Android telefoons, én op iPhones. Hieronder de links naar de instructies:
Zorg wel dat je eerst een backup maakt van alle bestanden die je wil houden!
Toch tijd voor een nieuwe telefoon?
Heb je de stappen in dit artikel doorlopen, en ben je nog steeds niet tevreden over de prestatie van je smartphone? Dan blijft er maar één optie over, namelijk een nieuwe smartphone. Kijk voor koopadvies in de sectie over smartphones, of vergelijk smartphones met abonnement.
Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?
Heb je nog vragen over het opschonen en versnellen van je smartphone? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Of eigen tips en ervaringen met het versnellen van een trage smartphone die je wil delen? Laat dan hieronder een reactie achter!