Systeemcamera of spiegelreflex? De verschillen, voor- en nadelen!

Op zoek naar een nieuwe camera, en twijfel je tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera? Om je op weg te helpen met je keuze, lees je hier alles over de verschillen, overeenkomsten, voordelen en nadelen van beide soorten camera’s.

Wat is een spiegelreflexcamera, en wat is een systeemcamera?

Spiegelreflexcamera‘s staan ook bekend als ‘DSLR’, dat staat voor digital single-lens reflex camera. Deze camera’s zijn al tientallen jaren de standaard voor professionele fotografie. Deze camera’s hebben een ingebouwde spiegel, die het licht van de lens naar de zogenaamde ‘zoeker’ leidt. Als je een foto maakt kijk je in de zoeker, om te zien hoe de foto eruit komt te zien.

Bij het maken van een foto klapt de spiegel omhoog. In plaats van dat het licht nu uitkomt op de zoeker, valt het licht nu op de sensor van de camera, en wordt dit vastgelegd als een foto. Het omhoog-klappen van de lens maakt het typische klik-geluid dat je waarschijnlijk associeert met het maken van een foto.

Spiegelreflexcamera vs systeemcamera
Links: de Canon EOS 90D, een spiegelreflexcamera. Rechts: de Sony A6400, een systeemcamera. Beide zonder lens.

Een systeemcamera, ook wel mirrorless ofwel ‘spiegelloze’ camera genoemd, is een relatief nieuwere soort camera. Deze type camera is in de opkomst, en wint de laatste jaren aan populariteit. Systeemcamera’s hebben géén spiegel, en gebruiken in plaats daarvan een elektronische zoeker en/of een display om het beeld dat je vastlegt te tonen.

Nu je een basisidee hebt van wat ze zijn, laten we eens kijken naar de verschillen tussen de twee.

Formaat en gewicht

Systeemcamera’s zijn over het algemeen kleiner en lichter dan spiegelreflexcamera’s. Dit komt doordat ze geen spiegelmechanisme hebben, dat in de behuizing van een spiegelreflexcamera flink wat ruimte inneemt. Als je op zoek bent naar een compacte camera die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen, heeft een systeemcamera dus het voordeel van de kleinere afmeting en het lagere gewicht.

Autofocus en snelheid

Systeemcamera’s hebben vaak snellere en nauwkeurigere autofocus dan spiegelreflexcamera’s. Dit komt omdat ze gebruikmaken van de beeldsensor voor autofocus.  Ze zijn daarom beter in het volgen van bewegende onderwerpen, wat handig kan zijn voor het maken van actiefoto’s.

Beeldkwaliteit (foto)

Als het gaat om beeldkwaliteit is er geen duidelijke winnaar tussen systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. De beeldkwaliteit hangt er namelijk niet echt vanaf of de camera een spiegelreflexcamera of een systeemcamera is, maar van andere eigenschappen, zoals de kwaliteit van de sensor.

Video

Systeemcamera’s zijn meestal beter voor het opnemen van video. Ze hebben snellere en nauwkeurigere autofocus tijdens het filmen en bieden vaak geavanceerdere videofuncties. Als je van plan bent om veel video’s te maken, is een systeemcamera waarschijnlijk de beste keuze.

Zoeker ofwel viewfinder

Een belangrijk verschil tussen de twee soorten camera’s is de zoeker. Bij een spiegelreflexcamera zie je door de spiegels direct beeld van de scène, terwijl systeemcamera’s een elektronische zoeker hebben die het beeld van de sensor weergeeft.

Elektronische zoekers hebben het voordeel dat ze onder het beeld zelf, ook nog meer informatie kunnen tonen, zoals de gekozen sluitertijd, diafragma, en ISO-waarde. De spiegelreflexcamera heeft een natuurlijkere weergave van beeld, omdat je ook echt het beeld ziet zoals de lens het ziet. Sommige fotografen vinden dat een belangrijk voordeel van een spiegelreflexcamera.

Batterijduur

Spiegelreflexcamera’s hebben over het algemeen een langere batterijduur dan systeemcamera’s, voornamelijk omdat elektronische zoekers en displays meer stroom verbruiken. Als je veel op pad bent en niet de mogelijkheid hebt om tussendoor op te laden, is een spiegelreflexcamera misschien een betere keuze.

Geluid bij het maken van foto’s

Vanwege het wegdraaien van de de spiegel bij een spiegelreflexcamera, maken spiegelreflexcamera’s een klikgeluid bij het maken van foto’s. Wil je foto’s maken bij evenementen, dan kan dat geluid vervelend zijn

Daar hebben systeemcamera’s dus een voordeel. Omdat deze geen spiegel hebben, maken ze dit geluid niet. Wel hebben sommige systeemcamera’s alsnog een fysieke sluiter, die een geluid maakt. Daarnaast spelen de meeste systeemcamera’s alsnog een geluid om te laten weten dat je een foto hebt genomen, maar dat geluid komt uit een speakertje, en kun je uitschakelen in de instellingen van de camera.

Conclusie: spiegelreflexcamera of systeemcamera?

Of je kiest voor een systeemcamera of een spiegelreflexcamera hangt grotendeels af van je persoonlijke voorkeur, en de manier waarop je de camera wilt gebruiken. Als je op zoek bent naar een lichtgewicht en compacte camera met geavanceerde videofuncties, is een systeemcamera waarschijnlijk de beste keuze. Als je echter de voorkeur geeft aan een langere batterijduur, en een optische zoeker, dan is een spiegelreflexcamera wellicht meer geschikt voor jou.

Wil je meer informatie over beide type camera’s? Bekijk dan de overzichtspagina’s van de twee type camera’s voor meer informatie en advies:

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de keuze tussen een spiegelreflexcamera of een systeemcamera? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Of een eigen ervaring die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend