Soorten koffiezetapparaten: welke past bij jou? Voor- en nadelen van elk type!

Op zoek naar een nieuw koffiezetapparaat, maar twijfel je nog aan het soort koffiezetapparaat dat bij je past? De keuze van het type koffiezetapparaat hangt af van welk type koffie je graag drinkt, de hoeveelheid gemak die je wil bij het zetten van je kop koffie, en hoeveel je wil uitgeven aan het apparaat.

Om de keuze voor een bepaald type koffiezetapparaat makkelijker te maken, loop ik hieronder door de mogelijkheden, en de voordelen en nadelen van elk type.

Volautomatische koffiemachines

Volautomatische Koffiemachine

Volautomatische koffiemachines zijn luxe alleskunners. Zoals de naam al aangeeft, gaat het zetproces bij deze machines volledig automatisch. Zolang het apparaat is voorzien van koffiebonen en/of melk, hoef je alleen nog maar een keuze te maken, en de machine doet de rest.

Een volautomatisch koffiezetapparaat maalt de bonen, zet de koffie, en schuimt ook melk op voor cappuccino’s en lattes.

Voordelen van volautomaten zijn het gemak en de veelzijdigheid. Je hebt via de instellingen van het apparaat controle over de sterkte en hoeveelheid koffie, en je kunt verschillende soorten koffie maken. Ook smaakt koffie van een volautomatische machine goed, omdat de bonen vers worden gemalen.

De voornaamste nadelen zijn de kosten en onderhoud. Volautomaten zijn meestal duurder in aanschaf, en vereisen regelmatig onderhoud. Zo zul je de molen schoon moeten maken, de melkopschuimer moeten omspoelen, en de machine af en toe moeten ontkalken.

Is dit type koffiezetapparaat wat voor jou? Bekijk dan eens deze populaire volautomatische koffiezetapparaten:

Pistonmachines, ofwel espressomachines

Pistonmachine Espressomachine

Pistonmachines, ook bekend als espressomachines, zijn klassieke Italiaanse koffiemachines. Dit zijn eigenlijk halfautomatische koffiemachines. De koffie wordt automatisch gezet, maar er komt nog wel werk kijken bij het malen van de koffie.

Het voordeel hiervan is dat je bij het malen van de bonen meer eigen inbreng hebt. Zo kun je steeds kiezen voor verschillende soorten koffiebonen, hoeveel bonen je gebruikt, en hoe fijn je deze maalt. De gemaalde bonen plaats je in de filterdrager ofwel portafilter, en stamp je aan. Daarna draai je deze vast in de machine, die vervolgens van je gemalen koffiebonen, koffie zal zetten.

Pistonmachines zetten koffie onder meer druk dan de meeste volautomatische koffiezetapparaten. Daardoor krijg je een echte, sterke espresso. Ook is het maken van onder andere een cappuccino of latte macchiato mogelijk, door de espresso aan te vullen met (opgeschuimde) melk.

Pistonmachines hebben een stoompijpje, die je kunt gebruiken om melk in een kannetje op te schuimen. Hoe dat werkt, lees je hier.

Sommige pistonmachines hebben een ingebouwde maler, waarbij de gemalen koffie in de filterdrager valt. Heeft een pistonmachine dit niet, dan zul je een eigen koffiemolen moeten gebruiken om de koffiebonen te malen.

Het nadeel van een pistonmachine is dat het zetten van koffie meer moeite koste, en dat er een leercurve is. Het kost tijd en oefening om de juiste maling en hoeveelheid te vinden voor de perfecte espresso. Ook het opschuimen van melk is iets dat je moet leren. Bovendien zijn pistonmachines vaak net zo duur als goede volautomatische koffiezetapparaten.

Wel is een pistonmachine de beste keuze om een écht goede koffie naar eigen voorkeuren te zetten.

Past dit type koffiezetapparaat bij jou? Bekijk dan eens deze populaire pistonmachines:

Cup-apparaten (Nespresso, Senseo, Dolce Gusto)

Cup Apparaat Nespresso

Cup-apparaten zijn koffiezetapparaten die gebruik maken van cups of pads met voorgemalen koffie om een kopje koffie te zetten. Het voordeel is dat dit erg snel en gemakkelijk is, en er ook weinig schoonmaak nodig is.

Je hoeft geen koffie te malen of daarop te wachten, en geen filter te plaatsen. Ook zijn cup-apparaten over het algemeen een stuk goedkoper in aanschaf dan volautomaten of pistonmachines. Veel cup-apparaten kosten minder dan 100 euro. Een ander voordeel is de kleine afmeting van deze apparaten, waardoor ze weinig ruimte innemen in je keuken.

Het nadeel is dat je vastzit aan de cups of pads van het merk van de machine, die (per kopje dat je drinkt) duurder kunnen zijn dan gemalen koffie of bonen. Op lange termijn kun je met en cup-apparaat dus duurder uit zijn dan met een volautomaat of een pistonmachine, zeker als je veel koffie drinkt.

Bovendien zijn de meeste koffiekenners het er over eens dat de smaak minder is dan bij andere zetmethoden. Dat komt omdat de cups niet veel koffie bevatten, en de koffie voorgemalen is. Daardoor is het wat minder vers. Ook gebruiken cup-apparaten maar weinig druk gebruiken bij het zetten van koffie, waardoor je hier niet zo’n goede espresso mee kunt zetten.

Ook is het met de meeste cup-apparaten niet mogelijk om melk op te schuimen, en heb je dus een losse melkopschuimer nodig als je een koffie met melk wil maken.

Lijkt een cup-apparaat je handig? Bekijk dan eens deze populaire apparaten:

Filter-koffiezetapparaten

Filter Koffiezetapparaat

Filter koffiezetapparaten zijn het oude vertrouwde type dat veel mensen associëren met het zetten van koffie. Je voegt gemalen koffie toe aan een filter, vult het waterreservoir en zet de machine aan. Het hete water druppelt door de koffie en het filter in de koffiepot.

Je kunt voorgemalen koffie in pakken kopen, om dit in het filter van het apparaat te plaatsen. Daarnaast hebben sommige filter-koffiezetapparaten ook een ingebouwde maler, en is het ook mogelijk om met een eigen koffiemolen eerst zelf bonen te malen. Koffie van versgemalen bonen smaakt vaak wat beter.

Omdat met een filter-koffiezetapparaat het water door de gemalen koffie druppelt, zit hier geen druk achter. Daarom is het met een filter-koffiezetapparaat dus niet mogelijk om een espresso te zetten.

Het voordeel van filter koffiezetapparaten is eenvoud en de capaciteit. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, en je kunt in één keer een hele pot koffie zetten, waar je meerder kopjes uit haalt. Dat is handig is als je gasten hebt of veel koffie drinkt. Ook is dit het goedkoopste type koffiezetapparaat, waarbij simpele uitvoeringen al verkrijgbaar zijn voor minder dan 40 euro.

Het nadeel is dat ze niet zo veelzijdig zijn als andere typen. Je kunt er geen espresso of cappuccino mee maken. Door het plaatsen en verwijderen van een filter, komt er ook iets meer werk kijken bij het zetten van koffie dan met een volautomatisch koffiezetapparaat.

Welke koffiezetapparaat kies jij?

Het perfecte koffiezetapparaat voor jou hangt af van je persoonlijke voorkeur, je budget, en hoeveel tijd en moeite je wilt besteden aan het zetten van je koffie. Of je nu voorkeur hebt voor de luxe van een volautomaat, de rijke smaak van een pistonmachine, het gemak van een cup-apparaat, of de eenvoud van een filter koffiezetapparaat – er is een koffiezetapparaat te vinden die bij jou past.

Twijfel je nog over welk type een goede keuze is voor jou? Stel dan hieronder je vraag, en ik help je verder!

Plaats een reactie

Send this to a friend