De beste slowcooker kopen – waar moet je op letten?

Een slowcooker is een keukenapparaat dat met verwarmingselementen een schaal verwarmt op relatief lage temperaturen. Slowcookers maken het bereiden van een goede maaltijd erg makkelijk. Je plaatst simpelweg de ingrediënten in de slowcooker, en stelt hem in op een temperatuurstand en tijd. Dan wordt je gerecht langzaam gekookt, en hoef je alleen nog maar te wachten tot het klaar is. Dit proces duurt meestal meerdere uren. Je kunt bijvoorbeeld de slowcooker aanzetten voordat je naar je werk gaat, en meteen aan tafel als je thuis bent. Met een slowcooker kun je onder andere koken, stoven, en soep maken.

Het grote voordeel van een slowcooker is het gemak waarmee je kunt koken. Ook zijn er veel gerechten zo te bereiden met slechts met één pan, en dat scheelt veel afwas. Daarnaast zijn veel slowcookgerechten gezond; je hoeft namelijk geen boter of andere vetten te gebruiken.

In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een slowcooker. Wil je snel een keuze maken, dan kun je meteen kiezen voor één van de onderstaande drie opties. Dit zijn de beste drie opties die wij hebben gevonden, qua eigenschappen en prijs.

Beste slowcookers

In onderstaande tabel de beste drie slowcookers die op dit moment te koop zijn in Nederland, met bijbehorende eigenschappen.

 Slowcooker top 3
 

Crockpot CR507 Slowcooker met timer
CrockPot
CR507

bartscher-slowcooker-5-5-liter
Bartscher
slowcooker
Swan Slowcooker 6.5 liter
Swan
Slowcooker

Inhoud (liter):  4,7  5,5  6,5
Verwijderbare schaal?
Timerfunctie?    
Materiaal schaal: Keramiek  Keramiek  Keramiek
Materiaal deksel: Glas  Glas Glas
Prijs: €89 – bol.com €50 – bol.com €60 – bol.com

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een slowcooker?

Er bestaan veel verschillende slowcookers, met veel verschillende eigenschappen. Dit kan de keuze moeilijk maken. Daarom leggen we hieronder uit op welke eigenschappen je moet letten, en welke de beste zijn in welke situatie.

Schaal en deksel

verwijderbare-keramische-schaalBijna alle slowcookers hebben een verwijderbare schaal. Dit is gunstig, omdat je de schaal met gerecht zo uit de cooker halen en op tafel kunt zetten. Alleen bij echte budget-opties is de schaal soms niet verwijderbaar.

Deze schaal is meestal gemaakt van keramiek, en daarmee vaatwasserbestendig. Bij sommige uitvoeringen kun je ook deze schaal ook in de oven en magnetron gebruiken. Deze schalen zijn niet niet als pan te gebruiken boven open vuur.

Kies bij voorkeur voor een slowcooker met een glazen deksel. Met een glazen deksel kun je zonder het deksel op te tillen kijken hoe ver je gerecht is. Bij een slowcooker met een ondoorzichtig deksel moet je deze optillen, waardoor er meteen veel warmte en stoom ontsnapt. Hierdoor wordt de totale tijd die je nodig hebt om je gerecht te bereiden langer, en verliest het gerecht vocht.

Inhoud – hoeveel liter?

Een kleine slowcooker van tussen de 2 en 4 liter zal voor veel gerechten groot genoeg zijn voor één of twee personen. Toch is het aan te raden om te kiezen voor een groter formaat. Zo kun je niet alleen gerechten klaarmaken voor meer personen, maar heb je ook de optie om gerechten te maken die meer ruimte zullen innemen. Met een slowcooker van 5 of 6 liter heb je zo ook nog genoeg ruimte om bijvoorbeeld een hele kip of een klapstuk klaar te maken. Ook geeft een groter volume je de optie om in één keer meerdere porties te maken. Je kunt de extra porties dan invriezen voor later.

Functies, analoog, digitaal – timerfunctie

Vroeger waren alle slowcookers analoog, en alleen in te stellen op een lage of hoge temperatuur, of op de warmhoudstand. Veel nieuwe slowcookers zijn digitaal, en hebben een timer-functie. Zo kun je de gewenste kooktijd instellen. Nadat deze tijd op is, schakelt de slowcooker over op de warmhoudstand.

Een slow cooker met een timerfunctie heeft een groot voordeel op analoge slowcookers: je hoeft niet meer aanwezig te zijn om de slowcooker uit te zetten. Stel je bent 10 uur lang van huis, dan kun je zo nog prima een gerecht maken waarvoor een kooktijd van 8 uur optimaal is.

digitale-slowcooker-met-timer-functie
Slow cooker met timerfunctie
analoge slowcooker crock-pot
Analoge slow cooker

De goedkoopste slowcookers beginnen al vanaf een paar tientjes. Deze hebben vaak geen optie om deze in te stellen op tijd, en hebben vaak een kleinere inhoud. De duurste opties hebben meestal een grote inhoud, en een timerfunctie. Deze kunnen rond of boven de 100 euro kosten. Wij hebben in dit artikel gezocht naar de de beste prijs-kwaliteitverhouding; de opties die je de gunstigste functies bieden voor de beste prijs.

De beste slowcookers

Hieronder meer informatie over de beste drie slowcookers die we hebben geselecteerd aan de hand van de eerder genoemde eigenschappen.

CrockPot CR507 Slowcooker met timer

crockpot-cr507-slowcooker-met-timerDe CrockPot CR507 slowcooker is de bestverkochte slowcooker van het bekende merk CrockPot. Het merk CrockPot is al jarenlang het bekendste merk onder de slowcookers. Het woord ‘CrockPot’ wordt daarom gebruikt als synoniem voor ‘slowcooker’.

Deze uitvoering, de CR507, heeft een volume van 4.7 liter; voor de meeste maaltijden voldoende volume voor zo’n vijf personen. De reden dat deze slowcooker zo populair is, is dat dit een van de weinige digitale uitvoeringen is met timerfunctie. De timerfunctie  van de CR507 is in te stellen tussen de 30 minuten en 20 uur. Na de ingestelde tijd schakelt de slowcooker over op de warmhoudfunctie. De warmhoudfunctie kan de inhoud van de schaal na het voltooien van het kookprogramma nog tot 7 uur warmhouden. Je kunt de cooker instellen op twee verschillende standen: high en low.

De Crock Pot CR507 is maakt gebruik van een uitneembare keramische schaal met glazen deksel. Deze schaal is vaatwasserbestendig, en kan ook in de oven worden gebruikt.

Het enige nadeel van de CR507, en andere digitale slowcookers, is de relatief hoe prijs: op dit moment €89. Hoewel dat bijna twee keer zoveel is als goedkope uitvoeringen zonder timer, vinden de meeste gebruikers dit de moeite waard.

CrockPot CR507 kopen

Bestellen

Bartscher slowcooker – 5.5 liter

bartscher-slowcooker-5-5-literDe Bartscher 5.5 liter slowcooker is een slowcooker van groot formaat die nog steeds zeer betaalbaar is. Dit is een analoog model, en daarom alleen handmatig met de draaiknop in te stellen op low, high, en de warmhoudstand. Dit is een flink nadeel op de CrockPot507.

Een analoge uitvoering is echter een stuk goedkoper. Deze Bartscher slowcooker haal je al in huis voor €49,95. Ook heeft de Bartscher het voordeel van een groot volume van wel 5.5 liter. Bij de meeste maaltijden zal dit voldoende zijn voor zo’n 6 personen.

De uitneembare pan ofwel schaal is uitgevoerd in keramiek, en heeft een glazen deksel met koudegreep.

Kortom is de Bartscher 5.5 liter slowcooker een budgetvriendelijke optie met een groot volume.

Bartscher slowcooker 5.5 liter kopen

Bestellen

Swan 6.5 liter slowcooker – grote slowcooker

swan-slowcooker-6-5-liter

De Swan slowcooker is een simpele, degelijke, en vooral ruime slowcooker met een inhoud van wel 6.5 liter. Met slechts €59,99 euro is dit een zeer betaalbare optie voor zo’n grote slowcooker.

Dit is een analoge slowcooker, die je handmatig moet instellen op ofwel de hoge of lage stand. Er is geen timerfunctie aanwezig.

Net als de andere twee opties maakt deze cooker gebruik van een keramische schaal, en een glazen deksel met koudegreep. Het voordeel van Swan 6.5 liter slowcooker is het grote volume: 6.5 liter. Dit is bij veel gerechten voldoende voor tot wel 7 personen.

Klein voordeel op de andere twee opties: er wordt gratis een receptenboekje meegeleverd.

Swan 6.5 liter slowcooker kopen

Bestellen

Slowcooker recepten en kookboeken

Er zijn oneindig veel gerechten die je kunt klaarmaken met de slowcooker. Als je voor eerst een slowcooker koopt, zul je waarschijnlijk nog niet zo’n goed idee hebben wat je precies kunt klaarmaken, en hoe. Gelukkig zijn er veel recepten beschikbaar. Hieronder onze beste bronnen voor slowcooking recepten.

Kookboeken

Er zijn veel verschillende kookboeken beschikbaar die volledig zijn gericht op het koken met een slowcooker. Hieronder twee goede opties:

500 slowcooker recepten I love my slowcooker
500-slowcooker-gerechten i-love-my-slow-cooker
Bestellen Bestellen

Voor meer opties, zie hier alle slowcooking kookboeken op bol.com.

Online receptensites

Ook online kun je (gratis!) veel goede recepten vinden. Hier een paar goede mogelijkheden:

Stel een vraag!

Heb je vragen over de aankoop van een slowcooker? Of wil je je ervaring over een specifieke cooker delen?

Laat het ons weten door hieronder je bericht achter te laten!

Plaats een reactie

3 reacties op “De beste slowcooker kopen – waar moet je op letten?”

Send this to a friend