Pannenset kopen? Let hier op, en vind de beste pannenset!

Op zoek naar een goede pannenset?

In dit artikel laten we precies weten waar je op moet letten, en geven we je alle mogelijke informatie die je nodig hebt om een goede keuze te kunnen maken.

Wil je snel een keuze maken, bekijk dan de onderstaande opties die we voor je hebben voorgeselecteerd:

Budgetkok

Je maakt voornamelijk simpele maaltijden, en wil daarvoor een volledige pannenset voor tot je beschikking hebben. Hier wil je niet teveel uitgeven.
In dit geval is de Royalty Line RVS pannenset de beste optie voor jou.

 • 6 pannen met deksel
 • Roestvast staal (RVS)
 • Slechts €54,99!
Thuiskok

Je kookt regelmatig, en maakt af en toe een speciaal gerecht uit een kookboek. Je wil kwalitatief goede pannen, die makkelijk zijn in gebruik.
Voor deze eisen hebben we een pannenset samengesteld uit losse pannen, om zo tot de beste prijs/kwaliteitsverhouding te komen.

 • Complete pannenset – 4 pannen met deksel
 • Makkelijk in gebruik
 • Beste prijs-kwaliteitverhouding
Kookfanaat of professional

Je een professionele kok of geadvanceerde kookfanaat. Jij laat niet zomaar iets aanbakken, en wil pannen die je de meeste nauwkeurigheid geven over de temperatuur in de pan. Dan is een koperen pannenset de beste pannenset voor jouw eisen. Koper geleid de hitte snel, en koelt ook weer snel af. Zo kun je heel nauwkeurig koken.

 • Koperen pannen, het beste geleidende materiaal
 • Complete pannenset – 6 pannen met deksel

Andere eisen, of op zoek naar een enkele pan?

Meer informatie nodig, of wil je er precies achter komen hoe we tot de bovenstaande adviezen zijn gekomen, lees dan de rest van het artikel. We gaan in op de verschillende typen pannen die er bestaan, de verschillende materialen die er gebruikt worden, en hebben de beste pannenset voor je uitgezocht per materiaalsoort.

Een andere optie is om door dit keuzehulp programma van bol.com heen te lopen. Hier vul je je eisen voor een pan in, en geeft het programma je een aantal goede keuzes die aan deze eisen voldoen.

Meer informatie nodig, of wil je er precies achter komen hoe we tot de bovenstaande adviezen zijn gekomen, lees dan de rest van het artikel. We gaan in op de verschillende typen pannen die er bestaan, wat de ‘deligheid’ van een pannenset betekend, de

Uit welke pannen kan een set bestaan?

Een complete pannenset bestaat minimaal uit:

 • een koekenpan óf hapjespan
 • een kookpan
 • een steelpan
 • een braadpan

Met deze combinatie van vier pannen pannen kun je vrijwel alle mogelijke gerechten klaarmaken. Andere pannen die in een pannenset kunnen zitten zijn de sauteerpan, de grillpan, en de wokpan.

Hier lichten we kort toe welke verschillende pannen er in een set kunnen zitten, en waarvoor je deze kunt gebruiken.

Koekenpan

koekenpanEen koekenpan is een platte pan met een lang handvat, die zo genoemd wordt omdat je er pannenkoeken in kan bakken. Maar bij dagelijk gebruik zal je deze pan vaker gebruiken om vlees te bereiden, of een ei te bakken. Een koekenpan zul je vaak gebruiken, en een goede koekenpan is daarom essentiëel voor een goede pannenset.

Hapjespan

hapjespanEen variant op de koekenpan is de hapjespan. Een hapjespan is een iets dieper dan een koekenpan, en heeft een rechtopstaande rand. Deze pan kan je daardoor ook afsluiten met een deksel, die bij bijna alle hapjespannen meegeleverd wordt. Dit geeft meer opties, zoals het bereiden van sauzen. Door het deksel te gebruiken kan je meer vocht in de pan houden, waardoor de maaltijd ook gedeeltelijk wordt gestoomd.

Kookpan

kookpanEen kookpan is een hoge pan met veel volume, waarin je water kookt. Je bereid voedsel in een kookpan door het te laten koken in water. Je kunt een kookpan zo gebruiken voor het koken van aardappelen, spaghetti of andere pasta, en groente. Daarnaast kan je ook soep klaarmaken in de kookpan.

Steelpan

steelpanEen steelpan is een kleine, redelijk hoge pan met een lang hadvat. Een steelpan wordt vaak gebruikt voor het opwarmen van groente, kleine bijgerechten, of het maken van een saus. Ook kun je een steelpan in plaats van een koekenpan of hapjespan gebruiken, als je simpelweg een kleine portie klaar wil maken.

Braadpan

stoofpanEen braadpan is hoger dan de hapjespan, en heeft altijd een deksel zonder stoomgat. De braadpan heeft in plaats van een lang handvat twee korte handvaten, en een dikke bodem die zorgt dat de warmte goed gelijkmatig wordt verdeeld. Met een braadpan kan je vlees braden, maar ook stoven of sudderen. Dit zijn kooktechnieken waarbij je het eten een langere tijd op een lage temperatuur klaar maakt.

Sauteerpan / sauteuse

sauteerpanEen sauteerpan is een pan bedoelt om mee te sauteren. Sauteren lijkt op roerbakken; je verhit vlees en groente zonder veel olie te gebruiken. Verder kan je een sauteerpan ook gewoon gebruiken om te bakken. Een sauteerpan is relatief diep, heeft vaak een deksel, en twee handvaten.

Grillpan

grillpanMet een grillpan kan je grillen ofwel roosteren. Dit is dezelfde kooktechniek die je gebruikt bij barbecueën. Een grillpan is een pan met opstaande ribbels, en is meestal van gietijzer. Een grillpan zal je niet vaak in een pannenset zien.

Wokpan (wok)

wokpanEen wokpan ofwel wok, is een ovale pan die wordt gebruikt om in te wokken, ofwel roerbakken. Traditionele wokpannen worden in Nederland niet veel verkocht. Wat er hier wordt verkocht als wokpan is vaak een diepe, ovale versie van een hapjespan, met een platte onderkant. Een wokpan is niet vaak onderdeel van een pannenset.

Vierdelig, 6-delig, 12-delig, wat betekent het?

De deligheid van een pannenset is een vaag begrip. Dit betekent niet altijd uit hoeveel pannen de pannenset bestaat; bij sommige pannensets wordt het deksel meegerekend als een deel! Een 8-delige pannenset kan dus betekenen dat je 8 pannen krijgt, maar ook dat je 4 pannen met deksel krijgt, of vijf pannen waarvan 3 met deksel. Ook staat er niet vast dat een 4-delige pannenset uit 4 specifieke pannen bestaat. In een vierdelige pannenset kunnen dus ook vier pannen zitten van het zelfde type, maar in verschillende formaten.

Bekijk de aanbieding dus altijd goed, en zorg dus dat je precies weet wat je krijgt!

Waar moet je op letten bij het kopen van een pannenset?

Er zijn veel factoren die je in overweging kunt nemen bij de aankoop van de pannenset. Hier sommen we ze voor je op.

Functionaliteit

Het belangrijkste van een pannenset is natuurlijk wat je ermee kan. Hoe compleet is de set, zitten alle pannen die je nodig hebt er wel in? Met een koekenpan of hapjespan, steelpan, braadpan, en kookpan is je set compleet, en kan je zo goed als alle denkbare maaltijden maken.

Helaas worden veel pannensets verkocht zonder koekenpan/hapjespan, en nog vaker zonder braadpan. In plaats daarvan krijg je vaak kookpannen in meerdere formaten in je pannenset. Qua functionaliteit dus niet optimaal. Kies een set met alle belangrijke pannen, of stel zelf een set samen waar al deze pannen in zitten. 

Prijs

Altijd belangrijk. Je wil niet teveel uitgeven, maar toch een goede set pannen. Wij geven in dit artikel daarom een aantal tips om de pannenset met de beste prijs/kwaliteitsverhouding te kiezen.

Ook kun je besparen door gebruik te maken van kortingsacties. Zo is er bijvoorbeeld elke week een pan in de weekaanbieding bij bol.com, klik hier om de huidige aanbieding te bekijken

Warmteverdeling

Belangrijke eigenschap van een pan is hoe goed de hitte (warmte) wordt verdeeld over de pan. Dit is afhankelijk van het type materiaal waaruit de pan gemaakt is. Hoe beter dit materiaal warmte geleid, hoe beter dit wordt verdeeld over de hele pan. Gebruik je een pan van een materiaal dat minder goed geleid, dan zal vooral het gedeelte van de pan rechtstreeks boven het vuur goed verhitten, en de buitenkant van de pan minder warm zijn. Hierdoor zal je eten ook minder goed gelijk verwarmen. In het ergste geval kan het dan gebeuren dat een gedeelte van de inhoud aanbrandt, terwijl een ander gedeelte juist rauw blijft. Het best geleidende materiaal voor pannen is koper. 

Is de set geschikt voor jouw warmtebron?

hittebronnen pannen
Van links naar rechts betekent het voorkomen van een symbool dat een pan geschikt is voor: elektrische kookplaat, gas, inductiekookplaat, halogeen kookplaat, en een keramische kookplaat.

Niet alle pannen zijn te gebruiken met alle warmtebronnen. De verschillende warmtebronnen in een keuken zijn de gas, inductie, halogeen, keramische kookplaat, en elektrische kookplaat.

Voornamelijk bij het gebruik van eeninductiekookplaat zijn niet alle pannen geschikt. Gebruik je een inductiekookplaat, dan moet de pan een ferromagnetische bodem hebben; dus van een materiaal zijn waar magnetische krachten op werken. Sommige pannen die voornamelijk uit niet-magnetisch materiaal zijn gemaakt, hebben alsnog een magnetische bodem zodat deze geschikt zijn voor inductie.

Voor de duidelijkheid wordt er soms gebruik gemaakt van bepaalde symbolen, die aangeven welke warmtebronnen geschikt zijn voor de pan.  In het plaatje is te zien welke symbolen soms worden gebruikt, en wat ze betekenen. Op het internet wordt er altijd duidelijk aangegeven waar een pan wel of niet geschikt voor is.

Wil je zeker weten dat je pan werkt bij je warmtebron? Op bol.com kun je met deze keuzetool onder andere de warmtebron selecteren, om zo alle pannen die geschikt zijn voor jouw warmtebron. 

Bouwkwaliteit en levensduur

Naast de functionaliteit en de prijs, is het van belangrijk hoe lang de pannen mee gaan.

Bij een pan zijn handvaten vaak de zwakke onderdelen. Bij pannen van slechte bouwkwaliteit kunnen deze losraken of beschadigen. Erg vervelend, want vaak kan je een losgeraken handvat niet vervangen.

Pannen van matige bouwkwaliteit kunnen ook te dun zijn uitgevoerd zijn. Dit heeft als probleem dat ze langzaam vervormen door de hitte. Meestal gaan ze dan bol staan. Voornamelijk goedkope roestvrij stalen pannen hebben hier last van.

Pannen met een teflon anti-aanbaklaag hebben ook een kortere levensduur. Deze pannen belanden vaak in de prullenbak omdat de anti-aanbaklaag los begint te laten. Als je een pan met anti-aanbaklaag wil, is een keramische anti-aanbaklaag vaak een betere keuze. 

Onderhoud/gemak bij schoonmaken

Elke keer nadat je een pan hebt gebruikt, moet deze schoongemaakt worden. Daarom is het handig dat de pan makkelijk schoon te krijgen is. Grotendeels hangt dit van het gebruikte materiaal af. Voornamelijk roestvrijstalen en geëmailleerd gietijzeren pannen zijn gemakkelijk bij de afwas, omdat deze meestal zonder problemen in de vaatwasser kunnen. Pannen met een anti-aanbaklaag, gietijzeren pannen, en koperen pannen mogen vaak niet in de vaatwasser.

Een andere factor bij het schoonmaken is de vormgeving van de pan en het deksel. Randjes en uitsteeksels in de constructie van de pan en deksel, zijn plekken waar vuil blijft zitten en moeilijk schoon te maken is. Sommige pannen hebben bijvoorbeeld een schoef van het handvat dat door de binnenkant van de pan doorsteekt; dit vormt een hardnekkige plek bij het schoonmaken. 

Handgrepen

handgrepen panErg belangrijk bij de pannen. Bij een zware pan, bijvoorbeeld een gietijzeren pan, wil je twee handvaten om de pan goed vast te kunnen pakken. Ook is het materiaal van de handvaten belangrijk; een handvat van metaal of ander goed geleidend materiaal zal met de pan mee opwarmen. Wil je de pan kunnen verplaatsen zonder je handen te branden, dan is een pan waarbij de handvaten omvat zijn met een materiaal dat koud blijft bij gebruik. Dit heet ook wel een ‘koudgreep’. 

Deksel

pan deksel glazenZit er een deksel bij de pan? Zo nee, dan kan je met de pan niet stoven of stomen. Ook is een deksel erg van belang omdat kokend water en vet kan spetteren. Bij deksels is het belangrijk dat ze goed aansluiten op de pan.

Sluit een deksel niet goed aan op een stoofpan, dan ontsnapt er teveel vocht, waardoor je een minder resultaat krijgt. Sluit een deksel op een kookpan niet goed aan, dan kan dit bij kokend water zorgen voor een klepperend deksel; erg irritant.

Deksels kunnen van hetzelfde materiaal zijn gemaakt als de pan zelf, of van glas. Voordeel bij glas is dat je in de gaten kunt houden hoe ver je eten is in het kookproces. Deksels kunnen ook een stoomgat hebben, om een beetje stoom te laten ontsnappen uit de pan. Bij sommige pannen is dit stoomgat ook met een schuif open of dicht te maken. 

Ovenbestendig, magnetronbestendig en vaatwasserbestendig?

bestendigheid pannen
Van links naar rechts: vaatwasserbestendig, magnetronbestendig, en ovenbestendig.

Wil je veel verschillende typen gerechten kunnen maken met je pan, dan is het handig dat deze ovenbestendig is, en magnetronbestendig is.

Hiernaast is het fijn dat de pan ook vaatwasserbestendig is, dit scheelt je tijd bij het afwassen. Pannen met een Teflon anti-aanbaklaag zijn bijvoorbeeld niet goed vaatwasserbestendig.

Of een pan ovenbestendig, magnetronbestendig, of vaatwasserbestendig is hangt voornamelijk af van het gebruikte materiaal, lees hier verderop in het artikel meer over. Hiervoor worden soms symbolen gebruikt, die je kunt zien in het plaatje. Op internet wordt altijd duidelijk aangegeven waar een pan bestendig voor is. 

Benodigde opbergruimte

stapelbare pannensetBij een pannenset is het handig als deze bij het opbergen makkelijk in elkaar stapelen. Bij sommige pannensets is hierop gelet, en bij andere sets niet. Heb je niet de ruimte om je volledige pannenset ten alle tijden in je keuken tentoon te stellen, dan is het dus handig dat ze goed stapelbaar zijn om ze compact op te kunnen bergen. Er zijn tegenwoordig ook pannensets die gebruik maken van een afkoppelbare handgreep, zoals de Tefal Ingenio. Zo bespaar je opbergruimte in je keukenkasten, en past de pan ook makkelijker in de vaatwasser. 

Maataanduiding

maataanduiding panEen extra handigheidje is een maataanduiding bij pannen. Dit kan je een stap schelen in het kookproces. Bij een pan met maataanduiding kan je rechtstreeks het kokende water in de pan gieten, in plaats van eerst een maatbeker te gebruiken. Bij maataanduiding van pannen worden vaak naast liter, ook vaak ‘cup‘ en ‘quart‘ gebruikt; Amerikaanse inhoudsmaten. Omdat deze inhoudsmaten soms ook voorkomen in recepten, is het hebben van meerdere verschillende maten een voordeel

Schenktuit

Erg handig bij het afgieten van de pannen, is als er een schenktuit in de pan zit. Bij sommige pannen met schenktuit zit in de sluitrand van het deksel een filter ingebouwd, zodat je geen vergiet nodig hebt. 

Welke materialen zijn er?

De belangrijkste onderlinge verschil tussen verschillende pannen is het soort materiaal waarvan ze gemaakt worden. De meest voorkomende soorten zijn roestvrij staal (RVS), gietijzer, aluminium met een teflon anti-aanbaklaag, keramisch, en koper.

Roestvrij staal (RVS) ofwel Inox

roestvrijstaal rvs inox panRoestvrij stalen pannen zijn de goedkoopste pannen die er zijn. Omdat er geen anti-aanbaklaag (anti-kleef coating) in een RVS pan zit, kan je ook snijden in de pan. Een ander voordeel is dat roestvrij stalen pannen zijn gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast kunnen ze ook in de vaatwasser, hoewel dit er geleidelijk voor voor zorgt dat ze hun glans verliezen.

Een nadeel van roestvrij staal is dat het minder goed hitte geleid dan andere materialen. Hierdoor krijg je bepaalde plekken in de pan die meer hitte vasthouden. Om dit tegen te gaan, zitten er bij sommige RVS pannen soms een laag koper of aluminium onderin. Dit zijn betere hittegeleiders. Een ander nadeel is dat het bij roestvrij staal mogelijk is om het eten aan te laten bakken.

Voordelen:
 • Goedkoopste materiaal
 • Kan in de vaatwasser!
 • Je kunt snijden in de pan (krasvast)
Nadelen:
 • Aanbakken is mogelijk
 • Niet de beste hittegeleiding
 

Gietijzer

gietijzeren panGietijzer wordt al eeuwenlang gebruikt voor het maken van pannen. Gietijzeren pannen warmen snel op, verdelen de warmte redelijk goed, en houden de warmte lang vast. Hoewel het mogelijk is dat voedsel aanbakt op de pan, is de kans daarop minder als je de pan eerst laat ‘inbranden’. Door de pan in te branden blijft er een laagje ingebrand vet achter op de pan.

Een nadeel van gietijzeren pannen is dat het mogelijk is dat ze gaan roesten, en er chemische reacties kunnen optreden tussen voeding en de pan, voornamelijk bij voeding met een lage zuurgraad. Gietijzeren pannen mogen ook niet afgewassen worden in de vaatwasser.

Voordelen:
 • Houdt warmte lang vast
 • Redelijk goede warmtegeleiding
 • Gaat lang mee
Nadelen:
 • Aanbakken is mogelijk (minder na het inbranden van de pan)
 • Pan kan gaan roesten
 • Niet geschikt voor voeding met lage zuurgraad
 • Kan niet in de vaatwasser

Geëmailleerd gietijzer

le creuset geemailleerd gietijzeren braadpanDe nadelen van een normale gietijzeren verdwijnen allemaal bij een geëmailleerde gietijzeren pan. Dit zijn gietijzeren pannen met een gietijzeren kern, en een dikke emaille coating. Hierdoor behoudt de pan de voordelige eigenschap van de warmteverdeling en het vasthouden van warmte, en kan de pan daarnaast niet roesten, is de pan geschikt voor het bereiden van voedsel met een lage zuurgraad, en mag de pan ook worden afgewassen in de vaatwasser. Deze pannen zijn wel relatief duur.

Voordelen:
 • Houdt warmte lang vast
 • Redelijk goede warmeteverdeling
 • Aanbakken niet mogelijk
 • Kan in de vaatwasser!
Nadelen:
 • Duur
 

Aluminium met teflon anti-aanbaklaag (non-stick)

aluminium teflon anti-aanbak panDit is een van de meest verkochte type pannen. De kern van de pan is aluminium, en de binnenkant heeft een anti-aanbaklaag van teflon. De belangrijkste voordelen zijn de snelle hitteverdeling door het aluminium, en dat het door de anti-aanbaklaag onmogelijk is om je voeding aan te laten bakken in de pan.

Bij een pan met een goede anti-aanbaklaag is het door deze laag ook mogelijk om zonder vet te bakken. Handig als je op dieet bent, en minder vet wil eten. De anti-aanbaklaag zorgt er ook voor dat de pan makkelijk schoon zijn te maken, omdat er nooit aangebakken resten in blijven zitten.

Nadelen van pannen met een anti-aanbaklaag is dat deze pannen vaak niet in de vaatwasser kunnen; het is hierbij mogelijk dat de teflon anti-aanbaklaag los laat. Ook kan je geen metalen bestek gebruiken in deze pan; hierdoor kunnen er krassen in de laag komen. Wanneer er eenmaal krassen in de laag zitten, kan deze in kleine deeltjes loslaten.
Als er kleine losgelaten deeltjes teflon in het eten komen, is dit in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, niet giftig. Echter, als je een teflonpan tot meer dan 260 graden celcius verwarmt, kunnen er giftige gassen vrijkomen, zoals PFOA, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Verhit je teflon pannen dus niet tot extreme temperaturen.

Voordelen:
 • Aanbakken niet mogelijk
 • Goede warmtegeleiding
 • Redelijk goedkoop
Nadelen:
 • Kan niet in de vaatwasser
 • Niet krasvast, korte levensduur
 • Bij te hoge verhitting mogelijke gezondheidsschade door vrijgekomen gassen
 

Keramische pannen

keramische pannenDit zijn pannen die ook uit een kern van aluminium bestaan, maar een keramische coating gebruiken. Door het aluminium wordt de warmte snel verdeeld over de pan, en de keramische coating voorkomt dat het eten aan kan bakken. Bij een goede keramische pan is het dus ook mogelijk om zonder vet te bakken.

Keramische pannen hebben dezelfde voordelen als teflon anti-aanbak pannen, maar minder nadelen. De keramische coating zal minder snel beschadigen dan een anti-aanbakpan met een teflon coating. Helaas mogen ook keramische pannen niet in de vaatwasser. Sommige keramische pannen van slechte kwaliteit verliezen de anti-aanbak eigenschappen een paar maanden gebruik. Goede merken waarbij dit niet gebeurd zijn BK en Greenpan.

Voordelen:
 • Aanbakken niet mogelijk
 • Goede warmtegeleiding
 • Redelijk goedkoop
 • Krasvast
Nadelen:
 • Kan niet in de vaatwasser
 

Koperen pannen

koperen panKoperen pannen zijn de favoriete pannen van de goede restaurants, en van enthousiaste hobbykoks. Koper is, op zilver na, het metaal dat hitte het beste geleid. Hierdoor is de pan snel op te warmen en af te koelen. Daardoor is ook de temperatuur daardoor in de hele pan erg gelijk. Met koperen pannen kun je zo erg precies koken. Wel is het mogelijk om in een koperen pan het eten aan te laten bakken, maar als goede kok laat je dat natuurlijk niet gebeuren.

Bijna alle koperen pannen zijn koper aan de buitenkant, en roestvrij staal of tin aan de binnenkant. Koper zelf kan reageren met voedsel, al helemaal op hoge temperaturen, en bij een lage zuurgraad. Het binnenkrijgen van koper is giftig en slecht voor de gezondheid. Door aan de binnenkant roestvrij staal te gebruiken, zijn koperen pannen volledig veilig in gebruik.

Nadelen van koperen pannen zijn de hoge prijs, en dat er snel zichtbare vlekken op het koper ontstaan. Wil je dat het koper er netjes blijft glimmen, dan moet je het koper poetsen. Koperen pannen kosten als je ze netjes wil houden dus veel onderhoud. Ook is het niet aan te raden koperen pannen in de vaatwasser te wassen.

Voordelen:
 • Beste warmtegeleiding
 • Warmt snel op, en koelt snel af; je kunt dus nauwkeurig koken
Nadelen:
 • Duurste pannen
 • Aanbakken mogelijk
 • Kan niet in de vaatwasser
 

De beste pannensets

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een pannenset, en de voor- en nadelen van de verschillende materialen weet, heb je waarschijnlijk al een aardig idee voor welk materiaal je wil kiezen voor je pannenset. Per materiaalsoort hebben wij onderzocht wat de beste pannensets zijn. Omdat bepaalde materialen beter geschikt zijn voor bepaalde pannen, hebben we ook een pannenset van verschillende materialen samengesteld.

Beste samengestelde pannenset uit losse pannen

Door zelf een pannenset samen te stellen, kun je los de beste pannen kiezen. Zo kun je pannen van verschillende materialen en eigenschappen uitzoeken op de eisen voor de specifieke soort pan. Bij een van tevoren samengestelde set, zul vaak ook een pan zitten die je niet nodig hebt; vaak zitten er meerdere zelfde pannen bij, met als enige verschil het formaat. Zonde van je geld en ruimte. Door zelf een pannenset samen te stellen heb je de beste kwaliteit, voor de beste prijs. Het enige nadeel van zelf samenstellen is dat pannen hierdoor niet als duidelijke set bij elkaar passen.

Koopgids.net samengestelde pannenset

De beste pannenset die wij hieronder hebben samengesteld is een goede combinatie tussen prijs en kwaliteit. De pannenset bestaat uit vier pannen; een hapjespan, een steelpan, een braadpan, en een kookpan. Met deze vier pannen kun je vrijwel alle mogelijke maaltijden bereiden, en heb je geen enkele pan teveel die altijd in de kast blijft staan.

Hapjespan: Greenpan Stockholm Skillit

greenpan stockholm skillit

Als gemiddelde thuiskok kiezen we voor gemak. Als je geen topchef bent, loop je zonder anti-aanbaklaag in de hapjespan kans om je maaltijd aan te laten bakken. Daarom valt onze keuze een pan met een anti-aanbaklaag. Een keramische anti-aanbaklaag is de beste optie. Door voor een hapjespan met deksel te kiezen in je pannenset, heb je meer opties dan met een koekenpan.

Greenpan is een erg betrouwbaar merk als het gaat om keramische pannen. De keuze valt hier op de Greenpan Stockholm Skillit. Een hapjespan van met keramische anti-aanbaklaag, van erg goede kwaliteit. De Greenpan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie.

Bestellen (Bol.com)

Steelpan: Pyrex Pronto

pyrex new pronto steelpanDe Pyrex New Pronto is een steelpan met deksel en koudgreep, met een diameter van 16 cm, en een volume van 1,5 Liter. Het voordeel van deze RVS steelpan met deksel is dat dat deze handig is af te gieten door de schenktuit, en het rooster in het deksel. Een ander voordeel van deze pan is de maataanduiding. Deze pan is ook geschikt voor inductie.

Bestellen (Bol.com)

 

Kookpan: Pyrex Pronto

pyrex new pronto kookpanBij een kookpan het kiezen voor het materiaal dat het beste hitte geleid minder belangrijk. Het voordeel van goede hittegeleiding, zoals bijvoorbeeld bij koper, is het nauwkeurig en snel kunnen aanpassen van temperatuur. Bij koken is dit niet zo van belang; het voedsel wordt namelijk in het kokende water bereid, dat overal ongeveer dezelfde temperatuur heeft, ook blijft water redelijk lang zijn temperatuur vasthouden. Bij een kookpan heb je ook geen risico op aanbakken. Een anti-aanbaklaag is dus ook niet nodig.

Daarom kan je bij een kookpan gerust kiezen voor roestvrij staal. Ook hier is de Pyrex New Pronto een goede keuze. De pan is 20cm in diameter, en heeft een volume van 3 liter. Ook deze pan heeft een maataanduideing, en is makkelijk af te gieten door de schenktuit en ingebouwd rooster in het deksel. Deze pan is geschikt voor inductie, en kan in de vaatwasser. Daarnaast past deze pan mooi bij de steelpan van dezelfde serie.

Bestellen (Bol.com)

 

Braadpan: BK Fortalit Braadpan

bk fortalit braadpanDe BK Fortalit Braadpan is een erg goede braadpan voor een lage prijs. Deze pan is gemaakt van geëmailleerd staal en kan gebruikt worden in de oven. Afwassen is bij deze pan ook makkelijk, want hij mag in de vaatwasser. Deze braadpan is beschikbaar in meerdere formaten.

 

Bestellen (Bol.com) 

Beste Roestvrijstalen Pannensets

Roestvrij stalen pannen zijn voornamelijk populair als kookpannen, omdat bij het koken er niets kan aanbranden. Het is daarom moeilijk om een volledige RVS pannenset te vinden die ook een koekenpan of hapjespan bevat, en een braadpan. We raden het daarom aan om deze los te kopen.

Budget RVS pannenset: 12-delige Royalty Line Pannenset

Bij deze set betekend 12-delig dat je 6 pannen krijgt, met elk een deksel. De set omvat een een hapjespan, een steelpan, en vier kookpannen van verschillene formaten. Bij elke pan zit een glazen deksel.

Deze pannenset kost op dit moment slechts €54,99 Het voordeel is heir voornamelijk dat dit erg goedkoop is voor zo’n uitegebreidde pannenset.

Een nadeel is van deze pannenset is dat de braadpan ontbreekt. Jammer voor de compleetheid van de set, maar misschien heb je daar als budgetkok geen behoefte aan. Ander nadeel is dat de grepen warm worden, en dat het dus nodig kan zijn pannenlappen of een ovenwant te gebruiken bij het verplaatsen van de pannen.

royalty line rvs pannenset

 

Bestellen (Bol.com)

Heb je liever een keramische koekenpan bij deze set? Dat is ook mogelijk, bekijk die set hier.

Luxe RVS pannenset: Tefal Duetto pannenset 4 delig

De Tafal Duetto pannenset is een roestvrijstalen vierdelige pannenset met drie kookpannen van verschillend formaat, en een steelpan. Deze pannen hebben koudgrepen, zodat je de pan zonder pannenlappen kan verplaatsen. Voordeel op de Royalty line pannenset is dat je de kookpannen gemakkelijk kunt afgieten. Voor het afgieten zit er in elke pan een schenktuit, en in de rand van het deksel een ingebouwd rooster. Zo heb je geen vergiet nodig. Ander voordeel op de Royalty Line set is dat deze pannen een maataanduiding hebben. De bodem van de pan is zo uitgevoerd dat deze ook geschikt is voor inductiekoken. Klein nadeel is dat de pannen, door de grote handvaten niet in elkaar te stapelen zijn.

tefal duetto 4-delige RVS pannenset

Bestellen (Bol.com)

Deze set heeft, zoals veel roestvrijstalen pannensets, geen braadpan. Nadeel op de Royalty line is dat ook de koekenpan ontbreekt. De koekenpan is echter de pan waarbij je de grootste kans hebt op aanbakken, al helemaal met een roestvrij stalen pan. Ik raad daarom aan om los bij deze set een goede koekenpan/hapjespan te bestellen om je set compleet te maken. Wil je een volledige RVS set van tefal, dan kan je deze RVS koekenpan met keramische coating erbij bestellen. Wil je hiernaast ook een goede, betaalbare braadpan, bekijk dan eens de BK fortalit braadpan.

Beste gietijzeren pannenset

Er zijn op dit moment geen volledige gietijzeren pannensets te koop in Nederland. Wel kan je een aantal losse gietijzeren pannen kopen voor in je samengestelde pannenset.

De meest nuttige gietijzeren pan is de braadpan of een stoofpan. Veel gerechten die je bereid in de braadpan moeten lang opstaan, op een lage temperatuur. Een gietijzeren pan houdt de warmte goed vast, en het zware deksel van een gietijzeren pan houdt goed alle vocht binnen.

Le creuset Faitout braadpan

le creuset faitout braadanEen goede gietijzeren braadpan is de klassieke braad/stoofpan van het Franse merk Le Creuset. Dit is een geëmailleerde gietijzeren braadpan. Voordeel is het zware deksel, waardoor alle vocht goed binnen blijft bij het braden of stoven. Deze pan is beschikbaar inverschillende afmetingen, en in meerdere kleuren! Deze pannen kunnen ook gewoon in de vaatwasser.

Bestellen (Bol.com)

Staub gietijzeren koekenpan

staub gietijzeren koekenpanEen ander bekend merk voor gietijzeren kookwaar is Staub. Wil je een gietijzeren koekenpan, dan is een Staub koekenpan een goede optie. Er is bij deze pan rekening gehouden dat gietijzer zwaar is; daarom zit er naast de steel nog een extra handvat om de pan (met inhoud) te kunnen verplaatsen. Ook zitten er twee schenktuiten aan om een eventueel teveel aan vet of vocht gemakkelijk te kunnen afgieten.

Bestellen (Bol.com)

Volledige gietijzeren pannenset

Le Creuset Gietijzeren Pannenset
Le Creuset Pannenset: niet te vinden in Nederland

Zoek je toch een volledige gietijzeren pannenset, dan is een set van Le Creuset een goede keus. Op dit moment zijn er geen volledige sets te vinden op de Nederlandse markt.

Wel kun je proberen er een te vinden via Ebay, of via de Duitse, Franse, of Engelse Amazon.

Een andere optie is om een setje mee te nemen uit Frankrijk, bijvoorbeeld als je er op vakantie bent.

Beste teflon anti-aanbak pannenset

Er zijn op dit moment geen volledige Teflon anti-aanbak pannensets te koop. Er worden voornamelijk koekenpannen en hapjespannen met teflon anti-aanbaklaag verkocht. Ook voor koekenpannen en hapjespannen geven wij de voorkeur aan keramische pannen, omdat deze langer mee gaan, en geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Beste keramische pannenset

Er zijn weinig volledig keramische pannensets. De beste keramische pannenset die te vinden is, is de 14-delige Royalty line keramische pannenset.

14-delige luxe Royalty Line Keramische

Deze set bestaat uit twee koekenpannen, een steelpan, en een drie kookpannen. De steelpan en kookpannen hebben een deksel. De overige vier delen zijn opklikbare koudgrepen.

Alle pannen hebben een keramische anti-aanbaklaag. Deze pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Uitzonderlijk is dat deze keramische pannen toch in de vaatwasser afgewassen mogen worden; bij de meeste keramische pannen wordt dat afgeraden.

keramische pannenset royalty line 14-delig Bestellen (Bol.com)

Deze pannenset is beschikbaar in meerdere kleuren; rood, zwart, roze, en koperkleurig. 

Beste koperen pannenset

Koperen pannen hebben van de verschillende materialen de best mogelijke warmtegeleiding, waardoor de pannen snel opwarmen, en snel afkoelen. Zo kan je erg precies koken. Wel zijn dit het duurste type pannen.

Afgaande op de andere eigenschappen waar je op moet letten, is dit de beste koperen pannenset:

Mepra Koperen pannenset (12-delig) ‘Toscane’

De Mepra koperen pannenset is de beste koperen pannenset die te koop is. De set bestaat uit 6 verschillende pannen met voor elke pan een deksel. Dit zijn twee kookpannen, een braadpan, koekenpan, steelpan, en een sauteerpan. Deze pannen bestaan uit drie verschillende materialen: de buitenlaag is van koper, de tussenlaag van aluminium, en de binnenkant van roestvrij staal.

De pannen zijn van het Italiaanse merk Mepra, en met €695 erg betaalbaar voor eeen luxe koperen pannenset.

mepra koperen pannenset 6-delig

Bestellen (Bol.com)

Een pannenset kopen, waar?

Online is de beste optie. Online heb je een ruimer aanbod, de beste prijzen, en zo hoef je niet in je vrije weekend naar de drukke kookwinkel te gaan.

Een goede online winkel om pannen te kopen is Bol.com. Bol.com is site is betrouwbaar, heeft een groot aanbod, en korte levertijden. Bekijk deze pagina voor een overzicht van alle pannen, of gebruik deze keuzetool om aan de hand van een aantal vragen de beste pan te vinden.

Stel een vraag!

Heb je een brandende vraag over de aankoop van je pannen? Of juist een ervaring met een specifieke pan die je wil delen? Mis je je favoriete pan in dit artikel?

Laat het ons weten! Je kunt hieronder een bericht achter laten!

Plaats een reactie

Send this to a friend