Valt je laptop meteen uit als deze niet met de lader (power adapter) is aangesloten op het stopcontact? Of gaat deze niet aan zonder lader? Dan is de oorzaak zeer waarschijnlijk een defecte accu die niet meer oplaadt. Zonder lader schakelt de laptop namelijk over op de accu als stroomvoorziening. Werkt de accu niet meer, dan valt de laptop meteen uit.
De oplossing is dan om de accu van je laptop te (laten) vervangen. Als de laptop nog binnen de garantietermijn valt (vaak 1 of 2 jaar), dan is het mogelijk om gratis een nieuwe accu te laten plaatsen.
Vaak zal de accu het pas na de garantietermijn begeven. Je kunt de laptop laten repareren (duur) of zelf de accu vervangen. In veel gevallen is het gemakkelijk en goedkoop om zelf de accu van je laptop te vervangen. Wil je zelf de accu van je laptop vervangen? Lees dan verder; hieronder beschrijf ik de stappen die je kunt doorlopen om de accu zelf te vervangen.
Inhoud
1. Welke laptop heb ik? Zo vind je het modelnummer.
Allereerst zul je moeten weten welke laptop je hebt. Om de juiste vervangende accu te vinden, heb je namelijk het precieze modelnummer van je laptop nodig. Als je dit al weet kun je deze stap overslaan.
Er zijn meerdere manieren om te achterhalen welke laptop je hebt:
- Bekijk de sticker of geprinte tekst aan de onderkant van de laptop. Op deze sticker staat vaak het volledige modelnummer van de laptop. Op de site van replacedirect.nl vind je een aantal voorbeelden van dit soort stickers, en informatie over de modelnummers van laptops van verschillende merken.
- Kan je de sticker niet vinden? Als je een laptop hebt met een ‘accuvak’ (klikbare accu), dan kan het modelnummer ook achter de accu zelf te vinden zijn. Verwijder de accu, en je vindt een sticker met het modelnummer.
- Vind je op beide plaatsen geen modelnummer? Misschien heb je nog de aankoopbon, een garantiebewijs, handleiding, of de oorspronkelijke doos/verpakking. Bij online aankopen krijg je vaak een bestelbevestiging per e-mail. Al deze documenten kunnen het modelnummer van de laptop noemen.
- Bij sommige laptops wordt het modelnummer ook aangegeven in de BIOS software. Tijdens het opstarten van de laptop kun je in de BIOS-software door een bepaalde toets in te drukken. Dit is vaak de Esc-knop, de Delete-knop, of een functietoets (F1 tot en met F12). De toets die je moet indrukken om in de BIOS te komen wordt tijdens het opstarten weergegeven op het scherm.
Vaak heb je maar een paar seconden de tijd om deze knop in te drukken. Ben je te laat, dan wordt Windows opgestart, en je kunt niet via Windows naar de BIOS. Als je eenmaal in de BIOS software bent, kun je het modelnummer vaak vinden onder de tab ‘System information’.
Wil je zeker weten dat je het juiste modelnummer hebt? Voer het modelnummer in op Google Image Search en je zult aan de gevonden afbeeldingen meteen kunnen zien of dit de juiste laptop is.
2. Zoek en koop een vervangende accu
Met het modelnummer van je laptop kun je op zoek naar een vervangende accu. Er zijn meerdere webshops die laptop-onderdelen verkopen.
Hieronder noem ik twee goede webshops, waar je met behulp van je modelnummer de juiste vervangende accu kunt vinden.
- Replacedirect.nl – Je kunt hier de juiste vervangende accu vinden door te zoeken met het modelnummer van je laptop
- ViaDennis.nl – Ook hier kun je de juiste vervangende accu vinden door te zoeken met het modelnummer van je laptop
Een vervangende accu kost vaak tussen de 30 en 100 euro.
Juiste accu gevonden? Wacht nog even met de aanschaf. Het is een goed idee om eerst eens te bekijken hoe moeilijk of gemakkelijk het is om de accu zelf te vervangen. Bij de volgende stap beschrijf ik hoe je erachter komt hoe je de accu van jouw laptop vervangt.
3. Zelf een laptop accu vervangen
Afhankelijk van je laptop, kan het zeer gemakkelijk zijn om de laptop accu te vervangen, of juist een moeilijke klus die je misschien toch liever aan een reparateur over laat. Om hierachter te komen kun je een handleiding van het vervangen van je batterij zoeken. Een goede site hiervoor is ifixit.com. Ook zijn er op Youtube.com voor veel laptops video’s te vinden waarin het volledig proces van het vervangen van de accu wordt laten zien.
Hieronder vier voorbeelden van veelvoorkomende reparatiestappen.
1. Klikbare accu (accuvak) – makkelijkste optie
Bij sommige laptops is het vervangen van een accu namelijk erg gemakkelijk. Vooral laptops die een paar jaar geleden werden verkocht hebben vaak nog een ‘accuvak’ aan de buitenkant van de laptop.
De accu zit dan vast met een kliksysteem, en kan door één of twee schuiven te verplaatsen losgekoppeld worden. De vervangende accu zul je dan alleen maar vast hoeven te klikken, en je bent klaar. Veel laptops van het merk HP hebben zo’n accuvak.
Voorbeeld: zie deze pagina op ifixit.com (HP 17-x061nr)
2. Geïntegreerde accu (laptop openschroeven) – goed te doen
Bij nieuwe laptops zit de accu vaak aan de binnenkant van de laptop. Dit maakt het namelijk mogelijk om een platte, dunne batterij toe te passen. Daarom is dit een populair type bij dunne/goed draagbare laptops, ofwel ‘ultrabooks’. Om de accu te vervangen zul je dan de behuizing open moeten schroeven.
Na het openschroeven van de behuizing is de kapotte accu vaak simpelweg los te krijgen door de stroomkabel (tussen accu en moederbord) los te koppelen, en een aantal schroeven die de accu op zijn plaats klemmen los te schroeven.
Voorbeeld: zie deze pagina op ifixit.com (Dell XPS 13)
3. Geïntegreerde accu achter andere componenten – moeilijker
Vooral bij grotere (gaming) laptops kan het een iets moeilijker proces zijn om de accu te vervangen. In dit soort laptops zijn er meer componenten aanwezig, die in de weg kunnen zitten om bij de accu te komen. Deze laptops hebben vaak meerdere ingebouwde ventilators, een ‘dedicated’ videokaart, en meerdere harde schijven.
Al deze componenten kunnen in de weg zitten. De meeste componenten zijn los te krijgen door schroeven los te draaien, en kabels los te halen. Wel zul je na het vervangen van de accu alles ook weer netjes op de juiste plaats vast moeten maken. Er kan bij dit proces dus meer fout gaan. Je zult dan moeten afwegen of je dit aandurft, of dat je toch een reparateur inschakelt.
Voorbeeld: zie deze pagina op ifixit.com (MSI GT72)
4. Vastgelijmde batterij (MacBook Pro) – beter over te laten aan reparateur
Veel laptops van Apple (MacBooks) staan er bekend om dat ze moeilijk te repareren zijn. Een aantal MacBooks hebben namelijk een accu die is vastgelijmd aan de behuizing. Deze is alleen los te krijgen door een lijmoplosser toe te passen. Vervolgens kun je de batterij voorzichtig losmaken. Een vervangende batterij zul je ook zelf weer moeten vastplakken. Er kan hierbij veel fout gaan, dus deze reparatie kun je beter over laten aan een reparateur.
Voorbeeld: zie deze pagina op ifixit.com (MacBook Pro 15″)
Conclusie
Nadat je de kapotte accu hebt vervangen, zal de laptop niet meer uitvallen zonder lader. Heb je nog vragen of opmerkingen over het vervangen van een laptop accu? Laat dan hieronder een bericht achter als reactie!
Is er nog een ander oplossing? Ik ben 12, dus als ik mijn computer open maak moet ik het eerst aan mij ouders vragen en mijn zakgeld is niet genoeg voor een nieuwe accu.
Helaas niet :(
Om de laptop toch draagbaar te gebruiken is het enige alternatief een externe accu, ofwel een ‘laptop powerbank’, maar dat is vaak duurder dan het vervangen van de accu.