Beste kolomboormachine kopen – waar moet je op letten?

Op zoek naar de beste kolomboormachine? Op deze pagina vind je alles dat je moet weten voordat je er een koopt.

Het grote voordeel van een kolomboor op de accuboormachine is de nauwkeurigheid. De kolomboor staat vast, en boort in een perfecte lijn omlaag. Door een stuk hout of metaal vast te klemmen aan de boortafel boor je hier nauwkeurig en veilig gaten in. Ook kun je de boortafel onder verschillende hoeken instellen, zodat je een gat kan boren onder een precieze hoek, bijvoorbeeld 45°.

Er zijn verschillende kolomboormachines te koop met verschillende afmetingen, boorsnelheden, en overige opties zoals lasergeleiding en ingebouwde veiligheidsmaatregelen.

In dit artikel beschrijven we waar je op moet letten bij het kopen van een kolomboormachine, en geven we de beste opties van dit moment.

Beste kolomboormachines

Hieronder een overzicht van de beste kolomboormachines van dit moment.

 Kolomboormachines vergelijken – Top 5
  bosch-pbd40-tafelboormachineBosch
PDB 40
powerplus-pow152-kolomboormachinePowerplus
POWX152
powerplus-pow302-kolomboormachinePowerplus
POW302
einhell-bt-bd-401-kolomboorEinhell
BT-BD 401
ferm-tdm1025-kolomboormachineFerm
TDM1025
Vermogen: 710W 350W 350W 350W 350W
Toerental (RPM): 200 – 2500 580 – 2650 580 – 2650 580 – 2650 580 – 2650
Standen: 2 – variabel 5 5 5 5
Boorhouder Ø: 1,5 – 13 mm 1,5 – 13 mm 1,5 – 13 mm 1,5 – 13 mm 1,5 – 13 mm
Laser:    
Afschermkap:  
Gewicht: 11,2 kg 25,5 kg 16,8 kg 18,3 kg 15,4 kg
Garantie: 2 jaar 3 jaar 2 jaar 2 jaar 2 jaar
Laagste prijs: €290,80 €149,00 €86,95 €104,90 €108,14
>> Bestellen >> Bestellen >> Bestellen >> Bestellen >> Bestellen

Wat is een kolomboormachine, tafelboormachine of zuilboor?

Een kolomboor wordt ook wel een tafelboormachine of een zuilboormachine genoemd. Dit zijn allemaal synoniemen voor hetzelfde type apparaat. In het Engels heet een kolomboor een ‘drill press’.

Een kolomboormachine is een vaststaand apparaat waarmee je kunt boren. Deze machine staat met een voetplaat op de vloer, of op een tafel of werkbank. De boor van de machine staat loodrecht ten opzichte van de voetplaat.

Tussen de voetplaat en de boor zit een verstelbare tafel, waar je het object waarin je wil boren op kunt neerleggen, en aan kunt vastklemmen. Deze tafel is te verstellen in hoogte, en vaak ook in de hoek ten opzichte van de boor. Deze tafel zit vast aan de kolom tussen de voetplaat en het bovengedeelte van de machine.

wat-is-een-kolomboormachine-2
Aan de achterkant van dit bovengedeelte zit de elektromotor, die je met een stekker kunt aansluiten op het lichtnet. De elektromotor drijft een as aan. Om deze as zit een aandrijfriem. Deze aandrijfriem brengt de beweging over naar een andere as, die op zijn plaats de boor aandrijft. De aandrijfriem is vaak handmatig te verplaatsen in verschillende standen, waardoor het resulterende toerental van de boor in verschillende standen is in te stellen.

kolomboormachine-diepteschaal-en-stopDe boor zelf is met een hendel omhoog en omlaag te bewegen, om zo een gat te kunnen boren in het object op de tafel. Bij het omlaag bewegen van de boor is er op een schaal de diepte te zien.
Ook kun je een ‘dieptestop’ instellen op de hendel op de gewenste hoogte, zodat je (herhaaldelijk) gaten van een specifieke diepte kunt boren. De dieptestop in het plaatje links is in te stellen door de moertjes omlaag te draaien.

De meeste kolomboormachines zijn uitgerust met een snelspanboorhouder of een tandkransboorhouder, waarin je boortjes van verschillende afmetingen vast kunt zetten. Bij veel kolomboormachines zit er ook een plastic afschermkap voor de boor.

Dit vergroot de veiligheid van het gebruik, omdat dit het moeilijker maakt om per ongelijk tegen de draaiende boor aan te komen. Daarnaast houdt de afschermkap eventueel wegschietende houtsplinters of metaalvijzels tegen.

Zie ook deze video van Steve Ramsey voor een duidelijke introductie tot een kolomboor, en een korte demonstratie van de belangrijkste functies.

Kolomboormachine voordelen

Er zijn een aantal belangrijke voordelen aan een kolomboormachine ten opzichte van een accuboormachine. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

  • De nauwkeurigheid is het grootste voordeel. Door het ontwerp van de kolomboormachine kun je onder precieze hoeken boren in je werkstuk. Bij het boren van meerdere gaten is het met de kolomboormachine mogelijk om meerdere gaten van precies dezelfde afmeting, diepte, en positie te boren.
  • Boren kost minder kracht. Voornamelijk bij het boren in materialen van een hoge dichtheid is dat een voordeel. De boor haal je omlaag met de hendel, die werkt als hefboom. Bij een accuboormachine moet je zelf alle kracht leveren door de boormachine tegen het te boren materiaal aan te duwen, wat meer kracht kost, en vaak ten koste gaat van nauwkeurigheid.
  • Je hebt altijd de mogelijkheid om je werkstuk stevig en veilig vast te klemmen aan de tafel van machine.
  • De meeste kolomboren kunnen meer kracht leveren en hogere toerentallen halen dan accuboormachines.
  • Veelzijdigheid. Met een kolomboor kun je door bepaalde opzetstukken bijvoorbeeld ook schuren en frezen.
  • Nooit een lege accu!

Kolomboormachine kopen – waar moet je op letten?

Bij het kopen van een kolomboormachine zijn er een paar belangrijke eigenschappen waar je op moet letten.

Stevigheid, robuustheid, gewicht

De kolomboor moet stevig en robuust zijn uitgevoerd. Een zwaar uitgevoerde kolomboor is het nauwkeurigste, omdat dit voorkomt dat de machine en de boor kan zwalken tijdens gebruik. Een stevige en stabiele boor is te herkennen aan een grote voetplaat, een kolom van een dikke diameter, en veel gebruik van metaal. Ook hebben stevig uitgevoerde tafelboormachines een langere levensduur.

Verstelbaarheid en veelzijdigheid

hoekinstelling boortafelEen goede kolomboor is veelzijdig in te zetten. De tafel moet in een grote afstand in hoogte te verplaatsen zijn, en schuin in te stellen zijn onder specifieke hoeken.

Daarnaast is de maximale boordiepte belangrijk: hoe verder je met de hendel de boor omlaag kunt bewegen, hoe dieper je kunt boren. Door diep te kunnen boren kun je de machine voor meer projecten gebruiken.

De binnendiameter (Ø) van de boorhouder bepaalt welke boortjes je kunt gebruiken in je machine. Hoe groter de binnendiameter van je snelspanboorhouder of een tandkransboorhouder, hoe meer boortjes erin zullen passen. De meeste boorhouders hebben een binnendiameter die is in te stellen tussen de 1,5 en 13 mm.

Als laatste is het mogelijke toerental belangrijk voor de veelzijdigheid. Dit toerental wordt uitgedrukt in RPM (revolutions per minute). Hoe groter het bereik in RPM, hoe meer verschillende materialen je met de tafelboor kunt bewerken. Verschillende materialen vereisen verschillende toerentallen. Hoe groter het bereik van je machine, hoe meer materialen je kunt bewerken. Behalve hout is het zo ook goed mogelijk om te boren in staal, aluminum, keramiek, glas, en plastic. Een duidelijk overzicht met adviessnelheden vind je hier.
De meeste kolomboormachines gebruiken een aandrijfriem om de beweging van de elektromotor over te brengen op de boor. De aandrijfriem is in te stellen op verschillende standen

Overige eigenschappen

Sommige tafelboormachines hebben een laser. De laser kun je zo instellen dat deze precies op het punt schijnt waar het gat geboord moet worden. Vooral als je achter elkaar veel dezelfde gaten wil boren is dit handig. Je hoeft met een laser namelijk niet steeds de boor uit te zetten, en de boorkop omlaag te brengen om te zien hoe deze oplijnt.

Zit er een afschermkap op de machine? Het voordeel van een afschermkap is de verbeterde veiligheid van gebruik. Een nadeel is dat deze afschermkap in de weg kan zitten. Gelukkig is de afschermkap in de meeste gevallen los te schroeven van de kolomboor.

Worden er boortjes meegeleverd? Bij een kolomboormachine is het minder gebruikelijk om boortjes mee te leveren dan bij een accuboormachine. Worden deze wel meegeleverd, dan is dat mooi meegenomen.

De garantie. Bij de aankoop van een apparaat is het altijd goed om een garantie te hebben. De meeste machines hebben standaard een fabrieksgarantie van wel 2 jaar. Hoe langer deze garantie, hoe beter. Daarnaast geeft een lange garantie aan dat een producent overtuigd is van de kwaliteit van zijn eigen product.

Beste kolomboormachines

Hieronder meer informatie over de vijf beste kolomboormachines van dit moment.

Bosch PDB 40 – tafelboor met laser

bosch-pbd40-tafelboormachineDe Bosch PDB 40 is een digitale kolomboormachine met een vrij onconventioneel ontwerp. De PDB 40 heeft een motor met een hoog vermogen van wel 710 watt. Je kunt met deze boor boren met een toerental tussen de tussen de 200 en 2500 RPM.

Om de RPM in te stellen, heeft de PDB twee ‘versnellingen’. Nadat je met de rode knop aan de zijkant een versnelling hebt gekozen, kun je de draaiknop aan de voorkant gebruiken om een precieze instelling te kiezen qua RPM. Het toerental waar de machine op is ingesteld is af te lezen op de display.

De Bosch PDB 40 heeft geen tafel aan de kolom. In plaats daarvan is je werkstuk vast te klemmen aan de voet van deze kolomboor met behulp van de ingebouwde klem. Om te boren draai je aan het wiel, waardoor de hele machine over de kolom omlaag beweegt.

Om te zorgen dat je tot een precieze diepte kunt boren, is de huidige dieptepositie van de boor af te lezen op de display. Ook kun je gebruik maken dan de dieptestop. De snelspanboorhouder heeft een binnendiameter waarin boortjes van 1.5 tot 13 mm te plaatsen zijn.

Overige opties van deze machine zijn het ingebouwde werklicht, en een laser guide. De PDB 40 weegt slechts 11,2 kg. Dit is relatief licht, wat ervoor zorgt dat de boor van de machine lichtelijk kan zwalken bij gebruik. Dit gaat slechts om zo’n 1 mm; voor de meeste gebruik precies genoeg.

Voor de veiligheid wordt zit er een grote er een afschermkap meegeleverd, van dik doorzichtig plastic. Deze is omhoog of omlaag te plaatsen, of volledig van het apparaat af te koppelen. De andere ingebouwde veiligheid is de grote rode stopknop aan de voorkant. In noodgevallen kun je de machine de machine snel uitzetten door deze knop in te drukken.

Meer informatie over de Bosch PDB 40 vind je hier op de officiële site van Bosch. Voor een duidelijke indruk van die apparaat, zie ook deze video.

De Bosch PDB 40 is op het moment van schrijven in de aanbieding, hier bij bol.com. Met deze aanbieding krijg je op dit moment €80 korting: €299 in plaats van de normale prijs van €379,00. Dit is een korting van 21%. Je krijgt 2 jaar garantie op dit apparaat, en kunt bij Bol tot 30 dagen na aankoop gratis retourneren.

Powerplus POWX152 – beste prijs-kwaliteitverhouding

powerplus-pow152-kolomboormachine

De Powerplus POWX152 is een kolomboor met een motor van 350 Watt. Met de aandrijfriem, ofwel V-snaar, kun je de kolomboor op 5 verschillende toerentallen instellen: 580, 850, 1220, 1650 en 2650 RPM.

De POWX152 heeft een tafel van 170 mm x 152 mm, die je kunt verstellen in hoogte, en in de hoek ten opzichte van de boor. De boor is omlaag te bewegen met behulp van het wiel. Aan de voorkant van de machine zit een dieptestop.

De Powerplus POWX152 met een totaalgewicht van 25,5 kg zeer zwaar en stabiel uitgevoerd, wat gunstig is voor de nauwkeurigheid. De Powerplus POWX152 maakt gebruik van een tandkransboorhouder, met een binnendiamter van tussen de 1.5 en 13 mm.

Ook is deze machine uitgevoerd met een rode laser, die in een kruis aangeeft waar de boor zijn gat zal boren als je deze omlaag brengt. Voor de veiligheid zit er een ovale afschermkap voor de boor, gemaakt van doorzichtig plastic.

Uniek aan de Powerplus POWX152 is dat er in de voet een kleine lade zit, waarin je verschillende boorkoppen kunt opslaan.

Hiermee is de Powerplus POWX152 is een zeer complete kolomboormachine, met alle opties die je kunt verwachten. Op dit moment is deze machine te bestellen voor 149 euro. Je krijgt 3 jaar garantie, en hebt bij Bol ook nog eens 30 dagen bedenktijd, waarin je gratis kunt retourneren.

Powerplus POW302 – beste goedkope kolomboormachine

powerplus-pow302-kolomboormachineDe Powerplus POW302 is een goedkope kolomboormachine, die voor zijn prijs veel kwaliteit levert. Net als de POWX152, maakt deze boor gebruik van een 350W elektromotor, en kun je met behulp van de aandrijfriem het toerental instellen op vijf verschillende standen, van 580 tot 2650 RPM.

Verschil met de POWX152 is dat deze machine iets compacter en lichter is uitgevoerd. De werktafel is 160 x 160 mm, en in hoogte en hoek te verstellen. De POW302 weegt 16,8 kg.

De POW302 maakt gebruik van een tandkransboorhouder van 1.5 tot 13 mm. Let op: er wordt geen tandkranssleutel ofwel chuck key meegeleverd. Heb je deze niet al liggen, dan kun je deze bijbestellen voor een paar euro extra.

De boor is omlaag te bewegen met behulp van de hendels. De boordiepte is te begrenzen door middel van de dieptestop. De dieptestop is bij deze kolomboor simpelweg een moer die je omhoog of omlaag kunt draaien.

Voor de veiligheid een ronde afschermkap. Daarnaast zit er aan de linkerkant van deze machine een grote rode noodknop. Gaat er iets fout, dan kan je met een klap op deze knop de machine in één keer volledig stilzetten.

De Powerplus POW302 kost op dit moment slecht €86,95 bij bol.com. Dit is erg goedkoop voor een kolomboormachine van deze kwaliteit, en daarom waarschijnlijk de reden dat dit het bestverkochte model is.

Einheill BT-BD 401 kolomboor

einhell-bt-bd-401-kolomboor

Ook de Einhell BT-DB 401 is een goedkope kolomboor met een 350W elektromotor. Net als de PowerPlus POW302 is deze in te stellen in 5 verschillende standen, en is in te stellen op vijf verschillende standen van 580 tot 2650 RPM door de V-snaar te verplaatsen. De boortafel is te veranderen in hoogte, en onder een hoek van maximaal 45° in te stellen.

Je kunt in de BT-BD 401 boortjes van 1.5 tot 13mm plaatsen in de tandkransboorhouder. De boor is met met de hendels omlaag te bewegen. Er worden drie hendels meegeleverd, maar je kunt er ook voor kiezen om slechts één of twee hendels vast te zetten aan de machine.

Aan de voorkant van de machine zit een boorschaal, en een boorstop. Hiermee is de huidige boordiepte af te lezen, en in te stellen op een specifieke afmeting. Maximaal kun je 50mm diep boren met deze machine. Voor de veiligheid maakt de Einhell BT-DB 401 gebruik van een afschermkap.

Voor meer informatie, bekijk eens de officiële site, en deze video.

De BT-BD 401 kost op dit moment €97,99 op Conrad.nl.

Ferm TDM1026 Tafelboor

ferm-tdm1025-kolomboormachine

Ook de Ferm 1025 is een betaalbare optie. Net als veel andere kolomboren, heeft deze een 350W motor, en is deze in te stellen in vijf verschillende toerentallen van 580 tot 2500 RPM. Onder de kap aan de bovenkant is dit toerental in te stelln door de aandrijfriem van positie te veranderen.

De boortafel van deze Ferm kolomboor is verstelbaar in hoogte en in hoek. De TDM1026 gebruikt een tandkransboorhouder met waarin boren tussen de 1.5 en 13mm passen.

Aan de linkerkant van de machine zit een boorschaal en boorstop. De maximale diepte die je kunt boren met deze machine is 50mm.

Voor de veiligheid zit er een grote rode noodknop aan de voorkant, en een afschermkap rond de boorkop.

De Ferm TDM is op dit moment te koop op Bol.com voor €89,59.

Een kolomboor gebruiken

Hieronder de stappen om je kolomboor op de juiste en veilige manier te gebruiken.

1. Instellen van de snelheid

Veel kolomboormachines hebben meerdere snelheidsinstellingen. Over het algemeen is een lage snelheidsinstelling beter voor het boren in metaal, en een hogere voor het boren in hout. Stel de snelheid waarmee je wil boren in door onder de kap de V-snaar ofwel aandrijfriem te verplaatsen.

2. Boortje van de juiste diameter en type kiezen en plaatsen

Kies de grootte van het gat dat je wil boren, en plaats het boortje dat je daarvoor wil gebruiken in de tandkransboorkop (chuck), en draai deze met de hand goed vast. Gebruik daarna de tandkranssleutel om boorkop met nog meer kracht vast te zetten. Het goed vastzetten van de boorkop is belangrijk voor veilig gebruik.

3. Tafel instellen

In de meeste gevallen wil je een gat recht omlaag boren. Je kunt een winkelhaak gebruiken om te controleren of de tafel in de volledig rechte stand is ingesteld. Stel de tafel vervolgens op de juiste hoogte in, zodat je je gat tot de gewenste diepte kunt boren. Wil je niet volledig door je werkstuk heen boren, dan is dit ook het moment om de boorstop in te stellen, zodat je tot een bepaalde maximale diepte kunt boren.

4. Plaats een onderlegplank

Om te voorkomen dat je werkstuk gaat splinteren, is het nuttig om hier een plankje onder te leggen. Omdat dit plankje tegendruk levert, zal het hout aan de onderkant van je werkstuk niet gaan splinteren.

5. Plaats je werkstuk, en klem deze vast

Teken op je werkstuk af waar je het gat wil boren. Plaats hetgene waar je in wil boren boven de onderlegplank. Controleer door de boor omlaag te halen of deze op de juiste positie zit, en klem het werkstuk vast aan de boortafel op deze positie. Voor de veiligheid is het belangrijk dat je je werkstuk vastklemt, omdat het anders mogelijk is dat je werkstuk aan de boorkop vast komt te zitten, en zelf rond gaat draaien.

6. Veiligheidsmaatregelen, en gat boren

Zet je veiligheidsbril op, en zet de machine aan. Houdt met je linkerhand je werkstuk vast op een veilige plek, en haal met je rechterhand de boor omlaag met de hendel. Nadat je je gat hebt geboord zet je de boor uit, en wacht je tot deze is uitgedraaid. Dan maak je de klemmen los, en verwijder je je werkstuk.

Stel de tafel in op de juiste hoogte voor het te boren object. Sommige tafels zijn ook ondere een specifieke hoek in te stellen. Zet de tafel stevig vast op de juiste hoogte.

Lees voor het gebruik van de machine eerst de handleiding door!

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je vragen over de aankoop van een kolomboormachine? Of wil je je ervaring over een specifieke kolomboor delen?

Laat het ons weten door hieronder je bericht achter te laten!

Plaats een reactie

Send this to a friend