JBL Link smart WiFi speaker: JBL Link Portable vs Link Music

Wil je een JBL WiFi speaker kopen, maar weet je nog niet welke? Op deze pagina vind je een duidelijk overzicht van JBL‘s nieuwste generatie aan Wi-Fi speakers. De nieuwste generatie van dit moment (april 2020) bevat slechts twee producten: de Link Portable en Link Music. Beide speakers ondersteunen naast Wi-Fi ook bluetooth.

Je kunt deze speakers met elkaar op eigenschappen vergelijken met de vergelijktabel. Daarna volgt een uitgebreide omschrijving van elke speaker.

JBL WiFi speakers vergelijken: JBL Link Portable vs Music

In onderstaande tabel kun je de JBL Link Wi-Fi speakers vergelijken op eigenschappen.

Link Portable Link Music
Jbl Link Portable Wifi Speaker Jbl Link Music Wifi Speaker
Prijs (1): €149,00 €99,99
Speakers: 1× woofer (50 mm) 1× woofer (64 mm)
Audiokanalen: 1.0 (mono) 1.0 (mono)
Totaal vermogen: 20 W 20 W
Frequentiebereik: 65 – 20 kHz 60 – 20 kHz
Wi-Fi versie: Wi-Fi 5 Wi-Fi 5
Bluetooth versie: 4.2 4.2
Spraakbesturing: Google Assistant Google Assistant
Smart Home app: Google Home Google Home
Chromecast:
AirPlay 2:
3.5 mm AUX in?
Batterijduur: 8 uur
Oplaadtijd: 3,5 uur
Capaciteit (2): 4800 mAh
Opladen via: USB-C of oplaadstation USB-C
Afmeting (cm): 17,0×8,8×8,8 13,4×11,2×11,2
Gewicht: 735 gram 730 gram
IP code: IPX7
Meegeleverd (3): USB-C kabel
Oplaadstation
Oplaadkabel
Huidige prijs
en bestellen:
JBL.nl
Bol.com
JBL.nl
Bol.com

1: De laagste prijs op moment van schrijven (laatste update: 2 april  2020). 2: Batterijcapaciteit in mAh bij 3,6V. 3: Verder wordt er bij alle producten een handleiding, veiligheidsinstructies, en een garantiebewijs meegeleverd.

JBL Link Portable: draagbare WiFi en bluetooth speaker

De JBL Link Portable is de duurdere optie van de twee. De JBL Link Portable is geschikt voor gebruik in huis, maar ook geschikt om buitenshuis te gebruiken. Deze speaker bevat namelijk ook een accu, en naast Wi-Fi is het mogelijk om gebruik te maken van bluetooth om muziek af te spelen. De speaker is redelijk compact, en heeft het formaat waarmee je deze gemakkelijk mee kunt nemen in een rugtas.

In de JBL Link portable zit één omlaag gerichte mid-range woofer die zorgt voor het geluid, en zitten er daarboven twee passieve basradiatoren. De speaker driver heeft een diameter van 50 mm, en een vermogen van 20 Watt.

Omdat de JBL Link Portable één speaker bevat, levert deze mono (1.0 channel) geluid. Het frequentiebereik van deze speaker is 65 Hz tot 20 kHz. Daarmee haalt deze speaker dus redelijk diep basgeluid. Omdat de woofer omlaag gericht is, klinkt het geluid rondom de Link Portable overal hetzelfde. Je hoeft deze dus niet in een bepaalde richting te plaatsen om het geluid te richten.

Je kunt op meerdere manieren muziek streamen naar de JBL Link Portable, namelijk via Wi-Fi en bluetooth. Wil je gebruik maken van Wi-Fi, dan zul je de Link Portable moeten koppelen met de Google Home App. Daarna kun je gebruik maken van het Google Chromecast streaming protocol.

De Link Portable is een smart speaker. Er zitten aan de bovenkant van de Link Portable twee microfoons die luisteren naar stemcommando’s. De beschikbare voice assistant is Google Assistent. Je kunt zo de Link Portable onder andere vragen om bepaalde muziek af te spelen, te pauzeren, of het volume aan te passen.

Ook ondersteunt de Link Portable het Apple Airplay 2 streaming protocol voor draadloos afspelen. Je zult dan gebruik moeten maken van de Apple Home app. Helaas ondersteunt de Link Portable geen spraakbesturing met Siri, de voice-assistant van Apple.

De andere mogelijkheid is om gebruik te maken van bluetooth. Ga in je smartphone of ander bluetooth-apparaat naar de instellingen, en kis voor het verbinden met de JBL Link Portable. Eenmaal verbonden, zal de Link Portable alle audio van je smartphone afspelen, ongeacht van welke app je hiervoor gebruikt. Het voordeel van de bluetooth verbinding is dat je zo niet gebonden bent aan je Wi-Fi netwerk, waardoor je deze speaker ook buitenshuis kunt gebruiken.

Aan de bovenkant van de speaker zitten drie knoppen. De drukknop in het midden heeft meerdere functies. Met kort indrukken kun je hiermee de muziek pauzeren of weer starten. Houdt je deze knop twee seconden ingedrukt, dan wordt Google Assistant geactiveerd. Je zult dan niet eerst ‘Hey Google’ te hoeven zeggen om de Voice Assistant te activeren. Daarnaast zitten er aan de bovenkant twee touch-knoppen voor het aanpassen van het volume.

Verder zitten er aan de achterzijde nog drie verschillende knoppen: een aan/uit-knop, een knop om de microfoons aan of uit te schakelen, en een knop om bluetooth-pairing te starten.

Omdat de JBL Link Portable ook geschikt is voor buitenshuis gebruik, bevat deze een batterij. Met de ingebouwde 4800 mAh batterij kun je zo’n 8 uur muziek afspelen voordat deze leeg is. Om deze weer op te laden kun je een USB-C kabel rechtstreeks in de speaker pluggen.

Daarnaast wordt er een oplaadstation meegeleverd. Deze kun je op een vaste plek thuis aansluiten. Zet je de speaker hier op neer, dan begint deze automatisch met opladen. Het voordeel hiervan is dat je niet steeds een kabel hoeft in te pluggen of weer los hoeft te maken. Na 3,5 uur opladen is een lege batterij weer vol.

Deze speaker 17 cm hoog, en 8.8 cm breed en diep. Het gewicht van de Link Portable is 735 gram. Hoewel deze speaker daarmee nog steeds redelijk compact is, is deze wel een stuk dikker en zwaarder dan de JBL bluetooth speakers (zonder Wi-Fi) zoals de Flip Essential en Flip 5.

Omdat de Link Portable ook geschikt is voor buitengebruik, is deze ook waterdicht. Hiervoor heeft deze speaker de IP-code IPX7, en is daarom waterdicht voor minimaal tot 30 minuten op 1 meter diepte onder water.

De JBL Link Portable kopen? Deze is beschikbaar op JBL.nl en Bol.com. De huidige prijs is bij beide webshops 149 euro. Je kunt kiezen uit zes verschillende kleuruitvoeringen.

JBL Link Music: smart speaker met WiFi en bluetooth

De JBL Link Music is goedkoper, maar alleen geschikt voor gebruik in huis. De Link Music heeft namelijk géén ingebouwde accu.

Wel heeft deze speaker een voordeel op de Link Portable, namelijk de grotere ingebouwde mid-range woofer, met een diameter van 64 mm, en een maximaal vermogen van 20 Watt. Verder wordt er gebruik gemaakt van twee passieve basradiatoren.

Door de grotere woofer kan de Link Music lagere tonen halen dan de Portable, namelijk van 60 Hz tot 20 kHz. Daarom is het basgeluid van deze JBL WiFi speaker beter. Omdat er één speaker ingebouwd is, speelt deze mono (1.0 channel) geluid af. Ook bij de Link Music is de woofer omlaag gericht, waardoor het geluid in alle richtingen hetzelfde klinkt.

Om muziek af te spelen op deze smart speaker kun je gebruik maken van WiFi of bluetooth. Je zult de speaker dan eerst moeten instellen op de Google Home app, of op de Apple Home app. Daarna kun je met een smartphone, tablet, of andere apparaat op hetzelfde Wi-Fi netwerk muziek streamen naar de Link Music met het Chromecast protocol of het Apple Airplay 2 protocol.

Wat betreft smart functies is de Link Music volledig gelijk aan de Portable. Aan de bovenkant zitten twee microfoons, die kunnen luisteren naar stemcommando’s voor Google Assistant. Zo kun je de speaker vragen om bepaalde muziek af te spelen, het volume aan te passen, of de muziek te pauzeren. Ook deze speaker ondersteunt helaas geen Siri.

Ook de knoppen bovenop deze speaker zijn gelijk aan de Portable. Aan de bovenkant van de speaker zitten drie, namelijk een multifunctionele drukknop in het midden, en twee touch-knoppen voor het bedienen van volume. Met de drukknop kun je met een enkele druk de muziek pauzeren of weer starten. Houdt je deze knop ingedrukt, dan wordt Google Assistant geactiveerd.

De andere manier om draadloos muziek te streamen naar de Link Music, is over bluetooth. Dit werkt hetzelfde als bij alle andere bluetooth speakers: als je eenmaal over bluetooth bent verbonden met bijvoorbeeld je smartphone, dan speelt de speaker alle audio van je smartphone af.

Wel zit er een verschil in de knoppen aan de achterkant. De Link Music heeft hier namelijk alleen de knop om de microfoons aan of uit te zetten, en een knop om bluetooth-pairing te starten. De aan/uit-knop ontbreekt dus. De Link Music staat simpelweg aan als deze met de stekker aangesloten is, en is alleen uit te zetten door deze los te koppelen.

De Link Music is 13.4 cm hoog, en 11,2 cm breed en diep. Daarmee is Link Music dus minder hoog, maar dikker dan de Link Portable. Omdat de Link Music alleen is bedoeld voor binnengebruik, is deze niet waterdicht.

De JBL Link music kopen? Deze is verkrijgbaar op JBL.nl en Bol.com. Bij beide webshops ligt de prijs op dit moment op €99,99. Je kunt kiezen uit vijf verschillende kleuren.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een JBL WiFi speaker? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Ervaring met de genoemde producten die je wil delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

2 reacties op “JBL Link smart WiFi speaker: JBL Link Portable vs Link Music”

 1. werkt ie alleen met de google home app ik heb nu geen internet maar wil wel de bluetooth functie gebruiken hoe doe je dat en wat voor app heb ik nodig voor op mobiel voor de JBL Link Music: smart speaker met WiFi en bluetooth

  Beantwoorden
  • Hoi Reinier,

   Voor de bluetooth-functie heb je geen speciale app nodig. Je kunt simpelweg met de bluetooth speaker verbinden onder de bluetooth instellingen van je telefoon. Hoe dat precies werkt staat ook in de handleiding van de speaker.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend