Gereedschapswagen / gereedschapskar kopen? Vergelijk de beste opties!

gereedschapswagen kopenGereedschapswagen kopen? In dit artikel lees je precies waar je op moet letten, en tonen we je de beste en voordeligste opties.

Een gereedschapswagen, ookwel gereedschapskar of gereedschapstrolley, gebruik je voor het verplaatsen en opslaan van grote hoeveelheid gereedschap. In een autogarage of werkplaats is een gereedschapswagen onmisbaar. Je gebruikt al snel tientallen stukken gereedschap op een dag, en met de gereedschapwagen heb je die allemaal bij de hand. Ook als reparateur of klusbedrijf is een gereedschapskar een uitkomst: met een gereedschapswagen kun je een stuk meer gereedschap meenemen dan met een gereedschapskoffer.

Ook als je thuis regelmatig klust of aan je auto sleutelt, is een gereedschapswagen interessant. Behalve dat je al je gereedschap bij de hand kunt houden, is een gereedschapwagen een goede manier om al je gereedschap compact, ordelijk, en veilig op kunt slaan. Daarnaast heb je met de koop van een gevulde gereedschapswagen in één keer een zeer complete set gereedschap.

Er zijn gereedschapswagens te koop van veel verschillende merken, bijvoorbeeld Hazet, Custor, Holzmann, Mannesmann, Powerplus, Stanley, Kreator, Datona en Facom. Deze merken hebben weer verschillende modellen of uitvoeringen beschikbaar. Er is dus genoeg keuze. Om dit overzichtelijk te maken, hebben we in onderstaande tabel een selectie gemaakt van de beste opties, met daarbij de belangrijkste eigenschappen.

Vergelijktabel

 Gereedschapswagens vergelijken
 Model: Laden: Deligheid: Afmeting
b
×d×h:
Gewicht: Slot? Rem? Prijs:
Hazet 178-6/169 gereedschapswagen
Hazet 178-6/169
6 169 82×50×104 cm 89,6 kg €1.269,00
hollzman-ww790w
Holzmann WW790W
7 139 79×48×105 cm 75,5 €649,00
swiss-kraft-250-delig-gevulde-gereedschapskar
Swiss Kraft 250
6 250 79×48×93 cm ? €315,95
kreator-krt653001-gereedschapswagen
Kreator KRT653001
6 Leeg 78×56×85 cm 52 kg €299,00
waterloo-sca-264bk-b
Waterloo SCA-264BK-B
 4 Leeg 46×67×81 cm 32 kg €262,95

 

Beste gevulde gereedschapswagen: Hazet Assistent 178-6/169

hazet-178-6-169-gereedschapswagenBehalve als je zeer specialistisch gereedschap nodig hebt, bevat de Hazet 178-6/169 alles wat je kunt verwachten van een gevulde gereedschapswagen. In totaal bevat deze kar 169 stukken hoogwaardig gereedschap, dat bijvoorbeeld zeer geschikt is voor de professionele automonteur.

Deze wagen heeft drie lage lades, en drie hoge lades. Met het meegeleverde gereedschap zijn de bovenste drie lades gevuld, en zijn de drie hoge lades nog naar eigen indeling te vullen. Elke lade is maximaal belastbaar tot 20kg. De lades zijn op slot te zetten met het ingebouwde cilinderslot en de meegeleverde sleutels.

De wagen is grotendeels uitgevoerd in blauw geverfd staal. Hierin zit aan gatenwand, wat de mogelijkheid geeft om gereedschap aan de zijkant van de wagen te hangen. Aan de bovenkant van de Hazet Assistent 178-6/169 zit een kunststof werkblad, met daarin vier afzonderlijke vakjes, en aan drie kanten een hoge opstaande rand.

De wagen is 104 cm hoog, 82 cm breed, en 50 cm diep. De wagen met gereedschap weegt 89,6 kg. De wagen heeft vier wielen, waarvan twee vaste wielen, en twee zwenkwielen met rem. Aan de kant van de zwenkwielen zit een handvat waarmee je de wagen kunt duwen of trekken om te verplaatsen.

>> Meer informatie en bestellen

Beste lege gereedschapswagen: Kreator KRT653001

kreator-krt653001-gereedschapswagen

Ben je op zoek naar een lege gereedschapswagen? Dan is de Kreator KRT653001 de wagen met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Deze wagen heeft 6 afzonderlijke lades, waarvan drie lage, één middelhoge, en twee hoge. Deze gereedschapswagen is iets kleiner dan de Hazet Assitent: 85 cm hoog, 78 cm breed, en 56 cm diep. Voor de gemiddelde doe-het-zelver levert dit waarschijnlijk voldoende ruimte om al zijn handgereeschap in op te kunnen bergen.

In deze lades zitten anti-slip matten zodat je gereedschap niet verschuift bij het verplaatsen van de wagen. Elke lade is wel belastbaar tot 35 kg. De laden zijn te vergrendelen met het cilinderslot en de meegeleverde sleutels.

De wagen is uitgevoerd in rood staal, met aan één kant een gatenwand. Bij de KRT653001 worden ook 5 haken meegeleverd die je op meerdere plaatsen in de gatenwant vast kunt zetten om gereedschap aan op te hangen. De bovenkant van de wagen heeft een kunststof werkblad, met opstaande randen en een vakverdeling. Zo kun je hier tijdens het werken bijvoorbeeld losgedraaide moeren op leggen zonder deze kwijt te raken.

De wagen weegt in zijn lege toestand 52 kg, en is met de wielen en handvat gemakkelijk te verplaatsen. Er zitten twee vaste wielen, en twee zwenkwielen onder deze wagen. De twee zwenkwielen zijn op de rem te zetten.

>> Meer informatie en bestellen

Beste goedkope gereedschapswagen: Swiss Kraft 250

swiss-kraft-250-delig-gevulde-gereedschapskarBen je geen professionele automonteur, maar gewoon op zoek naar een volledige, betaalbare gereedschapswagen met gereedschap, dan zal de Swiss Kraft 250 je waarschijnlijk goed bevallen. De Swiss Kraft 250 heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding: deze kar met 250 stuks gereedschap heb je al voor €315,95.

De Swiss Kraft 250 heeft 6 lades. De bovenste 4 lades zijn ondiep, en geschikt voor de opslag van losse stukken handgereedschap zoals steeksleutens en schroevendraaiers. De onderste twee lades zijn dieper, waarvan de onderste de diepste. In deze lades heb je ruimte om grotere gereedschappen opslaan, bijvoorbeeld een accuboormachine. Aan de zijkant van de wagen zit een slot, waarmee je alle lades van de kar in één keer op slot kunt ztten.

De kunststof bovenkant van deze gereedschapswagen is te gebruiken als een kleine werkbank. De bovenkant van de kar heeft aan alle vier de zijden een opstaande rand, waardoor je gereedschap er niet zomaar vanaf kan rollen. In dit werkblad zitten ook drie vakjes ingebouwd; handig om bijvoorbeeld moertjes tijdelijk in op te kunnen slaan.

Om de wagen te kunnen verplaatsen kun je de handvaten aan de bovenkant gebruiken. De kar heeft twee vaste wielen, en twee zwenkwielen. Eén van de twee zwenkwielen heeft een rem.

>> Meer informatie en bestellen

Gereedschapswagen kopen – waar moet je op letten?

Hieronder meer uitleg over de verschillende eigenschappen die van belang zijn bij het kiezen van een gereedschapswagen.

Afmetingen, lades, en opslagcapaciteit

Hoe groter de lades, hoe meer gereedschap je in de gereedschapswagen kwijt kan. Een aantal lades met een grotere hoogte maken het ook mogelijk om grotere stukken handgereedschap op te slaan in de wagen, bijvoorbeeld een schroefmachine of polijstmachine.

Bij gevulde gereedschapskarren zal het meegeleverde gereedschap de meeste lades opvullen. De stukken gereedschap liggen dan in een laag foam, waarin de precieze vorm van elk stuk gereedschap is uitgesneden. Hier passen de gereedschappen precies in, en blijven ze perfect op hun plaats bij het bewegen van de kar.

Het is een voordeel als er nog een in een gereedschapswagen met gereedschap alsnog een aantal lades vrij zijn, zodat je die zelf vrij kunt indelen. Zijn er lege lades om zelf in te delen, dan is het gunstig als er een anti-slip mat in de lade zit, zodat ook deze gereedschappen beter op hun plaats blijven bij het verrijden van de kar.

Laden
Laden
Gatenwand met haken
Gatenwand met haken
bovenkant-gereedschapskar-200x200
Bovenkant met vakken

Veel gereedschapskarren maken gebruik van een gatenwand. Dit zorgt ervoor dat je met behulp van haken ook nog stukken gereedschap aan de buitenkant van de wagen kunt ophangen.

De bovenkant van de wagen is vaak uitgevoerd als een soort werkbank. Hier kunnen ook nog verschillende vakjes inzitten, wat handig is om te gebruiken als tijdelijke opslag voor bijvoorbeeld losgedraaide moertjes.

Gewicht en belastbaarheid

Ook het gewicht van een gereedschapswagen kan van belang zijn bij je keuze. Wil je de gereedschapswagen vaak over een grote afstand verplaatsen, dan is een lichtgewicht wagen een goede optie.

Ben je van plan de wagen alleen binnen een werkplaats te gebruiken als werkplaatswagen, dan hoef je deze weinig te verplaatsen. In dan geval kan je het beste kiezen voor een zwaar uitgevoerde wagen. Een zware wagen staat stabiel, en zal niet snel omkiepen. Dus ook niet als je meerdere lades vol met zwaar gereedschap open hebt staan. Ook zijn zwaar uitgevoerde wagens zelf zwaar te belastten, waardoor de bovenkant van de wagen ook kunt gebruiken als werkbank.

Gereedschappen

Als je een gevulde gereedschapswagen kiest, is het belangrijk om te letten op de gereedschappen die er worden meegeleverd. Hoeveel gereedschappen worden er meegeleverd, en zitten de gereedschappen die je nodig hebt er tussen? Wat je precies nodig hebt, zal afhankelijk zijn van je doeleinden.

De volgende gereedschappen komen vaak voor in een gereedschapskar:

 • Moersleutelset
 • Ratel en dopsleutelset
 • Ringsleutelset
 • Steeksleutelset
 • Schroevendraaierset
 • Stiftsleutelset
 • Inbussleutelset
 • Drill bits
 • Tangenset
 • Vijlenset
 • Bijtels
 • Hamer
 • Zaag
 • Rolmaat

Vaak wordt de totale hoeveelheid gereedschappen die er in de wagen zitten vermeld in ‘deligheid’. Een 200-delige gereedschapsset, bevat dus 200 stuks gereedschap. Behalve het type en hoeveelheid gereedschappen is de kwaliteit van de gereedschappen belangrijk.

Verrijdbaarheid en rem

Alle gereedschapswagens zijn verrijdbaar. Meestal zitten er twee vaste wielen, en twee zwenkwielen onder de wagen. Goede wagens maken gebruik van 4 zwenkwielen, waardoor je de kar niet alleen naar voren en achteren kunt verrijden, maar ook in beide richtingen opzij.

Gebruik je de wagen alleen binnen, in een werkplaats met een vlakke vloer, dan is een rem niet noodzakelijk. Toch is dit handig, omdat je dan zeker weet dat de gereedschapswagen precies op zijn plaats blijft wanneer je de lades opent, of er iets op neerzet.

Werk je niet altijd op een perfect vlakke vloer, dan is het noodzakelijk dat er een goede rem zit om te voorkomen dat de wagen kan wegrollen. Ook als je de wagen vaak per vervoert, bijvoorbeeld per bus, dan is het van belang dat deze niet gaat rollen bij het rijden.

Er zijn twee verschillende typen remmen die worden gebruikt: een die direct op het wiel zit, en een rem die aan de as van het wiel vastzit. Het eerste type heeft vaak de voorkeur, omdat deze groter is, en beter bereikbaar. Je kunt de kar daardoor makkelijker op de rem zetten.

Zit er er slot op?

gereedschapswagen-met-slotVoornamelijk bij gebruik buiten een werkplaats is het van belang dat je de gereedschapswagen af kunt sluiten met een slot. Een gevulde gereedschapskar bevat al snel honderden euro’s aan gereedschap. Door de lades op slot te zetten voorkom je diefstal hiervan. Daarnaast voorkomt het slot dat de lades open kunnen schieten bij transport.

De meeste modellen hebben een ingebouwd systeem, waarmee een enkel slot alle laden vergrendelt. Ook zijn er gereedschapwagens die hangsloten gebruiken, waarbij afzonderlijke lades af te sluiten zijn.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je vragen over de aankoop van een gereedschapswagen? Of wil je je ervaring over je aankoop delen?

Laat het ons weten door hieronder je bericht achter te laten!

Plaats een reactie

Send this to a friend