ChatGPT in het Nederlands gebruiken? Zo doe je dat!

Kun je ChatGPT Gebruiken in het Nederlands? Ja, dat kan! In dit artikel leg ik uit hoe je gebruik maakt van ChatGPT in het Nederlands, en hoe je de beste Nederlandstalige uitkomsten krijgt.

ChatGPT Nederlands: account aanmaken en inloggen

Om gebruik te maken van ChatGPT in het Nederlands, zul je eerst een account moeten aanmaken bij OpenAI, het bedrijf achter de ChatGPT AI chatbot.

De site waar je je aanmeldt, en alle stappen om je aan te melden, zijn in het Engels. Er is namelijk géén speciale Nederlandstalige website om ChatGPT in het Nederlands te gebruiken. Je gebruikt namelijk dezelfde site als de Engelstalige uitvoering van ChatGPT.

Tip: heb je al een OpenAI account? Log dan in, en lees hier verder.

Hieronder alle stappen om een account aan te maken bij OpenAI.

Je maakt je account aan door eerst naar chat.openai.com/auth/login te gaan. Klik daar vervolgens op ‘Sign up’.

Chatgpt Nederlands Account Aanmaken

Daarna krijg je een vervolgscherm, waar je kunt kiezen voor je registratiemethode. Je kunt namelijk een account aanmaken met een e-mailadres, je Google-account, of een Microsoft account.

Chatgpt Nederlands Account Registratie

Kies voor een van deze opties om een account aan te maken. Kies je voor het registreren via je Google of of Microsoft account, dan hoef je geen nieuw wachtwoord aan te maken. Je kunt dan gebruik maken van je Google of Microsoft Account om een account aan te maken en in te loggen.

Kies je voor het gebruik van e-mail, dan zul je ook een wachtwoord moeten instellen. Maak bij voorkeur gebruik van een sterk wachtwoord. Je kunt hier een sterk wachtwoord genereren met een combinatie aan letters, cijfers, en symbolen.

Na het kiezen van een wachtwoord, krijg je een e-mail waarin er wordt gevraagd om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link ‘Verify email address’ om dit te doen.

Email Adres Bevestigen Openai

Vervolgens wordt er om je voornaam (First name), achternaam (Last name), en (optioneel) je bedrijfsnaam (Organization name) gevraagd. Vul dit in, en klik op ‘Continue’.

Tell Us About You Openai

Daarna zul je een telefoonnummer moeten bevestigen. Vul je telefoonnummer in, en klik op ‘Continue’.

Je krijgt vervolgens een scherm te zien met ‘Enter code’. Je ontvangt op het ingevulde telefoonnummer een SMS met een verificatiecode. Vul deze in om je telefoonnummer te verifiëren.

Enter Sms Code Chatgpt Openai

Als laatste stap krijg je een aantal vragen over hoe je OpenAI wil gebruiken. Als je ChatGPT voor persoonlijke doeleinden wil gebruiken, kies je voor ‘I’m exploring personal use’.

Eenmaal geregistreerd, kun je vervolgens op ChatGPT inloggen met je aangemaakte account via chat.openai.com/auth/login. Om van ChatGPT gebruik te maken ga je naar: chat.openai.com.

ChatGPT gebruiken in het Nederlands

Nu je toegang hebt tot ChatGPT, op chat.openai.com, kun je hier gebruik van maken. Je hoeft nergens een instelling te veranderen om gebruik te maken van ChatGPT in het Nederlands.

Gebruik maken van ChatGPT in het Nederlands is simpel: typ simpelweg een Nederlandstalig commando in, en je krijg antwoord in het Nederlands!

Je kunt elke denkbare Nederlandstalige vraag intypen in de balk onderaan. Voordat je een vraag hebt getypt staat heir nog ‘Send a message’. Vul je vraag of opdracht in, en druk op ‘Enter’, of klik op het pijltje rechts in de balk om het bericht te versturen.

Hieronder zie je een voorbeeld van een Nederlandstalig gesprek met ChatGPT.

Chatgpt Spreekt Gewoon Nederlands

Zoals je kunt lezen in de bovenstaande Chat, geeft ChatGPT in het Nederlands aan dat ‘ie Nederlands spreekt.

ChatGPT heeft meer Engelstalige trainingsdata verwerkt, en is daarom wel beter in Engels dan in Nederlands.

Wat kun je met de (Nederlandstalige) ChatGPT? De mogelijkheden en beperkingen!

ChatGPT is een chatbot, en geeft dus antwoord op alle vragen die je verstuurd. De vragen of opdrachten die je aan ChatGPT verstuurt heten ‘prompts‘.

Afhankelijk van de prompts die je gebruikt, kun je ChatGPT inzetten om verschillende taken voor je uit te laten voeren.

Hieronder een aantal mogelijkheden, en de bijbehorende prompts.

Een gesprek voeren, en je vragen beantwoorden

ChatGPT kan een gesprek met je voeren, en je vragen beantwoorden. Zo kun je om simpele informatie vragen. De prompts die je hiervoor gebruikt zijn niets meer dan de vraag zelf.

Zo kun je bijvoorbeeld vragen naar feiten. Bijvoorbeeld met het prompt: “Wie is de uitvinder van de telefoon?”. Handig aan ChatGPT is dat het huidige gesprek tot een aantal prompts terug wordt onthouden. Je kunt dus vervolgvragen kunt stellen, zonder helemaal opnieuw te beginnen.

Wil je bijvoorbeeld ook weten uit welk land de uitvinder van de telefoon vandaan kwam, dan kun je dus de vervolgvraag stellen: “Uit welk land kwam hij?”.

Toch is het geheugen van ChatGPT wat beperkt. Verder kan ChatGPT soms inaccurate informatie verstrekken, en heeft ChatGPT geen ingebouwde fact-checker. De data waarmee ChatGPT is getraind loopt slechts tot september 2021, dus ChatGPT heeft geen informatie over recente gebeurtenissen.

Een tekst samenvatten

Je kunt ChatGPT gemakkelijk een Nederlandstalige tekst laten samenvatten. Typ in de tekstbalk simpelweg “Vat de onderstaande tekst samen:” en kopieer en plak daaronder de tekst die je samen wil laten vatten. Verstuur het bericht, en ChatGPT geeft een samenvatting van de tekst terug.

Het huidige limiet van ChatGPT is 4096 tekens, dus zorg dat je de samen te vatten tekst korter is dan dat. Als je wil weten hoeveel tekens je tekst bevat, kun je gebruik maken van deze tool om de hoeveelheid tekens (karakters) eerst te tellen.

Een Nederlandstalige tekst schrijven

Je kunt ChatGPT de opdracht geven om een tekst voor je te schrijven.

Een simpele prompt die je kunt gebruiken is: “Schrijf een tekst over [jouw onderwerp naar keuze]”. Hoe specifieker je bent, hoe beter de tekst. Noem in de prompt dus ook zo goed mogelijk wat het doel van de tekst is, welke details er in de tekst genoemd moeten worden, en eventuele tussenkoppen voor je tekst.

ChatGPT maakt de teksten vaak erg formeel. Wil je dat niet, dan kun je ook een andere schrijfstijl aangeven. Je kunt dus bijvoorbeeld vragen: “Schrijf een tekst over [jouw onderwerp naar keuze], in simpel en informeel taalgebruik”.

Je kunt ChatGPT gebruiken voor elke tekstvorm. Bijvoorbeeld voor een blogpost, een e-mail, een review, een nieuwbericht, een reclametekst, een gedicht, of een slogan.

Hoe meer informatie je meegeeft in je prompt, hoe beter de resulterende tekst. Is de uitkomt niet meteen goed, dan kun je tussendoor vragen om een eerdere uitkomst aan te passen. Bijvoorbeeld met de prompt: “Pas de tekst aan, en gebruik simpel taalgebruik”.

ChatGPT is erg goed in het schrijven van teksten, maar vaak is de uitkomt nog niet precies wat je verwacht. Je kunt de uitkomst van ChatGPT dus goed gebruiken als opzet, en zelf hier nog je eigen aanpassingen aan maken.

Programmacode schrijven

ChatGPT kan ook prima programmacode voor je schrijven. Je kunt ook in het Nederlands opdrachten geven om programmacode te schrijven.

Bij programmacode is het erg belangrijk om zo specifiek mogelijk te zijn in wat je nodig hebt. Noem dus de programmeertaal of programmeertalen, de functies, en de elementen die je wil weergeven aan de gebruiker.

Een voorbeeld van een goede Nederlandstalige prompt voor programmacode is als volgt: “Schrijf javascript-code voor een online stopwatch, en HTML-elementen voor een grafische interface. Weergeef aan de gebruiker een knop om de stopwatch te starten, een stop-knop, en een reset-knop. Weergeef de verlopen tijd in uren, minuten, seconden, en milliseconden.”.

Zeker bij lange en complexe code is het handiger om ChatGPT stap-voor stap functies te laten toevoegen aan je code, om zo uiteindelijk tot een eindresultaat te komen. Hierbij is het handig om je huidige programmacode mee te sturen in je prompt.

Nemen we weer het voorbeeld van een online stopwatch, dan kan dat bijvoorbeeld zo: “Dit is mijn huidige code voor een online stopwatch: [huidige HTML en javascript-code]. Pas de code aan, zodat de startknop in een stopknop verandert als de tijd loopt.”.

Conclusie, vragen, en opmerkingen

ChatGPT heeft geen speciale Nederlandstalige versie. Wel begrijpt de normale uitvoering van ChatGPT Nederlandstalige prompts, en kan je vragen ook prima beantwoorden in het Nederlands.

Is het jou gelukt om een ChatGPT account aan te maken? Heb je nog andere vragen over het gebruik van ChatGPT in het Nederlands, of feedback op de inhoud van dit artikel? Laat het weten door een reactie achter te laten!

Plaats een reactie

2 reacties op “ChatGPT in het Nederlands gebruiken? Zo doe je dat!”

Send this to a friend