Mini beamer of pico beamer kopen? De beste mini beamers van 2018!

Op zoek naar een goede mini beamer? Mini beamers zijn handig als je op locatie een presentatie moet geven, of TV of video wil kijken in een ruimte zonder TV.

Door nieuwe ontwikkelingen is het tegenwoordig ook mogelijk om met een kleine beamer goed, scherp, beeld te krijgen. Daarnaast hebben goede mini beamers ook andere interessante functies, zoals in interne batterij, intern geheugen, WiFi of Bluetooth verbinding, ingebouwde speakers, of zelfs een ingebouwde TV-tuner. Vooral WiFi is handig; met je presentatie of videobestand op je telefoon, heb je zo je laptop niet meer nodig.

Mini beamer, Picobeamer, zakprojector, wat is het verschil?

Mini-beamers zijn kleine beamers met een laag gewicht. Hierdoor zijn ze gemakkelijk mee te nemen. Beamers die worden aangeduid met de term ‘Mini beamer’ zijn van het formaat waarbij je niet een aparte tas nodig zal hebben om ze te vervoeren. Met de afmetingen van een mini beamer kun je deze gemakkelijk meenemen als extra apparaat in je rugtas of laptoptas.

Philips PPX4350 Pico Beamer Zakformaat
De Philips PPX4350 – Zakformaat Pico Beamer

De term picobeamer of zakprojector wordt meestal gebruikt als de beamer nog kleiner is dan een mini beamer. Met het kleine formaat zijn deze beamers mee te nemen in je broekzak.

Het grote voordeel van een kleine beamers is dus de draagbaarheid. Het nadeel is dat het kleine formaat ervoor kan zorgen dat de beamer minder krachtig is. Het is daarom nuttig om na te gaan welke beamers klein maar krachtig zijn.

Mini Beamer test resultaten en reviews

Koopgids.net heeft nog geen test uitgevoerd met mini beamers. Wel zijn er door andere sites veel tests uitgevoerd. Hieronder vat ik de bevindingen samen van de beste tests en reviews.

LG PH550G - 'Best of the year 2017' volgens PCMag
De LG PH550

PCMag: PCMag publiceerde op 9 november 2017 een verglijkend review van 6 verschillende draagbare projectors. De LG Minibeam LED Projector (PH550) kwam het beste uit de test, en krijgt de Editors Choice award, en ‘Best of the year 2017’ Award van PC Mag.

De PH550 is een 720p beamer die compact en lichtgewicht is, en goed beeld geeft. Daarnaast heeft deze beamer een ingebouwde TV-tuner, bluetooth verbinding, en een interne batterij. De nummer 2 en 3 uit de test van PC Mag zijn respectievelijk de AAXA M6 micro projector, en de AAXA P2 pico projector. Van deze drie beste projectors uit deze test is helaas alleen de PH550 in Nederland te koop.

Andere goede beamers die worden genoemd zijn de Magnasonic Led Pocket Pico Video Projector, de Philips PixoPix PPX4350, en de RIF6 Cube.

TheWireCutter.com deed in Augustus 2016 een vergelijkend review van 5 pico projectors. De AAXA P300 wordt tot winnaar verkozen, en vermeld als ‘Best Pico Projector’. Helaas is dit een model dat niet verkrijgbaar is in Nederland. De LG PH300 is de ‘runner-up’, dus de 2e keuze van The Wirecutter, maar helaas ook niet (meer) verkrijgbaar in Nederland. De Asus S1 wordt genoemd als beste ‘Ultraportable’ projector. Dit is de enige projecor die ook in Nederland verkrijgbaar is.

Optoma ML750E - 'Best of the Best' volgens bestreviews.com
De Optoma ML750E

Bestreviews.com heeft een vergelijkende test gedaan voor mini beamers, waarbij de Optoma ML750E de ‘Best of the Best’ genoemd wordt, vanwege de zeer goede beeldkwaliteit en de grote hoeveelheid mogelijke instellingen. Van de vijf beamers die worden vermeld op bestreviews.com is verder alleen de RIF6 Cube in Nederland verkrijgbaar. Dit is een zeer compacte beamer, en wordt geleverd met een verstelbare driepoot.

LifeWire.com noemt 8 verschillende projectors. Van de modellen die hier te koop zijn, wordt weer de RIF6 Cube genoemd, de Optoma ML750ST, De LG PH550, en de Asus S1.

TopTenReviews.com vergelijkt in totaal 9 beamers. De eigenschappen waar op gelet wordt zijn de beeldkwaliteit, geluidskwaliteit, connectiviteit, bouwkwaliteit, en de Help & support. Hierbij krijgt de Optoma ML750ST de ‘Gold Award’ krijgt, en de hoogste overal rating. Weer worden er veel mini beamers getest die niet verkrijgbaar zijn in Nederland, waaronder de AAXA M5 (Silver Award) en de Optoma ML550 (Bronze Award). Pas op nummer 4 staat er weer een mini beamer die te koop is in Nederland: de LG PH550.

Beste mini beamers vergelijken – Top 5

Bij de analyse van eerder genoemde tests kwamen een aantal beamers steeds weer naar voren. De top 5 beamers die door de eerder genoemde reviewsites het vaakst naar voren komen als de beste keuze, zijn in onderstaande tabel met elkaar te vergelijken op  specificaties. Wat deze specificaties precies inhouden, lees je verderop in dit artikel.

LG PH550 RIF6 Cube Optoma
ML750ST
Optoma
ML750E
Asus S1
Lg Ph550g Beste Mini Beamer RIF6 Cube Picoprojector Optoma Ml750st Mini Beamer Optoma Ml750e Goede Mini Beamer Asus Si Mini Beamer
Lichtopbrengst
(ANSI lumen):
550 50 800 700  200 
Contrastverhouding: 100,000:1  1000:1 20,000:1  15,000:1  1000:1 
Resolutie: 1280×720 854 x 480 1280×800  1280×800  854×480 
Standaard
beeldverhouding:
16:9 16:9 16:10 16:10  16:9 
Projectietechniek: LED-DLP  LED-DLP LED-DLP LED-DLP  LED-DLP 
Levensduur lamp (uur): 30,000 20,000 20,000  20,000  30,000 
Projectieverhouding: 1.4:1 1,99:1  0,8:1 1,5:1   1.1:1
Beeldgrootte
(min-max) in meter:
0,635 – 2,54 0,889 – 3,048 0,63 – 5,08 0,43 – 2,54 0,76 – 2,54
Keystone correctie: Ja Nee   Ja, automatisch Ja  Nee
3D support?: Ja Nee Ja  Ja  Nee
Afmeting (H×B×D)
(cm):
11×17.4×4.4  5 x 5 x 5 11,3 x 12,3 x 5,7   10,5 x 10,6 x 3,9 11,1 x 10,2 x 3,1 
Gewicht: 650 gram 136 gram 420 gram   380 gram 342 gram 
HDMI?
VGA?
DVI?
Composiet video?
USB?
Micro-SD?
3.5 mm audio out?
WiFi?
Bluetooth?
TV-tuner
Ingebouwde
Batterij?
Ja – tot 2.5 uur Ja – tot 1.5 uur Nee  Nee  Ja – tot 3 uur 
Tripod mogelijk: Ja, via socket Ja, klemtype
– meegeleverd
 Ja, via socket  Ja, via socket  Ja, via socket
Ingebouwde
speakers?
Ja – 1W stereo Ja Ja – 1.5W mono   Ja- 1W Ja – 2W mono 
Geluidsniveau
(ruis):
 30 dB 24 dB 22 dB   30 dB 32 dB 
Prijs, vanaf: 479 €269 €579 €479 €343
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com Bol.com Bol.com Bol.com Bol.com

Koopgids – waar moet je op letten bij het kopen van een mini beamer?

Wil je voordat je een mini projector koopt alle details weten? Lees dan hier verder. Hier noem ik alle belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een mini beamer. Zo kun je de keuze maken afhankelijk van de eigenschappen die voor jouw doeleinden het belangrijkste zijn.

Lichtopbrengst/projectiekracht (ANSI lumen)

De lichtopbrengst in ANSI lumens geeft aan hoe fel de projector licht geeft voor beeld. De hoeveelheid lumen die je projector moet hebben hangt af van het gebruik. Wil je voornamelijk films kijken in het donker? Dan volstaat een lage hoeveelheid lumens. Wil je ook dat het beeld goed zichtbaar is in een verlichte ruimte? Dan heb je een hogere hoeveelheid lumen nodig. Veel mini beamers zullen door het kleine formaat een relatief lage lichtopbrengst hebben, waardoor je het beste in een verduisterde ruimte kunt kijken.

Een zeer hoge hoeveelheid lumen kan bij het kijken van films een nadeel zijn: omdat er licht geprojecteerd wordt, zorgt een hoge hoeveelheid licht voor een minder goed contrast.

Projectietechniek: DLP vs LED-DLP vs 3LCD

Er zijn verschillende technieken die in beamers worden gebruikt om een beeld te projecteren. Bij bijna alle mini beamers gebruiken LED-DLP. Daarnaast zijn er ook DLP-beamers, LCD beamers (3LCD), en LCOS beamers. Hieronder meer informatie, en de voor- en nadelen van elk type.

DLP

DLP staat voor Digital Light Processing. Dit is een techniek waarbij het licht van de beamerlamp voor elke pixel via een miniscuul, snel draaiend, spiegeltje wordt geregeld. Het licht van de beamerlamp passeert eerst een kleurenwiel, met daarop rood, groen, blauw, en wit. Door het kleurenwiel en de bewegende spiegels wordt er een (zeer snelle) frequentie aan opeenvolgende kleuren doorgelaten (of juist niet), wat zorgt voor het waarneembare beeld op het projectieoppervlak.

De voordelen van deze techniek is dat er weinig tot geen onderhoud voor nodig is, DLP beamers relatief klein en licht zijn, en er goede zwartwaarden mogelijk zijn. De goede zwartwaarden zijn mogelijk omdat de spiegels voor de kleur zwart zo worden ingesteld dat er geen licht wordt doorgelaten. Door de goede zwartwaarden is DLP het beste type voor het kijken van film.

Het nadeel is dat deze beamers een relatief hoge geluidsproductie hebben. Er wordt bij DLP beamers namelijk gebruik gemaakt van krachtige lampen, waar de hitte van afgevoert moet worden door een ventilator. Ook maakt het draaiende kleurenwiel zelf wat geluid., door het draaiende kleurenwiel, en de ventilator die de hitte van de beamerlamp afvoert. Kijk je een film, dan zal door de audio van de fiulm

LED-DLP

Dit type beamers werkt net als DLP beamers met miniscule spiegeltjes. Het verschil is dat er gebruik wordt gemaakt van rode, groene, en blauwe leds als lichtbron. Deze lampen zijn significant kleiner dan de beamerlampen die worden gebruikt bij DLP. Ook produceren LED’s minder warmte, waardoor er minder zwaar gekoeld hoeft te worden. Deze factoren zorgen ervoor LED-DLP beamers veel kleiner kunnen worden uitgevoerd. LED-DLP is dus het beste type voor mini-beamers.

Het grote nadeel van LED-DLP’s is de lagere lichtopbrengst in ANSI lumen.

LCD (ook wel 3LCD)

Bij LCD-beamers wordt het licht van de beamerlamp gesplitst in rood, groen, en blauw licht. Deze kleuren worden in een prisma (afhankelijk van het te projecteren beeld) weer samengebracht.

Het licht van de LCD-beamers is constant. Omdat er in tegenstelling tot de DLP Beamers geen gebruik wordt gemaakt van draaiende spiegeltjes, wordt de lichtstraal nooit onderbroken. Hierdoor is het beeld van een LCD beamer bij een zelfde hoeveelheid ANSI lumen helderder en scherper dan die van een DLP beamer. Dit maakt dit de beste optie voor zakelijk gebruik.

Het nadeel van LCD beamers is dat er meer onderhoud is. Er zit in een LCD beamer namelijk een stoffilter, dat af en toe moet worden schoongemaakt of vervangen.

Resolutie en beeldverhouding (aspect ratio)

De resolutie geeft aan hoeveel pixels de beamer kan projecteren, in maal breedte. Hoe hoger het aantal pixels, scherper het beeld. De beeldverhouding geeft aan hoeveel pixels er in de breedte aanwezig zijn, tegen de hoeveelheid pixels in de hoogte.

Er zijn een aantal veelvoorkomende resoluties:

854×480, ofwel SD, of 480p
1280×720, ofwel HD ready, of 720p
1920×1080, ofwel Full HD, of 1080p
3840×2160, ofwel 4K, of 2160p

Alle bovengenoemde resoluties gebruiken de beeldverhouding 16:9. Een beeldverhouding van 16:9 is nuttig omdat dit ook gebruikt wordt bij de meeste beeldschermen. Een powerpoint presentatie zal op een 16:9 beamer dus hetzelfde uitzien als op je beeldscherm. Ook bij film wordt de beeldverhouding van 16:9 veel gebruikt.

Sommige beamers, zoals de Optoma ML750ST, hebben een maximale resolutie in een andere beeldverhouding. Deze beamer heeft een maximale resolutie van 1280:800; een beeldverhouding van 16:10. De Optoma ML750ST, en veel andere beamers met een maximale beeldverhouding van 16:10 hebben echter de optie om beeld weer te geven in 16:9. Bij deze beamer wordt dat dan 720p.

Contrast / contrastverhouding (contrast ratio)

De contrastverhouding geeft de verhouding aan tussen het het helderste wit dat de beamer kan weergeven, tegen het donkerste zwart. Hoe beter de contrastverhouding, hoe beter en feller de kleuren kunnen worden weergegeven. Vooral bij weergave van zwart is dit duidelijk te zien. Bij een hoge contrastratio is zwart ook echt zwart, bij een lage contrastratio wordt zwart weergegeven als grijs. Een goede contrastverhouding is bij het kijken van films belangrijker dan bij het bekijken van een powerpoint presentatie.

Projectieverhouding, throw ratio/throw distance

De projectieverhouding bepaalt hoe ver een beamer van het projectieoppervlak moet staan om een beeld van 1 meter te projecteren. Bijvoorbeeld: de LG PH550 heeft een projectieverhouding van 1.4:1. Deze beamer moet voor het projecteren van een beeld van 1 meter breed, dus op 1.4 meter afstand staan.

Zogenaamde ‘short throw’ beamers kunnen dicht bij het projectiescherm staan, door de gunstige throw distance. De eerder genoemde Optoma ML750ST is een voorbeeld van een short throw beamer. Deze heeft een projectieverhouding van 0.8:1, en hoeft dus maar 80 cm van het scherm te staan voor een beeld van 1 meter breed, of bijvoorbeeld 3.2 meter voor een beeld van 4 meter breed.

Keystone correctie

Richt je de beamer omhoog of omlaag bij het projecteren? Dan is het beeld niet meer vierkant, maar krijgt het beeld de vorm van een keystone (sluitsteen). Om dit beeld weer vierkant te krijgen, zit er op sommige beamers dus de zogenaamde keystone correction. Bij sommige beamers gaat keystone correction automatisch, bij andere beamers moet je handmatig aan een knop draaien om deze correctie uit te voeren.

Aansluitingen (HDMI, VGA, DVI Composiet, Component (RGB), USB, kaartlezer)

Voor een zo veelzijdig mogelijk gebruik is een grote hoeveelheid aansluitingen gunstig. Veelvoorkomende aansluitingen voor beeld zijn HDMI, VGA, DVI, Composiet en Component (RGB). Ook hebben sommige beamers een ingebouwde videospeler, en kun je ook direct een geheugenkaart of USB-stick aansluiten waar je beeldmateriaal op opgeslagen staat.

Bedenk voordat je een mini-beamer koopt dus goed welke aansluitingen je nodig hebt, en kies een beamer uit die deze aansluitingen beschikbaar heeft. Als een beamer niet de juist aansluiting heeft, kun je ook nog gebruik maken van een adapter, of een converter (omvormer).

Connectiviteit (WiFi, bluetooth)

Nieuwe mini beamers hebben soms de mogelijkheid om draadloos te verbinden. Video afspelen van een smartphone, laptop, of PC kan bij sommige beamers via WiFi. Bluetooth wordt in beamers voornamelijk gebruikt voor audio. Zo kan een beamer met bluetooth draadloos contact maken met bluetooth speakers of een soundbar.

Geluid – Ingebouwde speakers?

Bij sommige beamers zijn er speakers ingebouwd. Voor de beste draagbaarheid van de beamer is dit nuttig: zo heb je geen externe apparaten nodig voor het afspelen van audio. Bij pico beamers zullen de speakers vanwege het formaat echter niet veel geluidsopbrengst leveren, maar in bepaalde situaties zal het voldoende kunnen zijn. Bij het kijken van film is het toch aan te raden gebruik te maken van (bluetooth) speakers, of de speakers van de laptop.

Geluidsproductie/geluidsniveau ventilators (ruis)

De lamp van de beamer wordt heet bij gebruik. Om deze af te koelen zit er ventilators in beamers. Deze zorgen voor afvoer van warme lucht, en toevoer van koele lucht. Zo wordt de beamer koel gehouden. Krachtige beamers hebben een sterkere lamp, en produceren vaak ook meer warmte.

Het nadeel van de ventilators is dat deze zelf geluid maken. Hoe minder geluid deze ventilatoren maken, hoe beter. De hoeveelheid geluid (in dB) die een beamer produceert wordt vaak niet aangegeven. Hierbij moet je dus goed kijken naar de reviews. In reviews van klanten wordt dit vaak genoemd.

Stroom of interne batterij?

Een andere handige eigenschap is de interne batterij. Met een interne batterij hoef je de beamer niet op stroom aan te sluiten. Dit scheelt weer het meenemen van de stroomkabel of adapter. Op dit moment zullen de meeste beamers met ingebouwde batterij een paar uur zonder stroom kunnen. In veel gevallen voldoende lang voor het geven van een presentatie. Voor het kijken van lange films vaak net te weinig.

Vragen, opmerkingen, of eigen ervaringen bij het kopen van een mini beamer?

Heb je vragen over de aankoop van een mini beamer? Of wil je je ervaring over een specifieke mini beamer delen? Laat het ons weten door hieronder je bericht achter te laten!

Plaats een reactie

Send this to a friend