Assteunen kopen – waar moet je op letten?

assteunen/assteunset kopenSleutelen aan de onderkant van je auto? Plaats dan na het opkrikken van de auto assteunen waar de auto veilig met z’n gewicht op kan rusten.

Hoewel er meerdere mogelijkheden zijn om de auto verhoogd te plaatsen, is het gebruiken van een krik en assteunen een simpele, goedkope, en veilige methode. In dit artikel lees je alles dat je moet weten om te kunnen kiezen voor de beste assteunen voor jouw gebruik.

Assteunen en assteunsets vergelijken

In onderstaande tabel een duidelijk overzicht met beschikbare opties en bijbehorende eigenschappen.

 Assteunen vergelijken
Model: Capaciteit: Min. hoogte: Max. hoogte: Systeem: Inklapbaar? Prijs:
toolwelle-assteunen-12-ton
Toolwelle assteunset 12 ton
12 ton 46,5 cm 71,5 cm ratel €83,95
toolwelle-assteunset-3-ton-2-delig
Toolwelle assteunset 3 ton
3 ton 29,5 cm 42,5 cm ratel €39,75
toolwelle-assteunen-6-ton-3-poot
Toolwelle assteunset 6 ton 3-poot
6 ton 38,5 cm 58,5 cm steekpen €39,25
toolwelle-assteunen-2-ton-3-poot-def
Toolwelle assteunset 2 ton 3-poot
2 ton 27 cm 36 cm steekpen €22,50
benson-assteunen-2-stuks-2-ton
Benson assteunset 2 ton
2 ton 27 cm 36,5 cm steekpen €29,95
benton-assteunset-2-delig-2000-kg
Benton Assteunset 2000 kg
2 ton 26,5 cm 35,5 cm steekpen €30,00
yato-6-ton-assteunset
Yato assteunen 6 ton
6 ton 38,2 cm 60 cm ratel en
steekpen
€65,95

 

Waar moet je op letten bij het kopen van assteunen?

Bij het kopen van assteunen zijn er een aantal belangrijke eigenschappen waar je op moet letten. Hieronder licht ik deze toe.

Belastbaarheid / capaciteit: 2 ton, 6 ton 12 ton?

De maximale belastbaarheid van de assteunen is erg belangrijk. LET OP: de belastbaarheid wordt meestal aangegeven per paar.

Een gemiddelde personenauto weegt leeg zo’n 1100 kg. Zet je de auto op twee assteunen, dan komt ongeveer de helft van dit gewicht op de assteunen te staan. Voor dat gebruik is een assteun met een belastbaarheid van 2 ton voldoende. Zoek toch voor de zekerheid het gewicht van je auto eerst op.

Wil je een zwaarder voertuig op de assteunen kunnen plaatsen, bijvoorbeeld een personenbus, caravan, of camper, dan heb je assteunen nodig met een hogere capaciteit. Ook hier is het het beste om het gewicht van je voertuig eerst op te zoeken.

Ook zorgen zwaar belastbare assteunen, die het gewicht van je voertuig gemakkelijk aan kunnen, voor meer veiligheid en vertrouwen bij gebruik.

Hoogte en verstelsysteem

Bij het kopen van assteunen is de minimale hoogte, en maximale hoogte waarin deze zijn in te stellen van belang. Zorg er in ieder geval voor dat de minimale hoogte van de steunen lager is dan de maximale hoogte die je kunt bereiken met je autokrik.

Bij auto’s die van zichzelf hoog op de wielen staan, heb je een hogere maximale hoogte nodig om deze goed van de vloer te krijgen. Heb je veel bewegingsruimte nodig bij het uitvoeren van je werkzaamheden, dan is het handig om de auto hoog op de assteunen neer te kunnen zetten. De maximale hoogte van de assteunen waar je voor kiest, en de maximale hoogte die je kunt bereiken met je krik, zijn daarbij het limiet.

Een hoogte van tussen de 30 en 50 cm komt vaak voor. Heb je hogere assteunen nodig, van 60 cm, 70 cm, of zelfs 80 cm, dan zijn er nog steeds een aantal mogelijkheden. Zie de tabel boven aan dit artikel voor de mogelijkheden.

Er zijn twee verschillende verstelsystemen die die veel worden gebruikt: het rateltype, en de buis met steekpen.

assteunen-rateltype-en-steekpen
De twee verschillende typen: ratel (links) en steekpen (rechts)

Het systeem met de ratel ofwel palwiel heeft het voordeel dat deze meer verschillende hoogtestanden heeft dan de buis met steekpen. Een ratelstysteem laat beweging toe in één richting: in dit geval alleen omhoog. De staander van de assteun is zo omhoog te plaatsen door deze simpelweg omhoog te bewegen ten opzichte van het voetstuk.

De beweging van de ratel omlaag wordt automatisch geblokkeerd, behalve als je met de hendel dit systeem van de blokkade afhaalt. Als er een zwaar gewicht op de staander leunt, is het zo goed als onmogelijk de hendel van de blokkade af te halen. De werking van dit mechanisme kun je duidelijk zien in deze patenttekening.

Het andere systeem is de steekpen. Met dit systeem is de assteun in minder verschillende hoogten in te stellen. Hoewel het gewicht van de auto ervoor zal zorgen dat de steekpen niet los kan komen, is een steekpen met kogelzekering of een splitpen een extra veiligheidje. Een kogelzekering of splitpen voorkomt dat de steekpen, die de assteun op zijn gewenste hoogte houdt, los kan raken.

Ook zijn er assteunen die beide systemen combineren, zoals de Yato 6 ton assteunen. Naast de ratel/palwiel kun je hierbij voor extra veiligheid ook nog een driehoekige steekpen plaatsen, waardoor de staander op twee plaatsen vastzit.

Overige afmetingen en bouwkwaliteit

Een andere belangrijke afmeting is het oppervlak waarmee de assteun contact maakt met de vloer. Hoe groter dit contactoppervlak, hoe beter. Sommige assteunen hebben een zeer klein oppervlak waarmee deze contact maken met de vloer. Een klein oppervlak waar een groot gewicht op rust, zorgt voor grote drukkrachten.

inklapbare opvouwbare assteunen
Inklapbare/opvouwbare assteunen

Vooral asfalt is schadegevoelig bij een steun met een klein contactoppervlak. Bij een assteun met een groot contactoppervlak worden de drukkrachten beter verdeeld, en heb je dit probleem niet.

Sommige assteunen zijn inklapbaar of opvouwbaar. Veelal zijn deze assteunen uitgevoerd als driepoot. Opklapbare assteunen nemen minder ruimte in bij de opslag in je garage of achterbak/kofferbak.

Wat betreft bouwkwaliteit, kun je bij de aankoop letten op een certificering van TüV/GS. Producten met deze certificering hebben voldaan aan bepaalde veiligheids- en kwaliteitseisen.

De auto op assteunen plaatsen en veilig werken

Veiligheid is erg belangrijk als je onder je auto wil werken! Werk niet zomaar aan je auto voordat je alle benodigde veiligheidsmaatregelen hebt getroffen. Niet zeker van je zaak? Schakel hulp in van een professional.

Hieronder advies voor het veilig plaatsen van assteunen.

Voorzorgsmaatregelen:

  • Parkeer de auto op harde en volledig vlakke ondergrond
  • Trek de handrem aan en zet de auto in de 1e versnelling. Bij een automaat zet je de auto in de P-stand
  • Blokkeer de achterwielen door hierachter een wielstopper, ookwel wielblok of wielkeg te plaatsen.

Auto opkrikken en correcte plaatsing van assteunen

Heb je de voorzorgsmaatregelen genomen, dan kun je in onderstaande video de verdere instructies zien voor het opkrikken van de auto en plaatsen van de assteunen. Ook wordt er uitleg gegeven over zogenaamde ‘krikpunten’, de juiste plaatsen om de krik onder te plaatsen, en de juiste plaatsing van de assteunen.

Correcte plaatsing van de autokrik en assteunen is essentiëel voor de veiligheid. Ga nooit onder de auto liggen voordat de assteunen correct geplaatst zijn!

Meer informatie

Overige bronnen voor het veilig werken onder je auto:

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je vragen over de aankoop van assteunen? Of wil je je ervaring over je aankoop delen?

Laat het ons weten door hieronder je bericht achter te laten!

Plaats een reactie