Verschil tussen AR, VR, MR, en XR? Uitleg en voorbeelden!

De begrippen Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR), Mixed Reality (MR) en Extended Reality (XR) worden steeds vaker gebruikt. Al deze termen gaan om technologieën die de ‘realiteit’ voor de gebruiker digitaal aanpassen.

Maar wat is het verschil tussen deze termen en hoe werken ze precies? In dit artikel leg ik uit wat deze termen betekenen, noem ik voorbeelden van de toepassing hiervan, en benadruk ik ook de verschillen.

Wat is Augmented Reality (AR)?

Augmented Reality, ofwel AR, voegt digitale elementen toe aan de echte wereld via een smartphone, tablet, of speciale AR-bril. Om AR te kunnen gebruiken, heeft je apparaat dus ook een camera nodig.

In AR zie je de echte wereld, het beeld dat je camera vastlegt, en worden hier digitale elementen aan toegevoegd en weergegeven. Zo kan er informatie worden toegevoegd aan de echte wereld. Er is echter geen directe interactie mogelijk met de digitale elementen, alsof ze echt zijn. Je kunt de digitale elementen in AR dus bijvoorbeeld niet ‘vastpakken’ of ‘verplaatsen’.

Het bekendste voorbeeld van AR, is de game Pokémon GO. Hierin zie je Pokémon verschijnen in de echte wereld. Zo kunnen de Pokémon op je smartphone zichtbaar worden alsof ze bij je in de straat staan. Je kunt de Pokémon ‘vangen’ in de game op je smartphone, maar er is geen interactie met de Pokémon in de fysieke wereld. Je kunt dus als het ware dwars door ze heen lopen.

Een ander voorbeeld is de toepassing bij navigatie, zoals met Google Maps Live View. Hierbij zie je op het scherm van je smartphone de echte wereld, maar worden daar pijlen en andere informatie zoals afstanden overheen geplakt. Je kunt in deze video zien hoe dit werkt.

Kortom is het een voordeel van AR dat het gemakkelijk toegankelijk is, en ook werkt op je smartphone. Wel heb je met AR minder immersie dan bij VR en MR.

Wat is Virtual Reality (VR)?

Virtual Reality, oftewel VR, plaatst de gebruiker in een volledig virtuele omgeving waar je interactie kunt hebben met de omgeving. Met VR is de echte wereld dus geen onderdeel van wat je ziet.

Om gebruik te maken van VR, heb je een VR-bril nodig, zoals de Oculus/Meta Quest 2 of de Sony PS VR 2. Wat de VR-bril toont, neemt dan je gehele gezichtsveld in beslag. Omdat er in je volledige gezichtsveld een digitale wereld wordt getoond, ga je hier ook helemaal in op. Draai je je hoofd, dan veranderd het digitale beeld dat je ziet, net als in de echte wereld.

Oculus Meta Quest 2 Vr Bril Met Controllers
De Oculus/Meta Quest 2 VR-bril met bijbehorende controllers

Om te bewegen in de virtuele wereld kun je gebruik maken van speciale controllers. Deze controllers registreren de beweging van je handen, en kunnen deze omzetten in een virtuele beweging van je ‘avatar’ (je virtuele karakter) in de virtuele wereld.

Door de goede immersie, is VR vooral nuttig bij gaming en simulatie. Sommige games (bijvoorbeeld Minecraft) zijn compatible met een VR-bril, maar er zijn ook games die alleen speelbaar zijn met een VR-bril.

Wel zijn er een aantal nadelen aan VR. Zo heb je een speciale (dure) VR-bril nodig. En als je VR-games wilt spelen, heb je krachtige hardware nodig om het beeld te genereren. Daarnaast krijgen sommige gebruikers last van duizeligheid of misselijkheid bij het gebruik van VR. En omdat je de omgeving niet ziet, kun je in de echte wereld ook ergens tegenop lopen.

Wat is Mixed Reality (MR)?

Mixed Reality, oftewel MR, is een mix van AR en VR. In tegenstelling tot AR, kun je in MR wel echt interactie hebben met de digitale objecten alsof ze deel uitmaken van de echte wereld. Zo kun je bijvoorbeeld digitale gereedschappen ‘oppakken’ en ‘gebruiken’ alsof ze echt zijn.

Bij MR heeft de echte wereld invloed op de digitale wereld. In plaats van dat er digitale elementen ‘op’ de echte wereld worden geplakt als een soort sticker, is er bij MR meer mogelijk. Zo kan een digitaal object bij MR ook achter of op een object in de echte wereld staan, en wordt het digitale object dus op een realistische manier in de echte wereld geplaatst.

Daarin verschilt Mixed Reality (MR) met Augmented Reality (AR), waar de digitale elementen meer als een soort ‘sticker’ over de echte wereld liggen en geen echte interactie met de omgeving hebben.

Het voordeel van MR is dus dat het erg interactief is. Het nadeel van MR, is dat je een speciale Mixed Reality headset nodig hebt, zoals de Microsoft HoloLens 2. Deze zijn vaak flink duurder dan VR-brillen, want ze bevatten ook meerdere camera’s. Op dit moment is MR nog niet wijdverspreid, en wordt het vooral toegepast in de industrie en wetenschap.

Hoewel Mixed Reality (MR) en Augmented Reality (AR) verschillen, wordt de term AR in de praktijk vaak gebruikt als het eigenlijk om MR gaat.

Wat is Extended Reality (XR)?

Extended Reality, ofwel XR, is een overkoepelende term die AR, VR, en MR omvat. Het is dus een algemene term voor alle realiteit-veranderende technologieën.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over AR, VR, MR, XR, of de verschillen hiertussen? Opmerkingen of toevoegingen die je wil delen? Laat het dan weten door hieronder een bericht achter te laten!

Plaats een reactie

Send this to a friend