Lange HDMI kabel toepassen: Gebruik een HDMI versterker!

Lange HDMI kabel nodig? Bijvoorbeeld om je desktop PC op je TV aan te sluiten? Let dan op: bij lange HDMI kabels kun je problemen krijgen met signaalverlies.

In dit artikel leg ik uit wat dit probleem is, en hoe je dit zo goedkoop mogelijk op kunt lossen.

Signaalverlies verhelpen met een signaalversterker

HDMI kabels versturen een digitaal signaal, en mogen alleen ‘HDMI’ worden genoemd als de kabels voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Een digitaal signaal kan simpelweg wel of niet aankomen.

Signaalverlies betekent dat niet het volledige digitale signaal aankomt, en er over de lange afstand data verloren gaat. Bij beeld heeft dit als gevolg dat je ‘ruis’ op je scherm krijgt: de ontbrekende data wordt ingevuld met witte pixels op je scherm.

Tip: de kwaliteit van het signaal van een HDMI kabel van dezelfde HDMI-versie kan niet verschillen! HDMI kabels die bijvoorbeeld gebruik maken van vergulde connectoren, zijn qua beeld- en geluidskwaliteit dus NIET beter dan de goedkoopste HDMI kabels.

Signaalverlies komt voornamelijk voor bij lange kabels. Bij 5 meter zal dit meestal nog niet gebeuren, maar bij zo’n 10 meter heb je al een grote kans op signaalverlies.

Uit eigen ervaring: met een HDMI kabel van 10 meter, tussen mijn desktop PC en TV, had ik last van signaalverlies.

Het type kabel dat je koopt kan invloed op hebben op signaalverlies. Door te kiezen voor een zelfversterkende kabel, kun je zonder signaalverlies over een grote lengte een HDMI kabel gebruiken.

De andere optie is kiezen voor een actieve signaalversterker. Deze versterker, ofwel repeater, zorgt dat het signaal over de grote lengte wordt versterkt.

Hieronder ga ik verder in op deze twee opties, met de bijbehorende voor en nadelen.

Zelfversterkende HDMI kabel

Zelfversterkende kabels zijn de meest ‘cleane’ oplossing; je hebt zo geen extra randapparatuur nodig. De bedoeling van zelfversterkende kabels is dat ze het signaal zonder verlies over hun volledige lengte kunnen versturen. Het nadeel is dat deze kabels erg duur zijn, en vaak alleen beschikbaar zijn in extreme lengtes.

Twee voorbeelden van een zelfversterkende kabel: deze 20m zelfversterkende kabel, en deze van 30m.

Actieve HDMI versterker

In mijn ogen de beste oplossing is de actieve versterker. Een actieve versterker is een klein kastje met een HDMI ingang en uitgang, en een stroomaansluiting.

In onderstaande video een korte demonstratie van een actieve versterker:


Precies het model in bovenstaande video, is de König 2.5 GBps HDMI repeater.

Ik heb zelf precies deze repeater gekocht om van de ruis op m’n TV af te komen. Deze repeater doet precies wat het moet doen. In mijn opstelling gebruik ik op dit moment in totaal 11,5 meter HMDI kabel (10 meter + versterker + 1,5 meter).

Zonder repeater heeft het beeld ruis, met de repeater is de ruis weg. Dit model zou het signaal moeten versterken tot wel 35 meter.

De combinatie van een goedkope HDMI kabel met een actieve versterker is vaak goedkoper dan een kabel met actieve versterking: al helemaal als je de lange kabels zonder versterking al in huis hebt. In de meeste gevallen is het daarom aan te raden om te kiezen voor een actieve versterker.

Let op: passieve ‘repeating’ koppelstukken versterken niet of nauwelijks

Met koppelstukken kun je twee HDMI kabels koppelen. Deze koppelstukken zijn passief: ze hebben geen aansluiting op het lichtnet. Veel koppelstukken claimen het signaal te versterken, en noemen zich ‘repeaters’.

Ik heb zelf ervaring met de AVREPEAT-35, en deze werkt simpelweg niet. Sterker nog: het signaal had veel meer ruis met gebruik van dit koppelstuk (en 1,5 meter extra kabel).

Ook andere ‘repeating’ koppelstukken schijnen vaak niet het signaal te versterken. Zie bijvoorbeeld deze reviews op Amazon.com voor een vergelijkbaar product: ongeveer de helft van de reviews geeft dit product 1 ster, omdat het niet werkt.

Mijn advies is dus; kies voor een actieve HDMI versterker, die je met een stekker op het lichtnet aansluit.

Beste lange HDMI kabels

HDMI is een zeer rigide standaard. Tussen onderlinge HDMI kabels van dezelfde HDMI-versie zit nauwelijks tot geen kwaliteitverschil.

Als je kiest voor een HDMI kabel zonder ingebouwde versterker, dan is de belangrijkste eigenschap die nog overblijft de prijs: hoe goedkoper hoe beter.

 

Plaats een reactie

2 reacties op “Lange HDMI kabel toepassen: Gebruik een HDMI versterker!”

  1. goedenavond ,ik heb je stukje zitten lezen en zit eigenlijk met zelfde probleem en miss is dit de oplossing ? Ik heb mijn pc en tv gekoppeld staan via HDMI kabel van 10 meter ,beeld is dus gelijk .beeldscherm pc was wat ouders en inmiddels staat er een nieuwe .Als ik de pc aan heb staan en tv gewoon uit dan hapert het pc scherm ,haal ik de HDMI los dan is het weg . Heb jij miss idee wat ik nog kan veranderen ? wordt er een beetje chagie om gr michel

    Beantwoorden
    • Hoi Michel,
      Klinkt alsof je het omgekeerde hebt van het probleem dat ik hier beschrijf (monitor met storing ipv de TV). Ik zou dan helaas niet meteen de oplossing hiervoor weten.
      Groet,
      Guido

      Beantwoorden
Send this to a friend