Computer kopen (desktop PC)? Waar let je op? Volledige koopgids!

Wil je een computer kopen? Een desktop PC is een computer die bestaat uit een computerkast met alle computercomponenten. Om deze te gebruiken zul je een beeldscherm, muis, en toetsenbord moeten aansluiten op de desktop PC. Soms worden muis en toetsenbord meegeleverd als je een desktop PC koopt.

Bij het kopen van een desktop PC zijn er meerdere belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten. In deze koopgids omschrijf ik al deze eigenschappen, zodat je bij het kopen van een desktop PC een weloverwogen keuze kunt maken.

De processor (CPU)

Wil je een snelle computer kopen? Dan is een goede processor vaak de belangrijkste eigenschap.

De processor is een component in een PC die zorgt voor het uitvoeren van de instructies uit de programmacode van software. Een goede processor kan dit sneller, waardoor programma’s op je computer ook sneller zullen draaien.

Vaak wordt ook de afkorting CPU gebruikt. Dit staat voor de Engelstalige afkorting ‘Central Processing Unit’. Vertaald naar het Nederlands dus ‘Centrale Verwerkingseenheid’. De processor kun je dus zien als het ‘brein’ van de computer.

Hoe snel een processor is wordt vaak uitgedrukt in de kloksnelheid hiervan. De kloksnelheid is de hoeveelheid bewerkingscycli die een CPU kan uitvoeren per seconde, en wordt daarom uitgedrukt in Hertz. Een processor met een kloksnelheid van 3 GHz is dus sneller dan een processor met een kloksnelheid van 2 GHz.

Een andere eigenschap is de hoeveelheid ‘processorkernen’, ofwel ‘cores’ in de CPU. Een CPU met meerdere processorkernen kan de verwerkingstaken verdelen over de verschillende kernen, en zal daarom vaak beter zijn bij het multitasken. Zo zijn er onder andere dual-core (2 kernen), quad-core (4), hexa-core (6), of octa-core (8) processoren.

Hoewel je de snelheid van een processor dus kunt herkennen aan de kloksnelheid en hoeveelheid kernen, zijn dit in de praktijk niet de enige eigenschappen die de werkelijke snelhied bepalen. Om de werkelijke snelheid te testen wordt er daarom gebruik gemaakt van zogenaamde ‘benchmarks’. Op de website cpu.userbenchmark is een lijst te vinden met processors en de score in deze benchmarks.

Deze lijst geeft een betere indruk van de werkelijke snelheid van een CPU vergeleken met andere CPU’s. Twijfel je tussen twee PC’s, dan kun je hier de CPU’s van de twee mogelijk opties opzoeken en vergelijken.

Er zijn twee voornamelijke bedrijven die processors voor computers maken: Intel en AMD. Ook de serie- en modelnummer van producten van deze twee merken kunnen een idee geven van de snelheid. Zowel bij de processorserie als de processor binnen de serie geldt bij beide merken: hoe hoger het getal, hoe beter de processor.

Hoe krachtig je processor moet zijn hangt af van de taken die je wil uitvoeren met je PC. Wil je alleen kunnen webbrowsen en tekstverwerken? Dan zullen de meeste processors van de Intel Core i3 serie krachtig genoeg zijn. Wil taken uitvoeren die zwaar zijn voor een processor, zoals het renderen bij video-editing, of het compilen van software? Dan kun je beter kiezen voor een processor van de Intel Core i7 of i9 serie, of een processor van AMD Ryzen 7 of Threadripper.

Gerelateerde artikelen:

Videokaart/videochip (GPU)

Net als de processor zorgt een videochip voor het verwerken van programmataken. Het belangrijkste verschil is dat deze chip gespecialiseerd is in het uitvoeren van grafische taken, en daarom verantwoordelijk is voor het genereren van het beeld.

Vaak bevat een processor een geïntegreerde GPU, en is er daarom geen aparte videokaart ofwel grafische kaart nodig om beeld te generen het beeld. Bij grafisch zware applicaties, zoals videogames, is een goede videokaart van belang. De GPU is een minder belangrijke eigenschap als je niet van plan bent om te gamen op je laptop.

Ook GPU’s zijn met elkaar te vergelijken aan de hand van benchmarkscores. Een lijst met deze scores kun je vinden op gpu.userbenchmark.com.

Gerelateerd artikel:

Geheugen (RAM)

Een ander component dat belangrijk is voor de snelheid van je computer is het RAM. RAM staat voor Random-Access Memory, en is het ‘werkgeheugen’ van je computer.

In deze chips worden bestanden (data) tijdelijk beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van functies binnen programma’s. Wanneer je computer een programma of bestand van de harde schijf laadt, wordt deze tijdelijk geopend in het RAM geheugen voor gebruik.

Ben je een bestand aan het bewerken? Dan staat deze tijdens het bewerken ook tijdelijk op het RAM geheugen voordat je deze permanent opslaat op een harde schijf. Bestanden kunnen alleen tijdelijk op het RAM staan, en hier niet permanent op worden opgeslagen.

RAM geheugen bestaat uit ‘dynamische’ geheugenchips die snel herschreven en uitgelezen kunnen worden. Wanneer je het ene programma sluit, en een ander programma opent, dan kan het RAM geheugen de data van het eerste programma weer zonder problemen vergeten.

Om je PC zo snel mogelijk te houden, is voornamelijk de hoeveelheid RAM belangrijk. Als je te weinig RAM hebt, wordt de PC namelijk significant langzamer. Bij een tekort aan RAM zal je computer namelijk gebruik maken van een zogenaamde ‘swap-file’ op je harde schijf om mee te werken. Omdat harde schijven niet gespecialiseerd zijn voor dit type gebruik, is dit beduidend langzamer.

Programma’s die veel bestanden tegelijk gebruiken, zoals videobewerkingsprogramma’s, draaien daarom beter met een hoge hoeveelheid aan RAM. Maar ook bij het webbrowsen worden er veel bestanden geopend, wat ook RAM kost.

Voor doorsnee gebruik is 4GB RAM vaak al voldoende. Bij het draaien van games of videobewerkingssoftware is 8 of 16 GB RAM beter geschikt. Meer informatie over de juiste hoeveelheid RAM, lees je in het artikel ‘Hoeveel RAM heb ik nodig?‘.

Opslag – soort, snelheid en beschikbare opslagruimte

Voor permanente opslag van bestanden op je computer gebruikt een desktop PC een opslagmedium. Er zijn hierbij twee voornaamste typen; de harde schijf (Hard Disk Drive, HDD), en de SSD (Solid State Drive). Bij het kopen van een desktop PC wordt er altijd aangegeven of deze een HDD of een SSD bevat, en hoeveel opslagruimte er hierop beschikbaar is.

Hieronder uitleg van de twee verschillende typen opslag, meer informatie over de snelheid, de benodigde opslagruimte, en hoe je eventueel later de opslagruimte van een desktop computer kunt uitbreiden.

Harde schijf (HDD) – langzaam maar goedkoop

Een HDD bestaat uit schijven, waar door middel van magnetisme bestanden op geschreven of uitgelezen kunnen worden. Het voordeel van HDD’s is dat dit een goedkoop opslagmedium is.

Het nadeel is de snelheid; HDD’s zijn langzamer dan SSD’s als het gaat om het schrijven en uitlezen (laden) van bestanden. Ook moeten de schijven draaien om te functioneren, en maken ze daarom wat geluid. Het voordeel van HDD’s is dat deze relatief goedkoop zijn, en in grote opslagcapaciteiten beschikbaar zijn.

Solid State Drive (SSD) – snel maar duurder

Een SSD bestaat uit geheugenchips. Moderne SSD’s zijn significant sneller dan HDD’s, waardoor het laden van bestanden sneller gaat.

Er worden ook veel bestanden geladen bij het opstarten van je computer. Daarom gaat ook het opstarten sneller met een SSD. Omdat bestanden op een SSD opgeslagen en geladen kunnen worden zonder draaiende onderdelen, maken ze ook geen geluid.

Het nadeel is dat SSD’s duurder zijn, en vaak een minder grote opslagcapaciteit hebben dan HDD’s.

Hoe snel is de opslag?

Ook tussen verschillende HDD’s en SSD’s zit een snelheidsverschil. Bij het kiezen van een desktop PC wordt de precieze snelheid van de gebruikte HDD of SSD helaas vaak niet genoemd.

De snelheid van HDD’s en SSD’s wordt uitgedrukt in de leessnelheid, de snelheid voor het uitlezen (openen) van bestanden, en de schrijfsnelheid, de snelheid voor het opslaan van bestanden op de schijf. Deze snelheid wordt vaak uitgedrukt in MB (Megabyte) per seconde. Meer informatie hierover lees je hier.

Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?

Let er bij het kiezen van een laptop op hoeveel GB (gigabyte) de HDD of SSD bevat, en bedenk van tevoren hoeveel ruimte je nodig hebt. Een goede indicatie van hoeveel opslagruimte je nodig hebt kun je maken aan de hand van de informatie in het artikel ‘Hoeveel opslagruimte heb je nodig?‘.

Opslagruimte uitbreiden

Bij de meeste desktop PC’s zul je de mogelijkheid hebben om de opslagruimte verder uit te breiden. Je zult dan simpelweg een extra HDD of SSD moeten kopen, en deze moeten aansluiten (een dataverbinding met het moederbord en op de voeding voor stroom). Ook zou je gebruik kunnen maken van een externe SSD of HDD voor meer opslagruimte.

Desktop PC op het oog waarvan je meteen de opslagruimte wil uitbreiden? Bekijk dan ook eens de goedkoopste HDD’s of de goedkoopste SSD’s voor de voordeligste opties (prijs/GB opslagruimte). PC upgraden naar een zo snel mogelijk opslag? Zie dan hier de snelste SSD’s.

Liever gebruik maken van externe opslag? Bekijk dan de algemene koopgids voor externe harde schijven (HDD of SSD).

Besturingssysteem: Windows of macOS?

Bijna alle desktop PC’s gebruiken Microsoft’s besturingssysteem: Windows. Op dit moment zullen bijna alle destktop PC’s worden geleverd met de nieuwste uitvoering van Microsoft Windows, namelijk Windows 10. Qua besturingssysteem heb je bij het kopen van een desktop PC dus weinig keuze.

Er is slechts één desktop PC met Apple’s besturingssyteem macOS; de Mac Pro, die op dit moment nauwelijks beschikbaar is in Nederland. Wel heeft Apple ook All-in-one PC’s (computer en beeldscherm in één) beschikbaar met macOS, namelijk de iMac’s.

Met beide besturingssystemen kun je alle belangrijke functies van een computer uitvoeren. De meeste gebruikers zullen simpelweg kiezen voor het besturingssysteem waar ze al aan gewend zijn.

Connectiviteit: Wi-Fi en Bluetooth

Veel, maar niet alle, desktop PC’s zullen tegenwoordig ingebouwde Wi-Fi kaart hebben. Daarom kun je deze draadloos verbinden met het internet. Bij draadloze verbinding met het internet kun je verder letten op de gebruikte Wi-Fi standaard.

De nieuwste, en snelste, standaard is 802.11ac ofwel Wi-Fi 5. Voor de snelste Wi-Fi verbinding kun je dus selecteren op een desktop PC die over dit type Wi-Fi beschikt.

Een andere mogelijkheid om draadloos te communiceren met je PC is via Bluetooth. Veel nieuwe PC’s beschikken over een bluetooth ontvanger. Ook deze eigenschap wordt vaak genoemd.

Aansluitingen

Om een desktop PC te gebruiken, zul je op z’n minst een beeldscherm, muis en toetsenbord moeten aansluiten. Wil je (beter) geluid, dan zul je ook computer speakers moeten aansluiten. Daarnaast is er nog veel andere randapparatuur beschikbaar die je kunt aansluiten op een PC.

Het is dus een goed idee om er op te letten of de PC over de juiste, en genoeg, aansluiten beschikt om alle gewenste randapparatuur aan te koppen. Hieronder noem ik de verschillende aansluitingen die er op een PC kunnen zitten.

USB – Deze aansluiting zul je op alle PC’s vinden, omdat deze tegenwoordig onmisbaar is. Je hebt deze namelijk nodig voor het aansluiten van een toetsenbord en muis, en voor externe opslagapparatuur zoals een externe harde schijf, externe SSD, USB stick. Ook de meeste printers maken gebruik van USB.

Er zijn verschillende versies van USB. Tegenwoordig vindt je voornamelijk USB 2.0, 3.0 en 3.1. Een USB 2.0 aansluiting is prima geschikt voor muizen en toetsenborden. Voor het aansluiten van een opslagapparaat aan, kun je echter beter gebruik maken van een USB 3.0 port.

USB 3.0 is namelijk tot meer dan 10 keer sneller dan USB 2.0 met het versturen van data. USB 2.0 heeft een maximale snelheid van 480 Mbps (Megabits per seconde), en USB 3.0 een maximale snelheid van 5 Gbps (Gigabits per seconde). Maar er is nog een sneller type: USB versie 3.1 Gen 2. Dit type heeft een maximale snelheid van 10 Gbps.

Meestal zijn de USB-aansluitingen uitgevoerd in Type A ports – de standaard, rechthoekige aansluiting. Als de kabel past, is deze compatible – onafhankelijk van de USB versie. Type C (USB-C) ports worden steeds vaker gebruikt. Dit is een kleinere port, en wordt vaak gecombineerd met USB 3.1.

Waar je dan voornamelijk op moet letten is de USB versie, en de hoeveelheid USB poorten die er op een desktop PC zitten. Zijn dit er genoeg om naar wens al je apparaten aan te sluiten? Zo niet, dan kun je altijd nog gebruik maken van een USB-hub.

Videoaansluitingen – HDMI, VGA, DVI, (Mini) DisplayPort – Al deze aansluitingen worden gebruikt om video-apparatuur, zoals een extern beeldscherm (monitor/TV) of een beamer aan te sluiten op je laptop. De twee meeste gebruikte aansluitingen op een desktop PC zijn HDMI en DVI.

Bij de keuze van een desktop PC kunnen de video-aansluitingen een overweging zijn. Heb je bijvoorbeeld oude beeldschermen met een VGA aansluiting die je wil gebruiken bij je PC? Dan is een PC die een VGA-uitgang heeft handig.

Gelukkig zijn er ook als de juiste aansluiting ontbreekt nog opties om toch je beeldscherm aan te sluiten. Zo zijn er veel verschillende adapters en converters beschikbaar waarmee je bijvoorbeeld VGA om kunt zetten in HDMI, of andersom.

AUX-aansluiting (3.5 mm) – De aansluiting voor AUX-kabels wordt gebruikt om audio-apparatuur aan te sluiten, zoals speakers en headphones. Bijna alle PC’s hebben wel zo’n aansluiting aan de achterkant om speakers op aan te sluiten.

Wil je ook een (gaming) headset kunnen aansluiten? Dan is het ook handig als er aan de voorkant nog zo’n aansluiting beschikbaar is. Niet alle PC’s hebben deze aansluiting.

Geheugenkaartlezer – Een geheugenkaartlezer kan SD-kaarten en/of microSD-kaart uitlezen. Deze geheugenkaarten worden vaak gebruikt voor opslag in camera’s en smartphones. Als je vaak foto’s of video’s maakt, en deze over wil zetten naar je PC, is het makkelijk als er een geheugenkaartlezer beschikbaar is.

Hoewel dit een voordeel is, ontbreekt de geheugenkaartlezer op veel PC’s. Gelukkig kun je ook een externe kaartlezer aansluiten via USB, bijvoorbeeld deze USB stick met ingebouwde SD-kaartlezer.

Ethernet port – Wil je de desktop PC bedraad aansluiten op het internet? Let er bij het kopen van een PC er dan op of er een ethernet port aanwezig is.

Ontbreekt de ethernet port? Dan kun je altijd nog gebruik maken van een USB-ethernet adapter. Deze adapter sluit je op een USB port van de desktop PC aan. De ethernetkabel kun je vervolgens aansluiten op de ethernet-aansluiting van de adapter. Zo heb je alsnog bedraad internet op je PC. Een goede adapter van dit type is deze, die slechts zo’n 16 euro kost.

CD/DVD/Blu-ray speler

Wil je CD’s gebruiken voor het installeren van software, bekijken van films, luisteren van muziek, of het spelen van een game? Let er dan op of de PC een ingebouwde CD-speler heeft.

Een ingebouwde CD-speler kan handig zijn, en is vaak nog steeds te vinden op een desktop PC. Als deze ontbreekt kun je ook gebruik maken van een externe CD/DVD speler. Een goede externe CD/DVD speler is deze uitvoering van Ninzer, met een huidige prijs van €25,99.

Prijs/budget en prijs-kwaliteitverhouding

Uiteraard is de prijs van de desktop PC belangrijk. De prijs van desktop computers loopt sterk uiteen. Een simpele desktop PC die geschikt is voor tekstverwerken en webbrowsen is al beschikbaar voor zo’n 400 euro.

Wil je zwaardere taken uitvoeren, zoals foto- en videobewerking, of gaming? Dan kan de prijs wel oplopen tot duizenden euro’s. Wil je advies voor een PC voor bepaalde doeleinden, en tot een bepaald budget? Bekijk dan de artikelen hieronder voor aanraders met een goede prijs-prestatieverhouding.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een desktop PC? Dan kun je hieronder een reactie achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend